Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč dali Hitlerovi delší mnichovskou dohodu? Vražda, či sebevražda, dali Čechům na výběr

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
8. května 2018
05:07

Čtyři strany namísto tří. Proč je německá verze Mnichovské dohody o stranu delší než v angličtině, italštině nebo francouzštině? A jaká slova padla na jednání československé vlády poté, co se zástupci vrátili z Mnichova? Dozvíte se v dalším pokračování seriálu Blesk Zpráv Když promluví zdi, který se věnuje výročí podpisu Mnichovské dohody. Letos totiž uplyne 80 let.

Češi si letos nepřipomenou jen sté založení republiky nebo 50 let od Pražského jara, ale také 80 let od mnichovské zrady. Dohody, která znamenala pro Československo ztrátu pohraničí a pod níž nefiguruje podpis nikoho z českých politiků. Zato Chamberlain, Daladier, Mussolini a Hitler u stolu nechyběli. 

Zatímco anglická, francouzská i italská verze mají jen tři stránky, německá má listy hned čtyři. „Ne proto, že by tam bylo více textu, ale protože je psaná větším písmem. Adolf Hitler totiž viděl špatně nablízko a styděl se za to. Nechtěl nosit brýle,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy průvodce Senátu Tomáš Bruner.

Právě v Senátu bude v úterý 8. května kopie mnichovské dohody k vidění. Konkrétně v Kolovratském paláci, který bude otevřen veřejnosti. „Návštěvníci uslyší o tom, jak byla mnichovská dohoda přijímána, podrobněji, co se dělo tady v Zeleném salónku, více historického kontextu a budou si moci prohlédnout tu kopii,“ poznamenal Bruner.

Originál dokumentu nyní Německo zapůjčilo na Slovensko, kde je součástí výstavy ke sto letům republiky. Na podzim by se originál dohody měl objevit také v Česku.

Podpisy Daladiera, Mussoliniho, Chamberlaina a Hitlera na mnichovské dohodě. Podpisy Daladiera, Mussoliniho, Chamberlaina a Hitlera na mnichovské dohodě. | Blesk / Michal Protivanský

Vražda, nebo seberažda

Kopie mnichovské dohody je vystavena před Zeleným salónkem Kolovratského paláce. V místnosti se představitelé československé vlády rozhodovali, jak se po návratu delegace z Mnichova zachovat.

„Přivezl ji velvyslanec Masný a tady potom ministr zahraničí Kamil Krofta pronášel referát o tom, co se v Mnichově odehrálo. On sám potom řekl, že ten referát byla nejstrašnější povinnost jeho života. Generál a předseda vlády Syrový poté pronesl, že máme v podstatě dvě možnosti. Vraždu a sebevraždu. Tím shrnul tu situaci, ve které se tehdy Československo ocitlo. To jednání bylo poměrně krátké a vláda mnichovskou dohodu přijala bez hlasování,“ popsal průvodce.

S dokumentem, který byl podepsán v noci z 29. na 30. září 1938, následně Syrový zamířil na Pražský hrad za prezidentem Benešem. Česko se diktátu mocností vzdalo, i když bylo vojsko odhodláno a připraveno vlast bránit.


Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově | Blesk

PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Více o Mnichovské dohodě čtěte ZDE

O tom, zda by se Československo mohlo bránit čtěte ZDE

Antonin Blaha ( 8. května 2018 09:54 )

 Co porad resite proste ti vasi spojenci nas zradili a ani se nezacervenali a vsadim se ze kdyby o neco opravdu slo i dnes zopakuji to v plne sile zas.😎😎

gabreta ( 8. května 2018 08:51 )

"To jednání bylo poměrně krátké a vláda mnichovskou dohodu přijala bez hlasování“ A co asi měli dělat, když je spojenci Anglie a Francie předhodili Ádovi? Chamberlain tenkrát řekl, že kvůli nějakému bezvýznamnému Československu, nebude ohrožovat Londýn! Naivní hlupáci si myslí, že by se to dneska se stejnými spojenci neopakovalo, kdyby přišel novej Mnichov, nebo třeba Moskva? Omyl!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa