Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Stres ze zatčeného Ratha a 300 tisíc odchodné: Kynštetr opustil Sněmovnu

Autor: Jakub Veinlich - 
6. července 2017
05:25

Po téměř 27 letech má Poslanecká sněmovna nového kancléře. Petr Kynštetr odchází. Ne do důchodu, ale čeká ho diplomatická mise v Irsku. Vláda už ho jako velvyslance schválila. V křesle kancléře ho nahradí dosavadní šéf kanceláře předsedy PS Jan Morávek. Kynštetr dostal řadu darů a také tříměsíční odchodné. Blesk.cz s ním mluvil ve chvíli, kdy třídil v provizorní kanceláři poslední písemnosti. 

Ve funkci skončil oficiálně na konci června. V Poslanecké sněmovně se ale Petr Kynštetr – jediný sněmovní kancléř v historii novodobého parlamentu – ještě pohybuje. „Jsem v malé kanceláři a přebírám a třídím věci, které jsem nestačil udělat,“ řekl Blesk.cz uprostřed vyklízení.

V asi 15 minutovém telefonním rozhovoru zavzpomínal i na chvíle, kdy mu nebylo jako kancléři dobře. Teď se prý ale už těší na dovolenou. Zbylo mu 50 dní. „Celou za loňský rok a celou za letošek. Takže ji budu muset nějak vybrat,“ řekl Blesk.cz a dodal, že v minulém roce nebyl čas na to, aby si ji vybral. Běžnému zaměstnanci přitom zaměstnavatel nedovolí tolik dní do dalšího roku převést.

Dovolená na jihu 

Žádné moře prý ale zatím – teď už bývalého – kancléře nečeká. Bude prý doma, dohánět resty, které za posledních 27 let ve funkci nestihl. „Budu doma v jižních Čechách – protože potřebuju také něco udělat. Vybílit, opravit nějaké věci a budu jezdit na kole, přijedou za mnou vnuci a ty mě taky určitě ještě nějak zaúkolují,“ těší se na volno český „sir Humphrey“, který přežil všechny politické reprezentace od roku 1990 a novodobou Sněmovnu vybudoval.

Na místo kancléře se po Petru Kynštetrovi hlásilo 17 lidí. Podle odcházejícího kancléře to je málo. 

„Člověk jednu práci skončí, ale doma sedět nechci, něco samozřejmě dělat budu. Už jsem dospěl k názoru, aby to dělali mladší lidi, dynamičtější a třeba do toho vnesli nové nápady,“ popsal Kynštetr důvody, proč se rozhodl na vlastní žádost ve Sněmovně pověsit kancléřství na hřebík.

Odchodné 300 tisíc a hodinky

Na odchodnou dostal tři měsíční platy – tedy zhruba 300 tisíc korun hrubého a také dary od svých kolegů. Všechny sezval na skleničku do sněmovní restaurace Demokracie. Například předseda poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) předal Kynštetrovi jako poděkování hodinky české značky.

„Nádherné hodinky, opravdu nádherné. Pan předseda mě moc potěšil,“ neskrýval radost a dojetí Kynštetr. Radost mu prý udělal také dárek od tiskového odboru Sněmovny. „Což byla publikace, ve které posbírali průřezově fotografie z různých setkání a schůzek za celých těch 27 let,“ pochlubil se kancléř s tím, že netuší, kde některé fotografie tiskový odbor vůbec našel.

Nový kancléř nastupuje

Vlády nad Poslaneckou sněmovnou se už ujal nový kancléř. I když má být tato funkce především apolitická, Jan Morávek je úzce spojený s ČSSD. V minulosti byl například předsedou okresního výkonného výboru strany v Rychnově nad Kněžnou. Chodby Sněmovny zná velmi dobře. Doteď totiž působí jako ředitel kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka. Petr Kynštetr už mu agendu prý předal.

Jan Morávek - nový kancléř Poslanecké sněmovny byl aktivním členem ČSSD. Jan Morávek - nový kancléř Poslanecké sněmovny byl aktivním členem ČSSD. | reprofoto ČSSD

Nový kancléř se musí připravit především na práci po volbách. „To je docela náročný čas, kdy se musí roztřídit kluby, poslanci a samozřejmě před tím to vše připravit. To znamená, že tady podle mě během prázdnin a během září bude velká aktivita. Musí se připravit a uklidit kanceláře, udělat centrální úklid všech budov, i jednacího sálu,“ popisuje hlavní úkoly v příštích týdnech pro nového kancléře ten odcházející.

Tou dobou už se ale bude Petr Kynštetr chystat na novou pracovní etapu. Vláda ho totiž schválila jako velvyslance v Irsku. Nastoupit by měl podle informací Blesk.cz od nového roku. Kynštetr si na práci diplomata věří a už teď je prý připravený. „Nechci působit neskromně, ale myslím, že mám dostatek zkušeností z tolika zahraničních setkání, debat a cest, že si myslím, že nejsem o nic ochuzen než standardní diplomat,“ nešetří sebevědomím před nástupem do diplomatických vod. 

Ze Sněmovny do diplomacie

Dalo by se říct, že Kynštetr zná velmi dobře všechny poslance i předsedy Sněmovny od roku 1990. Zážitků a dalších příběhů má podle svých slov proto spousty. Jestli by neuvažoval o napsání knihy, ale prozradit zatím nechce. „Já nemůžu říct ani jo, ani ne. Určitě jsou některé zážitky a zkušenosti, protože PS je specifický úřad, ta práce je složitá, ale báječná, ale jestli bude nějaká kniha, to se ještě uvidí. Zatím to nechávám otevřené,“ řekl uprostřed balení v provizorní kanceláři odcházející kancléř.

Hádky kvůli Rathovi

Pokud by ale knihu přece jen napsal, už teď je jasné, co by popisoval v kapitole nejtěžší chvíle. Úzko mu prý bylo v době, kdy vězeňská služba vedla v poutech do Poslanecké sněmovny mezi ostatní poslance tehdy vazebně stíhaného sociálního demokrata Davida Ratha.  

Na rozloučenou dostal Petr Kynštetr řadu darů – kolegy ze Sněmovny pozval na skleničku. Pomyslné žezlo předal Janu Morávkovi

„To byla velmi nepříjemná chvíle, kdy jsme museli řešit, kam až ta stráž může, kam už ne. Byla to velmi, velmi vypjatá situace, plná sporů. Ale já věřím, že už se nikdy nebude opakovat. Nebylo to příjemné pro nikoho,“ uzavřel svůj poslední rozhovor z Poslanecké sněmovny pro Blesk.cz odcházející kancléř Petr Kynštetr.

 

gabreta ( 6. července 2017 20:20 )

Je vidět, že tobě nepomohl snope!!

dzery ( 6. července 2017 19:35 )

Zkuš mokrej hadr,prý to pomáhá.

tomlk007 ( 6. července 2017 12:13 )

Netáhlo má nárok na dovolenou?Celý rok nic nevytvořil.A to všechna úřednická netáhla naříkají kolik mají práce a že je jich málo.Ale nezávidím jim ty mozoly na perdeli

gabreta ( 6. července 2017 10:35 )

A to všechno je to, proti čemu jsme cinkali klíčema! Současný šlechtě bolševik nesahá ani ke kotníkům! Hodně smutný je to, nenáviděnej bolšan byl mnohem skromnější!

ttom ( 6. července 2017 10:04 )

No tak to je krásné odstupné 300 tisíc hrubého. To se potom zvou kamarádi z vyšších pater na skleničku. Copak se bude asi chlastat? A ještě 50 dnů dovolený k tomu. Že loni neměl dovolenou. Copak nikde necestoval? Samozřejmě že cestoval do světa, ale služebně a za naše prachy. A teď honem za sebe náhradu a opět někoho z ČSSD. Aby se měli ty falešný pra***a ještě líp. A proto volte ČSSD a dělnická třída bude mít furt h***o. Jeden kámoš dělal skladníky v obchodním řetězci a byl agenturní zaměstnanec. Když po vánocích poklesly tržby, tak mu zaměstnavatel řekl: zítra už nechoď . A tady nahoře se rozdává odstupné 300 tisíc. Je mi na blití

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa