Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Diana byla fajn paní.“ A co na britské ambasádě nahradí kočky a embéčko?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
21. července 2018
07:05

Na dohled od Poslanecké sněmovny, na úpatí jižních zahrad Pražského hradu. Tato lukrativní lokalita patří už od 14. století Thunovskému paláci, kde sídlí už téměř sto let velvyslanectví Spojeného království. Do útrob britské ambasády je vstup přísně střežen, otevřeno je jen sporadicky. Podívat se ale můžete v rámci pokračování seriálu Blesk Zpráv Když promluví zdi. Průvodcem byl i sám nový velvyslanec Nick Archer.

Je to už několik měsíců, co Prahu opustila zřejmě nejosobitější britská velvyslankyně poslední doby Jan Thompson. Do povědomí veřejnosti se zapsala mimo jiné jízdou ve staré Škodě 1000 MB, na kterou pověsila diplomatickou značku, nebo tím, že si z útulku vzala do budovy velvyslanectví dvě kočky.

To její nástupce Nick Archer bude v tomto směru střízlivější, i když i on zřejmě brzy na ambasádu pořídí zvíře. „Kočky já nemám moc rád, ale dětem jsem řekl, že koupíme psa. Takže teď musím najít psa,“ prozradil Archer česky.

Stejně tak nebude pokračovat v tradici starých vozů. „Jan (Thompson) měla starou Škodu, myslím. My máme novou Škodu, a to je možná víc efektivní jako auto. Méně romantické, ale více praktické,“ dodal.

I on si ale udržuje znalost o historii Thunovského paláce, který se stal na několik nejbližších let jeho domovem. „Historie velvyslanectví je dlouhá jako historie Československa. Příští rok slavíme sto let tady v budově,“ připomněl jubilejní výročí. „Dům je neuvěřitelný, dost velký, jak vidíte. To je výborné pro mě jako velvyslance, protože důležitou součástí práce velvyslance je zvaní hostů,“ poznamenal také.

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Uvědomuje si i spojitosti historie se současností. Dům patřil totiž ještě před Thuny rodu Leslieů, konkrétně Walterovi Lesliemu, skotskému vojákovi a diplomatovi. Ten se podílel na úkladné vraždě Albrechta z Valdštejna, nejvyššího velitele císařských vojsk během třicetileté války v 17. století. Valdštejnova vojska sídlila mj. v prostorách dnešního Valdštejnského paláce, kde sídlí Senát.

„Podle historického průzkumu jsou záznamy o této budově někdy ze 14. století, roku 1420 byla tato budova vypleněna husity. Dost toho zničili, byly zničené i archivované zemské desky. Do té doby se proto, bohužel, neví téměř nic,“ doplnil velvyslance v historickém exkurzu k Thunovskému paláci bývalý dlouholetý vedoucí údržby Jiří Mareš. Thunové koupili původně obytný dům od Leslieů v roce 1659. 

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Návštěva Diany i Charlese

Součástí budovy je také salónek, ve kterém byly obnoveny některé historické fresky. Po rekonstrukci ho slavnostně otevřel královský pár princ Charles a princezna Diana, matka princů Harryho a Williama, která zemřela při autonehodě v roce 1997.

Přijel sem otevřít tu místnost princ Charles se svou manželkou. To bylo, myslím, v roce 1993. Měli jsme tu čest se s nimi setkat – všichni zaměstnanci ambasády. Tady se dělal přípitek a slavnostní otevření. Diana byla taková příjemná paní, fajn. Princ Charles zachovával dekorum. Ale měli jsme možnost, téměř každý, kdo tady byl, s nimi chvilinku pohovořit. Nezdálo se mi, že by to byli nějací ‚spešl‘ lidi,“ zhodnotil Mareš tehdejší setkání. Na ambasádě pracoval desítky let, než odešel do důchodu.

Podzemní strašidlo z 90. let

Podobně jako na ministerstvu spravedlnosti obývá údajně i britské velvyslanectví duch. Nebo možná strašidlo. Usídlilo se v podzemních chodbách, které sloužily pro odvádění vody z okolí domu a uchovávání potravin. Tedy částečně i jako středověká lednička. 

„Když se čistily ty chodby částečně, ty sklepy, tak jeden z britských dělníků tam odmítl chodit, protože prohlásil, že tam viděl chlapa, jako starého horníka vousatého s krumpáčem v ruce. Možná, že to není strašidlo… Ale je pravda, že když tam jdu, tak pozdravím od té doby,“ zmínil dlouholetý zaměstnanec, který byl oceněn i medailí Britského impéria za služby Británii.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa