Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Herman úřaduje z ložnice, za oknem mu vyvěsili čínskou vlajku. Provokace?

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. května 2017
06:30

Málokomu se poštěstí každý den úřadovat z ložnice. Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) takové štěstí má. Sám ale žertuje, že v ní ještě nikdy nepřespával. Pro Blesk.cz prozradil, jak vypadala jeho kancelář dřív, kam vedou tajemné schody. I který jeho příbuzný se po chodbách paláce procházel před více než 250 lety. Pohled z okna mu prý kazí noví majitelé protějšího hotelu – Číňané. Trestají ho tak za setkání s dalajlámou?

Postel tu sice chybí, přesto se šéf resortu kultury Daniel Herman původem své kanceláře netají. Starý šlechtický rod Nosticů měl v jeho nynější kanceláři svou ložnici. O patro výše bydlely jejich děti a po točitých schodech v rohu kanceláře se dalo jít také na nádvoří. Dnes jsou schody zaslepeny nenápadných zrcadlem, kterého si bez upozornění téměř nevšimnete.

Blesk.cz - Spherical Image - RICOH THETA

„Moje pracovna je bývalá ložnice Nostického paláce, který byl postaven v 60. letech 17. století tehdejším nejvyšším kancléřem českého království hrabětem Janem Hartvikem z Nostic podle návrhů italského architekta Francesca Caratti ve stylu raného baroka,“ popsal Herman. A ukázal, kde původně postel byla.

Podívejte se na celou reportáž z ministrovy pracovny. Dozvíte se mimo jiné, který z jeho příbuzných chodil po chodbách paláce už v roce 1776: 

Video  Když zdi mluví - Daniel Herman  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...
 „Musím říct, že jsem tady ještě nepřenocoval. Ale je to docela zajímavé,“ řekl Blesk.cz Herman s tím, že s návštěvami občas na téma kancelář v ložnici vtipkuje.

Blesk.cz - Spherical Image - RICOH THETA

Nosticův palác je sídlem ministerstva kultury až od roku 1998, resort dříve sídlil v místech dnešního Senátu. Předtím zde téměř 70 let pobýval nizozemský velvyslanec, šlo totiž o ambasádu.

Sám Daniel Herman se do budovy vrátil poté, co zde pracoval už pod ministrem Václavem Jehličkou v letech 2007 a 2008. I on měl sídlo v bývalé ložnici. Pro Hermana, který se úřadu chopil v roce 2014, to byla jasná volba.

Když jsem sem nastoupil jako ministr, tak jsem ani na chvíli neuvažoval o nějaké změně. Toto prostředí je mi příjemné a líbí se mi, ač tady máme třeba prostory, kde jsou třeba náměstci, které jsou srovnatelně krásné, třeba víc obložené dřevem. Z praktických důvodů, to křídlo je takové samostatnější, tak jsme o přesunu neuvažovali,“ vysvětlil Herman.

Podívejte se na pracovnu Daniela Hermana pohledem z jeho stolu:

Blesk - Spherical Image - RICOH THETA

Další díly seriálu najdete zde: Když promluví zdi

 

Milann ( 13. května 2017 11:33 )

Asi radí Sralbotkovi jak se mají upalovat neposlušní mají s tím dobré zkušenosti už od Husa. a toto podvaraťáctví černo***níkům zůstalo až do dnes.

naidka ( 13. května 2017 10:49 )

Jestli měl Herman čínskou vlajku ZA oknem, tak si ji tam musel pověsit sám.

hejhej ( 13. května 2017 10:28 )

Odporný lhář Herman.

vlasta1 ( 13. května 2017 09:56 )

Nechápu jak se tato zrůda mohla stát ministrem ale u Lidovců je možné všechno ale on mu v příštích volbách pomůže vymyšlený strýček možná nyní zase tetička.

ivoadler ( 13. května 2017 09:21 )

Nejen podle vykonstruovaných afér Babiše, ale i podle náhlého záchvatu lidumilnosti pana Hermana je vidět, že volební kampaň se rozběhla na plné obrátky. Co kdyby ty volby byly přece jen dřív...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa