Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslance čeká poslední bitva o Šumavu. Vyhrají ekologové nebo developeři?

Autor: ČTK, zst - 
19. února 2017
10:41

Zavedení otcovské dovolené, zákonné zpoplatnění plastových tašek v obchodech a možná i nový způsob valorizace důchodů, jenž by vedl k jejich rychlejšímu růstu, budou poslanci schvalovat na schůzi, která začne v úterý odpoledne. Před opětovným hlasováním jsou v dolní komoře sporná nová pravidla pro národní parky, o které se vede bouřlivá diskuze.

Senát chce v novele o ochraně přírody změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Odpůrci sněmovního znění se totiž obávají dopadů normy zejména na šumavské obce, hrozilo by podle nich v nejzazším případě i jejich vylidnění. Problém ale senátoři také viděli v nemožnosti zásahu horské služby na území parku.

Při přečtení novely jsem s hrůzou zjistil, co bude dělat horská služba na Šumavě. Oni by tam podle toho zákona nesměli jet. Nesměly by tam jet ani jiné záchranné složky. Mohli by tam jen hasiči, záchranka, ale horská služba by tam jet nemohla. Oni by asi vyjeli, protože je pro ně přednější lidský život, než koukat na nějaký nesmyslný papír,“ lamentoval na plénu v polovině ledna senátor Jan Horník (STAN), který je starostou Božího Daru. Podobné výhrady měli i další jeho kolegové.

Proti sněmovní verzi, která by omezila pravomoci obcí, pak v horní komoře lobbovali i někteří starostové ze Šumavy. Právě těch se novela dotkne, v jiných národních parcích totiž obce nejsou. „Bydlím v obci, která je po staletí součástí Šumavy, dokážeme žít s přírodou. Turisté potřebují zaparkovat, parkoviště je developerský projekt. Potřebují si někam dojít na záchod, záchody jsou developerský projekt. A chtějí i další vybavení,“ argumentoval starosta Modravy Antonín Schubert, proč by měla být umožněna obcím nerušená výstavba.

Podpořit senátní verzi zákona přijde v úterý do Sněmovny také prezident Miloš Zeman. „Podpoří senátní verzi zákona o národních parcích, protože více chrání zájmy obcí,“ uvedl na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Mnohokrát jsem ji prošel, dokonce i se svýma bolavýma nohama jsem vystoupil sedm kilometrů na Plešné jezero, prohlédl jsem si Bursíkem zničený les z helikoptéry,“ dodal pak Zeman osobně během nedávné návštěvy Plzeňského kraje.

Šumava: jak to dopadne se zásahy horské služby a s oblastí, která bude ponechána divočině? Šumava: jak to dopadne se zásahy horské služby a s oblastí, která bude ponechána divočině? | Blesk - David Malík

Brabec trvá na svém, podporují ho stovky vědců

Úpravy horní komory by ale podle ministra životního prostředí Richarda Brabce a stovek vědců různých oborů mohly vést až ke konci národních parků jako nejcennějších chráněných území.

„Senátní verze novely bohužel narušuje samotnou podstatu pojmu národní park, když navrhuje z nich udělat jakési regionální rozvojové agentury. Všude ve světě je ale primárním cílem existence národního parku ochrana přírody a jejích přirozených procesů,“ napsali ředitelé čtyř národních parků ve výzvě poslancům. Podpořili je někteří starostové šumavských obcí, například Prášil nebo Srní.

Vědci se seskupili pod platformou Vědci pro Šumavu. „Senátem navržené změny neberou v potaz nejnovější poznatky o stavu a vývoji přírody a jdou zcela proti evropskému trendu v její ochraně. Ve většině evropských států se neustále zvyšuje jak počet národních parků, tak i rozsah bezzásahových oblastí ponechaných přírodě bez lidských zásahů,“ uvedl ředitel Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Michal Marek.

Správa Národního parku Šumava uspořádala 11. srpna na Modravě akci Den pro rašeliniště. Na snímku je ministr životního prostředí Richard Brabec. Správa Národního parku Šumava uspořádala 11. srpna na Modravě akci Den pro rašeliniště. Na snímku je ministr životního prostředí Richard Brabec. | ČTK/Pavel Němeček

Výzvu podepsali také předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalá předsedkyně této instituce Helena Illnerová, rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, psychiatr Cyril Höschl, astrofyzik Jiří Grygar, historik František Šmahel, onkolog Pavel Klener i entomolog Martin Konvička, který je veřejnosti znám svými protiislamistickými postoji. Podpis připojili bývalí ministři Libor Ambrozek, Martin Bursík, Ladislav Miko a Bedřich Moldan.

Při prosincovém sněmovním schvalování novely pro ni hlasovalo 121 ze 167 přítomných poslanců. Proti bylo 22 poslanců hlavně z řad ODS, ale taky KSČM a ČSSD. Výsledek naznačuje, že Sněmovna by mohla senátní znění odmítnout a potvrdit svou variantu pravidel pro národní parky.

Řešit se bude i pohřebnictví, rodičovská nebo odchod do důchodu

Poslanci by měli na schůzi schvalovat také změny v přerozdělování peněz mezi zdravotními pojišťovnami a úlevy z požadovaného vzdělání pro referenty ve státních úřadech, díky nimž by mohli být přijati do státní služby. Bez změny zákona by museli být propuštěni.

Dostat by se mohlo i na hlasování o posílení kontroly zpravodajských služeb, o pravidlech pro zahraniční službu, o možnosti rychlejšího čerpání rodičovského příspěvku a o sporné novele zákoníku práce, jež vyvolala pozornost hlavně kvůli navrhovaným pravidlům pro práci z domova. Tyto předlohy ale čeká ještě druhé čtení, v němž mohou poslanci podávat pozměňovací návrhy.

Před druhým čtením je i důchodová novela o stanovení věkové hranice pro odchod do penze na 65 let, nyní omezení neexistuje. Sociální demokraté do ní chtějí prosadit i změnu valorizace. Penze by se měly zvedat o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři, místo nynější třetiny růstu reálných mezd a o obecnou inflaci. ČSSD to už prosadila díky podpoře lidovců, komunistů a Úsvitu v sociálním výboru, členové za koaliční hnutí ANO hlasovali proti.

Druhé čtení a možná i schvalování čeká i předlohu o zmírnění požadavků na vzdělání zdravotních sester. Nemusely by mít vysokou školu, stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Ve stejném stadiu legislativního procesu se nachází i novely o kariérním řádu učitelů a o přísnějších pravidlech pro provozovatele pohřebních služeb.

V úvodním kole by měli poslanci projednat například návrhy na zavedení až tříměsíčního placeného ošetřovatelského volna nebo na snížení hranice pro doplatky za léky pro seniory a děti.

agfor ( 19. února 2017 12:24 )

Celou Šumavu vykácet a vyasfaltovat, aby měli Pražáci kam odstavit svoje popelnice, když jedou na lyže.

ivoadler ( 19. února 2017 11:39 )

Občas se do hor dostanu, i když je to čím dál méně. Zážitky ze Šumavy jsou docela tristní. Hektary smrků, zničené kůrovcovou kalamitou. Za jak dlouho budou zase zalesněny? Bude stačit 50 let? Myslím, že ekologové dávají přírodě dost na pr del. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa