Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na ministerstvu spravedlnosti straší duch na 2. patře. A řezali tam nohy

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
19. srpna 2017
05:54

Unikátní legenda se váže k budově ve Vyšehradské ulici v Praze, kde sídlí ministerstvo spravedlnosti. Podle některých zaměstnanců tam totiž straší, duch se prý prohání druhým patrem. Kdo má oním strašidlem být i v jaké době tu amputovali nohy jako na běžícím páse, to zjistíte v dalším pokračování seriálu Když promluví zdi.

Mecenáš, soudce, ale také hejtman, to byl František Deym, který byl na místě dnešního ministerstva spravedlnosti pochován v roce 1719. V té době stával ve Vyšehradské ulici ještě kostel svatého Bartoloměje, který navazoval na předchozí stejnojmenný klášter.

A je to právě jeho duch, který má v objektu strašit. Podle některých zaměstnanců je jeho přítomnost cítit ve druhém patře budovy. V patře, kde je například velká zasedací síň, bývalá kaple, a o patro výš, než je pracovna současného ministra Roberta Pelikána (ANO).

Se kterou dobou je spojeno hromadné amputování končetin? A kde sídlilo ministerstvo předtím? Podívejte se na další díl seriálu Když promluví zdi:

„Nejstarší historie se datuje od roku 1505, kdy tady v areálu byl postaven klášter svatého Bartoloměje, který založila Eliška Přemyslovna. Ten klášter byl potom za josefínských reforem zrušen, tak jak se kostely a kláštery rušily, a přestavěn na útulek pro choromyslné a nemocné. Neusmívat se prosím, někteří si myslí, že to je tak dodneška,“ osvětlil historii budovy s nadsázkou Pavel Rotyka, který je na ministerstvu zaměstnán už více než 40 let.

„Po tom klášteru tady nezůstalo nic, jediné dvě památky jsou potom až na ten kostel svatého Bartoloměje,“ doplnil. Jde o sochu svatého Bartoloměje, která je nyní umístěna hned ve hlavním vchodu. Dříve byla přitom na přiléhajícím dvoře. Druhým artefaktem je pak náhrobní deska již zmiňovaného Františka Deyma.

Justici původně patřil celý komplex ve Vyšehradské ulici, v 60. letech ale nabyl tehdejší ministr přesvědčení, že je objekt příliš velký, a věnoval třetinu mládeži. Proto je dnes v těsném sousedství resortu gymnázium.

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

jana999 ( 2. září 2017 10:47 )

se nedivím, že původní majitel šílí, když se tam usadil ten zaprodanec islámu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa