Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

O nás bez nás: Německo půjčí Česku originál nenáviděné Mnichovské dohody

Autor: base, ČTK - 
15. února 2018
18:00

Německo zapůjčí do České republiky originál Mnichovské dohody, jednoho z nejdůležitějších dokumentů české moderní historie. Uvedl to ve čtvrtek ministr zahraničí Martin Stropnický. Prohlásil to po schůzce s německým protějškem Sigmarem Gabrielem na okraj jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v hlavním městě Bulharska, které v tomto pololetí Unii předsedá.

„Velmi si vážím toho, že německá strana zapůjčí do České republiky originál Mnichovské dohody. Poděkoval jsem Sigmaru Gabrielovi,“ napsal Stropnický na Twitteru. Uvedl také, že v rozhovoru s německým ministrem zahraničí ocenil skvělou úroveň česko-německých vztahů a zdůraznil význam strategického dialogu mezi oběma státy.

„Naším společným cílem je další prohloubení strategické spolupráce, a to i v rámci EU,“ dodal.

Dohoda, kterou 30. září 1938 podepsali v bavorské metropoli zástupci Británie, Francie, Itálie a Německa, přinutila tehdejší Československo, které k jednání nebylo přizváno, vzdát se opevněného pohraničí obývaného sudetskými Němci. Byla jedním z klíčových milníků v dějinách Československa, které vzniklo před 100 lety.

Před deseti lety byly v Národním muzeu v Praze vystaveny tři originály mnichovské dohody; francouzský exemplář byl zřejmě ztracen. Součástí dokumentů, které si na několik let po válce odvezli Američané, byly také původní mapy sloužící k upřesnění územních požadavků nacistického Německa vůči tehdejšímu Československu. Vzácné dokumenty byly pojištěny na částku v řádech milionů korun a jejich vystavení v trezorové vitríně provázela přísná bezpečnostní opatření. Hlídal je kamerový systém i nepřetržitá ostraha. Výstavu vidělo přes čtvrt milionu lidí.

Video  Zatímco pro české vlastence byl prezident Edvard Beneš symbolem demokracie, někteří obyvatelé Kyjova žádali, aby hlavní náměstí města neslo jméno Adolfa Hitlera. Z období 2. světové války je v Military muzeu ve Vlkoši hodně dochovaných předmětů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Více o Mnihovské dohodě se dočtete ZDE

flora ( 16. února 2018 11:16 )

S těmi spojenci máš ale starý výklad historie. Novější výklad dle historiku je ten ( a je to i sudetoněmecký výklad), že selhala tehdejší československá vláda a diplomacie. Tedy my sami si neseme odpovědnost Koukáš co ? Jinak v té druhé polovině pravdu máš, historie se stále opakuje a lidé jsou stále nepoučitelní

salto ( 16. února 2018 08:18 )

38 a 68, dvě okupace. Nebrojím proti Němcům i když m.j. rozpoutali dvě světové války a nezastávám si Rusů i když nás v 45 osvobodili. Nebyly to náhodou dvě poněkud odlišné události? no a když vzpomenu srabáctví a ústupky našich spojenců VB a Francie, obětovali nás Hitlerovi (Slováci se té příležitosti bryskně odtrhli z tehdejšího Československa) a porovnám to s nynější migrační krizí v EU, připadá mi, že se historie opakuje v kruhu. Toto bych měl na paměti, pokud bych se šel podívat na papír, který ukazuje jedno z nejhorších období naší republiky. Ještě bych tam dal zvací dopis 99 pragováků L.I Brežněvovi...

flora ( 15. února 2018 19:06 )

Nějak mě uniká důvod, proč právě nyní nám Německo půjčí originál Mnichovské dohody. Ale nějaký důvod to mít musí. Zato mě neuniklo, jak pan učitel v Kyjově říká dětem - podívejte se jestli tam nemáte dědu (na dopise mezi vítači Hitlera), NEMLUVTE O TOM , ale vemte si z teho ponaučení Proč by o tem neměli mluvit? V Německu si vyříkali všichni všechno. Jak s nacismen, tak se stazi. A jsou v pohodě.

Zobrazit celou diskusi