Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nesplachujme pitnou vodou.“ Brabec to má za barbarství a nachystal Dešťovku

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. února 2017
06:20

České domácnosti splachují pitnou vodou, tenhle stav by však chtěl postupně změnit ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Jde podle něj o „barbarství“ a v rámci boje se suchem přichystal nový program na hospodaření s dešťovou vodou Dešťovka, který odstartuje v dubnu. Je na něj vyčleněno 100 milionů korun.

Boj se suchem v Česku pokračuje. A ministerstvo životního prostředí v čele s Richardem Brabcem (ANO) chce přimět české domácnosti, aby i ony samy lépe hospodařily s vodou, které není v letních měsících napříč republikou vždy dostatek. I letos hrozí, že v některých obcích budou muset lidé pro pitnou vodu šlapat k cisternám. 

Dešťovka: Nový program pro české domácnosti

Ministr Brabec uvádí, že jeho resort udělal stovky konkrétních opatření, která by pomohla zadržet vodu v krajině. Vedle toho však nachystal i projekt s pracovním názvem Dešťovka.

„Program bude zaměřen pro bytové domy, rodinné domy. Měl by motivovat lidi, aby lépe hospodařili s dešťovou vodou i přečištěnou vodou odpadní,“ uvedl ministr ve Sněmovně.

Projekt Dešťovka bude vyhlášen v průběhu dubna. Zatím nejsou zcela jasné všechny jeho parametry. Už teď je ale jisté, že chce ministr především motivovat občany, aby lépe využívali dešťovou vodu. A to především v oblastech, kde je to potřeba.

„Projekt bude zaměřený na využívání dešťové vody na zálivku, splachování, využití přečištěné odpadní vody na zálivku, anebo jako vody užitkové a na opatření na retenci a zasakování srážkových vod,“ vypočítává Brabec. 

Pilotní program za 100 milionů

Projekt Dešťovky však bude zaměřen především na lokality, kde se se suchem bojuje nejvíce. Právě v průběhu dubna se chystá ministerstvo oznámit lokality, kde bude projekt realizován, uvedl Brabec.

„Ty nejjednodušší systémy budou podporovány jen v oblastech výrazně postižených suchem. Dotace dosáhne až 50 procent a do pilotního programu jsme připraveni investovat 100 milionů korun,“ uvádí Brabec. 

Kromě zalévání svých zahrádek by se tak české domácnosti mohly zaměřit i na častější využívání dešťové vody ke splachování. V tom by rád našel Brabec časem větší uplatnění pro takzvanou šedou vodu – použitou pitnou vodu, například tu z koupání a sprchování, která jde rovnou do odpadního systému. Místo toho, aby se s ní třeba spláchlo.

I na českých toaletách se totiž ve velké míře splachuje pitnou vodou. Podle ministra Brabce je to „barbarství“. „Máme celou řadu plánů i s takzvanou šedou vodou, která odchází třeba z umyvadel a je možno ji opět po zpracování použít ke splachování WC. Splachujeme, stejně jako mnohé jiné evropské země, pitnou vodou, což je barbarství,“ řekl Brabec nedávno pro iDnes.cz.

Brabec: Pitná voda je drahá a vzácná

Blesk.cz: Pane ministře, co říkáte na to, že se v Česku splachuje pitnou vodou a nepoužívá se příliš dešťová či takzvaná šedá voda? Věříte, že se situace zlepší?

Brabec: Víme, že není v současné situace naprosto realistické očekávat, že by kvůli nějakým změnám systému, kdy historicky lidé nemají rozvody vody oddělené na pitnou vodu a takzvanou šedou vodu, došlo hned ke změně. Jsou to promile lidí, kteří mají něco takového doma dnes udělaného. A je nesmysl si myslet, že by lidé – a to ani při stávající ceně pitné vody, která je vysoká – rozbourali své rozvody, aby něco takového udělali.

Ale víme, že je celá řada případů lidí, kteří nějakou přestavbu i ve stávajícím objektu z jiných důvodů dělali, tak toho v tu chvíli využili. Dělali to možná spíš z důvodů svého ekologického a méně tak ekonomického cítění, protože by to ekonomicky úplně nevycházelo. Ekonomicky mohou vycházet věci, které souvisí s využitím dešťové vody, protože ta nepotřebuje žádné velké úpravy. Proto jsme připravili program v rámci této Dešťovky.

Dešťovka by situaci mohla zlepšit? Nebo pomoci i v něčem jiném?

Cílí na dvě skupiny opatření. První je nejjednodušší – kdy největší skupina lidí dělá dnes to, že zachytává dešťovou vodu na zahradách. Jde o klasické sudy atd. Víme ale, že řada lidí by si pořídila zádržnou nádrž, vícekubíkovou, modernější zařízení, kde se voda nekazí a vydrží déle. Ať už je podzemní, nebo nadzemní, izolovaná. Ta investice je řádově desítky tisíc korun a lidé zvažují, jestli se jim to vrátí.

Abychom je povzbudili a podpořili i tuto skupinu, co to již dělá, tak jsme původně uvažovali, že to uděláme na celém území republiky. Ale vzhledem k objemu peněz, který na to máme a v tuto chvíli je to 100 milionů korun, očekáváme, že bychom to spíše zúžili na území, která jsou přímo ohrožena suchem. Kde voda už není „jen“ otázka ceny vody za kubík, ale otázka toho, že je tam prostě vody absolutní nedostatek. To když třeba vysychají studny.

A když musí lidé s kanystry pro vodu do cisteren…

V tuto chvíli mají opravdu tyto oblasti přednost, protože tam máme zájem, aby tito lidé byli motivováni urychlit rozhodnutí o zadržování dešťové vody, protože žádnou jinou vodu tam lidé v tu chvíli nemají. A mohou ji využívat ať už na to splachování, nebo zálivku.

A zbytek Česka dotované sudy a nádrže pořizovat nebude? 

Pro zbytek republiky by dotace byla na složitější systém, kde víme, že k němu nebudou sahat lidé po tisících, ale spíš po desítkách nebo maximálně po stovkách. Jde o možnost spolupodílení se na dotaci v případě rozvodu šedé vody. Touto cestou jdou i některé jiné země. Do budoucnosti je to záležitost především nových bytových projektů a nových staveb vůbec. Mám svou vizi, kam si myslím, že by se logicky země měly ubírat. Protože voda bude ubývat všem, někomu rychleji a více, někomu méně, ale v zásadě téměř všem.

Takže do budoucna budou i české domácnosti nakládat se šedou vodou lépe?

Jako se dnes už poměrně brzy začne stavět v tzv. pasivu, v nízkoenergetické podobě z pohledu spotřeby tepla a energií obecně, by mi přišlo logické, že by se do budoucna využívala přečištěná voda úplně standardizovaně u nových projektů. Ono to techniky není zas tak složité, když nový projekt zahrnuje toto řešení.

To je něco, k čemu bychom rádi přispěli a proto mluvím o barbarství ve splachování pitnou vodou. Jakkoli spousta lidí potom psala: A co máme dělat. Uvědomme si ale, že my to teď nezměníme a nejsem blázen, že si všichni toto doma rozkopou. Ale měli bychom k tomu směřovat s vizí, že voda se stane opravdu jednou z nejcennějších komodit. A že bychom s ní takto měli nakládat.

Tedy více šetřit s pitnou vodou…

Ano, pitná voda vzniká složitě, je to velmi drahý proces a vzácná tekutina. V ideálním případě by měla být na účely, ke kterým je určena – ke spotřebě v rámci jídla a pití. Zbytek bychom měli být schopni řešit – a ty technické možnosti tu dnes jsou – s možností využití přečištěné vody. Je to o té budoucnosti, ale ta budoucnost nemusí být desítky let. Dnes už se ta debata vede i v rámci EU pro nové projekty po roce 2020, zda by to bylo něco, co by se dalo standardizovat.

Když něco plánujeme deset let dopředu, tak pak zjistíme, že náklad těch věcí nemusí být tak vysoký, když už se s nimi v projektech dopředu počítá. Naši vnuci už tohle budou považovat za něco zcela standardního a budou se divit, že se to nedělalo daleko dřív.

bre-burda ( 10. března 2017 15:49 )

Jsem stavební inženýr - projektant. Zavést v projektovaných domech další rozvod pro užitkovou vodu z nádrže zadržující dešťovku jsem chtěl už mnohokrát. Vždy jsem narazil na kategorické odmítnutí vodáren. Prý hrozí kontaminace pitné vody právě tou užitkovou. Netuším kde, ale prostě to nelze!

sores ( 13. února 2017 10:56 )

Jako splachovat ho.v.na pitnou vodou je opravdu běs a děs když v mnoha státech je pitná voda pro ně víc než zlato! To už říkám řadu let že je to do nebe volající! Ať stát ubere sobě vysoké platy a zainvestuje do potrubí po celém Česku aby se používala na WC jiná voda nežli pitná!Ale změny musí platit i pro boháče a ne aby to opět a jako vždy odnesli ti chudí!!!!

amgal ( 8. února 2017 10:33 )

pro obyčejné lidi bude nařízení chytat vodu z praček a zalévat haj.zlíky , a smetánka bude mít u každého baráku nebo ve vile bazén, aby se náhodou nenudili a nemuseli chodit na koupaliště jako obyčejný plebs. To je teda super politika hodná 21. století.

gjim ( 8. února 2017 06:15 )

Pozměňovací návrh: vykonávat potřebu do popelnic k tomu určených a splachovat se nemusí. Jen je třeba plynová maska. A vyvážet se to může do vládních budov. S.r.a.č.k.y k s.r.a.č.k.á.m. To je jako SLUNCE SENO ...

agfor ( 7. února 2017 17:54 )

Brabec se rýmuje se slovem blb . . ., bohužel nejde jen o rým, ale o holou skutečnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa