Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Bitva“ o Šumavu nekončí: Přehlasují poslanci prezidentovo veto?

Autor: mah, ČTK - 
4. dubna 2017
11:42

Třetí hlasování o nových pravidlech pro národní parky čeká poslance v pondělí odpoledne. Tentokrát by měli přehlasovat veto prezidenta Miloše Zemana. Sněmovna bude také rozhodovat o podobě daňového balíčku, Senát v něm chce osvobodit převod pozemků okolo staveb od daně z přidané hodnoty. Politici dnes také začnou projednávat novelu, která by zvýšila pravomoci Českého telekomunikačního úřadu k mobilním operátorům a posílila práva zákazníků.

O pravidlech pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě budou poslanci hlasovat potřetí. Potom, co Sněmovna nepřijala senátní úpravy normy, ji Zeman vetoval se zdůvodněním, že nepřihlíží ke zvláštnostem šumavského národního parku. Navzdory jeho postoji je pravděpodobné, že plénum předlohu ve sněmovním znění potvrdí.

Sněmovna bude řešit i daně a výměny televizí

Daňový balíček především zvyšuje daňové slevy na druhé, třetí a další dítě. Na polovinu zkrátí limity pro výdajové paušály živnostníků, na druhé straně rozšiřuje okruh živnostníků, kterým může po dohodě finanční úřad stanovit daň z příjmů paušální částkou. Senát žádá, aby dani z přidané hodnoty podléhal jen převod pozemků pod stavbami, ne i okolních prostranství.

Telekomunikační předloha také uzákoňuje podmínky přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání v roce 2021. Zakotví pravidla fungování takzvaných přechodových sítí nebo jejich financování. Majitelé starších televizních přijímačů, kteří využívají pozemní signál, si kvůli přechodu budou muset pořídit televizor nový, nebo set top box.

Z cen mobilních dat a lepšího dohledu nad operátory se stalo politické téma:

Video  Sobotka: Česko má drahá mobilní data pro běžné zákazníky.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa