Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Drsná místa Sobotkova sídla: Vězení i lazaret ve Strakově akademii

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. května 2017
06:22

Strakova akademie je sídlem české vlády, aktuálně kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), i proto je přístupná jen málokdy. Postavena byla jako kolej pro děti nemajetných českých šlechticů, což je vidět dodnes. V místech, kde se dnes jedná například o důležitých zákonech, je třeba tělocvična. Bylo tu ale i vězení nebo nemocnice. V rámci seriálu Blesk.cz Když promluví zdi, který přibližuje tajemná místa české politiky, se můžete podívat do útrob Úřadu vlády zevrubně. Za pomoci kamery i 360° fotografiím.

Operační sál na místech, kde se později konaly vládní tiskové konference. Lůžka pacientů zase tam, kde dříve bývaly studentské ložnice. Ve Strakově akademii se odehrávala různorodá historie. Po druhé světové válce už ale slouží jen k jednomu účelu - jako sídlo vlády. Podívejte se do běžně nepřístupných prostor, dozvíte se třeba, co bývalo na místě dnešního jednacího sálu české vlády:

Video  Když promluví zdi: Strakova Akademie  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Když Jan Petr Straka v roce 1710 sepsal závěť, netušil jak důležitá budova jeho jméno nakonec ponese. Straka chtěl, aby z jeho pozůstalosti vznikla studentská kolej pro nemajetné české šlechtice. A to poté, co zemře poslední mužský potomek jeho rodu. Podmínky závěti byly naplněny v roce 1776 a trvalo více než sto let, než se jeho přání začalo plnit.

Blesk.cz Strakova vláda #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

 

Vítězem tendru, který vypsal zemský výbor, byl Václav Roštlapil a roku 1896 bylo konečně hotovo. Stavbě vévodí osobitě vyřešená kupole, jejíž vnitřní prostory jsme vám v seriálu Když promluví zdi už ukazovali.

Během první světové války se ze studentského sídla stala nemocnice. Operační sál vznikl na místě pozdějšího tiskového sálu, lůžka pak ve studentských pokojích. Celkem nemocnice Červeného kříže pojala 470 pacientů.

Blesk.cz Strakova vláda #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Ani dnešní jednací sál vlády nevypadá tak, jako v minulosti.

Blesk.cz Strakova vláda #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Z dřívějších dob se dochovala také tělocvična, kde se v 19. století mimo jiné šermovalo. Dnes tam mohou zaměstnanci Úřadu vlády hrát basketbal, florbal nebo futsal.

Blesk.cz Strakova vláda #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

joudajoudovy ( 27. května 2017 13:38 )

lybuna opet vi velke kulove. a co protiatomovy kryt? kam bylo osazenstvo strakovky vcetne ostrahy nahnano rusaky v srpnu 68 a 14.dni je tam drzeli? po cistkach zustali ti, kteri se nejdrive strachy pokaleli a pak reformatorum lezli do anci. zato povysili a vyssi frcky dostali.

rego- ( 27. května 2017 13:08 )

Pokud toto tupé samolibé zubaté vejce zaprtek Sralbotka opět bude ve vládě,bude zle..natož u moci..To už se raděj odstěhovat na Ukrainu..Jedina naděje jsou Zeman s Babišem,to jsou politici co umí a nekradou a nelžou jako Sobotka,Kalousek atd..Jedině s ANO bude dobře!!!!!

belsar ( 27. května 2017 10:04 )

Sobotka se pojistil prvním a druhým místem na kandidátce aby náhodou nepřišel o poslanecký mandát,je vidět že je to slaboch který se bojí být zařazen do normálního pracovního procesu.Volit ho může jenom debil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa