Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pod pokličkou v kuchyni britské ambasády: Co si kuchař pěstuje a co vaří šéfovi?

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
29. července 2018
06:40

Co dokážete vypěstovat v centru Prahy? Kukuřici? Meruňky? Brambory? To vše najdete na Malé Straně na zahrádce britského velvyslanectví. Kuchyni tu totiž vládne pevnou rukou kuchař Vojta, který si dokonce přímo ve věži suší i maso. Jak to vypadá pod pokličkou v královské kuchyni a jaké nejzvláštnější jídlo se tam připravuje? Podívejte se na další pokračování seriálu Blesk Zpráv Když promluví zdi.

„Mám rád takové ulítlé věci, takže pěstuji fialové brambory, letos budu mít růžové jakoby vevnitř, pak mám asi 10 druhů lilku od zelených, oranžových, všechny možné tvary. Budu mít i barevnou kukuřici – jedinou kukuřici na Praze 1. A tady ve skleníku, tady máme fialové papriky, různé chilli, hrášky, lichořeřišnici, vinnou révu. Dám vám ochutnat cuca melon,“ vypráví nadšeně Vojtěch Kalášek, kuchař na velvyslanectví Spojeného království.

Kuchař si pěstuje meruňky a další ovoce, ale také kukuřici, papriky a řadu netradičních rostlin. Kuchař si pěstuje meruňky a další ovoce, ale také kukuřici, papriky a řadu netradičních rostlin. | Blesk / David Malík

Vše, co sklidí, zavařuje, fermentuje, nebo nakládá. Jako třeba nezralé ořechy, ze kterých je pak perfektní likér. Ten se na velvyslanectví nalévá po jídle místo portského. Největší chloubou je ale vlastnoručně zpracované maso, které dva roky schne v místní sušárně. 

„Vždycky v lednu nebo v únoru si vezmu celé prase, které se tady zpracuje, přijede v půlkách. Všechno se to naloží do soli, do koření, nechá se to nějakou dobu podle váhy v chladu, pak se to očistí a opláchne ve víně,“ přibližuje postup, jak si doma připravit kvalitní prosciutto.

Takhle vypadá část reprezentačních prostor ambasády:

Post from RICOH THETA. #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Tuto kuchařovu zálibu oceňuje i nový britský velvyslanec Nick Archer. Kromě toho má prý v oblibě pomerančovou marmeládu. A potrpí si i v tomto případě na kvalitu.

„Tak jsem udělal, co už jsem jako by dělal, a dal jsem mu to. Řekl mi, že to není marmeláda, tak to byla taková podpásovka. Tak mi teda vysvětlil, jak má vypadat marmeláda. Pan ambasador má rád, když je tam ta kůra.  Tak jsem udělal úplně to stejné, akorát jsem to nemixoval,“ vysvětlil, jak se popasoval s kritikou.

Večeře pro dva, i hostina pro 700 lidí

Jediný kuchař zvládá na britském velvyslanectví vyvařovat pro dva, ale také pro 700 lidí. Přípravy se pak protáhnou i na celý měsíc. Největší akce se koná každoročně u příležitosti královniných narozenin. 

Největší specialitou, která se za zdmi Thunovského paláce vaří, je pak haggis. „Je to takový skotský prejt. Uvaří se vnitřnosti z jehněte, rozemele se to s vločkami a kroupami, naplní se to do střeva a pak v tom vývaru se to pomalu vaří tři hodiny, pak se to rozřízne a servíruje se to s tuřínem, bramborovou kaší a whisky omáčkou,“ přiblížil kuchař.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa