Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Přepravní firma ztratila unikátní Měsíc. Po sedmimetrovém modelu pátrá

Autor: ČTK - 
21. července 2018
19:44

Gigantické umělecké dílo obsahující realistickou repliku Měsíce Brita Luka Jerrama se ztratilo cestou do Rakouska. Umělecký projekt nazvaný Muzeum Měsíce se měl objevit od příštího týdne v rakouském Linci.

Hlavní součástí projektu je replika Měsíce o průměru sedmi metrů a ta se právě ztratila. Jerram, jehož citoval server BBC, řekl, že je to „ otravné a znepokojující“.

Kurýrní firma TNT, která se měla o přepravu postarat, oznámila, že věc prověří. Výstava je putovní a zamluvená na celé léto na několika místech v Evropě.

Jerram řekl, že se současné potíže dotknou mnoha lidí, kteří se těší, že si projekt prohlédnou. „Nebude to možné, protože to trčí v nějakém skladu. Nemáme žádný náhradní (Měsíc). Doufám, že se TNT pohne a bude se snažit to najít,“ řekl Jerram.

Instalaci vytvořil podle snímků ze satelitů americké NASA. Každý centimetr zevnitř nasvíceného kulovitého předmětu představuje pět kilometrů z reálného měsíčního povrchu. Celý vytvořený prostor je osvětlen a expozici doplňuje hudba několika skladatelů. Jerramovi při práci pomáhala Bristolská univerzita a britská vesmírná agentura.

Nedávno Jerram dokončil také podobnou repliku Země a ukazuje divákům, jak je planeta vidět z vesmíru.

Zobrazit celou diskusi