Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Senátu se pokusil zastřelit ministr. Na místě mu teď sedí Bublan

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
6. května 2017
07:00

S nechvalně známým kolaborantem a protektorátním ministrem školství Emanuelem Moravcem spojuje senátora Františka Bublana (ČSSD) stejná pracovna. V prostorách Kolovratského paláce se chtěl šéf propagandistického resortu dokonce zastřelit, když už na něj tíha nacistické prohry byla příliš. Povedlo se mu to ale až o pár stovek metrů dál. V Chotkových sadech nedaleko Pražského hradu.

Z vlastence, legionáře a příznivce T. G. Masaryka ke kariéře kolaboranta a nadšeného propagátora nacismu. To byl život protektorátního ministra školství Emanuela Moravce (1893–1945).

Co přesně se mu honilo hlavou, když začal nenávidět Edvarda Beneše a spolupracovat s nacistickou rozvědkou, není známo ani historikům. Muže, který držel Masarykovi čestnou stráž u rakve, ale zřejmě zlomila Mnichovská dohoda.

„Těžce nesl to, že jsme se proti Němcům nebránili a že jsme opustili pohraničí,“ popsal Bublan, který má nyní pracovnu v Kolovratském paláci přesně tam, kde Moravec. „Byla to taková napodobenina ministerstva propagandy, co měl Goebbels. Ten duch toho, co se tu asi odehrávalo, je tady možná i malinko cítit,“ dodal.

Jaká anekdota kolovala mezi Čechy, kteří Moravcovi nemohli přijít na jméno, v době protektorátu? A koho má Bublan v kanceláři pověšeného místo Miloše Zemana? Podívejte se:

Prohlédněte si, jak vypadá 360° pohled na Moravcovu, dnes Bublanovu pracovnu:

kolovratsky palac #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

„Udělal to, co udělal, a také tak skončil. Nakonec se zastřelil, myslím 5. května, když vypuklo Pražské povstání. Nejdřív se pokusil zastřelit tady, ale v tom mu zabránili,“ zná pohnutou historii vlastní kanceláře předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu.

Na druhý pokus ten samý den už byl ale Moravec ve snaze vzít si život úspěšný. Němcům, kteří ho převáželi do Mělníka, došel v kopci pod Pražským hradem benzin a Moravec toho využil.

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

Masaryka přinesli Bublanovi z půdy

Namísto Miloše Zemana coby úřadující hlavy státu visí Bublanovi nyní v kanceláři velký obraz prvního československého prezidenta. „Masaryk původní není, ten byl někde na půdě a hledalo se pro něj uplatnění,“ přiznal Bublan s tím, že Miloše Zemana do pracovny ani nechtěl. Oproti obrazu, který původně v místnosti nebyl, je ale původní třeba pracovní stůl.

Kancelář sousedí s Růžovým salónkem, kde se aktuálně schází Bublanův výbor. Podívejte se na něj ze všech stran:

kolovratsky palac #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Zvrat v příběhu Emanuela Moravce je ale spojen s jinou místností Kolovratského paláce – Zeleným salónkem, který se nachází jen o několik místností dál. Právě tam se v září 1938 sešla vláda generála Syrového a řešila, jak se postavit k Mnichovské dohodě. Nakonec se rozhodla Československo nebránit a to byl zřejmě pro Moravce konec sympatií k první republice. 

kolovratsky palac #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa