Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na sliby strážníků dohlíží Schwarzenbergův příbuzný. Co skrývá muzeum hudby?

Autor: Zuzana Štíchová - 
20. května 2017
06:10

Co mají společného muzeum hudby, Karel Schwarzenberg a pražská městská policie? Odpověď se skrývá v době mezi Bachovým absolutismem a nástupem komunismu. V dnešním Českém muzeu hudby totiž byla v té době četnická kasárna a velel jim vzdálený příbuzný čestného předsedy TOP 09. Propojení s četníky dodnes využívají strážníci, kteří v těchto prostorách skládají své přísahy.

Nenápadná místnost ve druhém patře Českého muzea hudby na pražském Újezdu není přístupná veřejnosti, díky 360° fotografiím a kameře Blesk.cz se ale můžete nerušeně podívat dovnitř. Četnický salonek připomíná nejvýznamnější éru budovy nedaleko ministerstva kultury.

Blesk.cz - Spherical Image - RICOH THETA

Původní klášter dominikánů si ale prošel celou řadou etap, po josefínských reformách byl v budově cukrovar, hlavní pošta nebo nemocnice. Po roce 1850, když vzniklo četnictvo, tu ale sídlili strážci zákona. Včetně významného druhého regimentu. Jejich působení skončilo až s nástupem komunismu.

Podívejte se na reportáž z Četnického salonku:

Spojení s historií dnes udržuje především městská policie, která využívá České muzeum hudby k přísahám absolventů. „Četnictvo do určité míry je si také vědomo své minulosti, takže dnešní policie sem přichází dělat přísahy jaksi svých absolventů policejní školy. Ale četnictvo v té době bylo mnohovýznamové. Vzniklo jako téměř represivní orgán v důsledku Bachových reforem,“ řekla Blesk.cz Eva Paulová, vrchní kurátorka muzea.

Blesk.cz - Spherical Image - RICOH THETA

Velitel četnického regimentu, který v budově kdysi sídlil, navíc nenese vůbec neznámé jméno. Felix Reichsfürst von Schwarzenberg je vzdáleným příbuzným současného čestného předsedy TOP 09 a bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Tuto funkci, tedy šéfa diplomacie, v 19. století navíc zastával i někdejší věhlasný rakousko-uherský politik. Geny se tedy nezapřou.

Četnictvo v té době ale nesloužilo jen k udržování pořádku, ale také například v boji proti loupežníkům, pomáhalo při povodních nebo při požárech. Už tehdy se prý řídilo dnes znovu zpopularizovaným heslem Pomáhat a chránit.

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

joudajoudovy ( 21. května 2017 17:59 )

karl se krome lesu, vod i strani, becherovky, podvodu s dotaceni, s restitucemi, likvidaci statnich i soukromych firem, prodej plesnivych ryb zakany z eu, vlastnictvi medii ci financni podpora jeho kandidatury na prezidenta a TOP09, se vrhl i na mestsou policii praha. mafiani se sakra boji vysetrovani jejich kauz a musi mit zabu na prameni, aby zametli dukazy co skryva muzeum - tajne schuzky jako v dobe stb, aby nekoho zlikvidovali a sami se ochranili.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa