Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pokrytecké a podrazácké, nadává Brabec ČSSD. Plán na zdražení vody stahuje

Autor: ČTK - 
23. srpna 2016
10:40

Ministerstvo životního prostředí stahuje z vládního jednání novelu zákona o vodách, která měla podle kritiků zvednout poplatky za vodu až o 17 procent. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dodal, že pokud předloží do vlády novelu někdy znovu, nebude již žádným způsobem cenu vody zvyšovat. Vláda se měla materiálem zabývat ve středu. Proti novele v posledních dnech vystoupili sociální demokraté, odboráři i provozovatelé vodovodní soustavy.

Ministr upozornil na to, že novela zákona prošla meziresortním připomínkovým řízením a všechny připomínky byly vypořádané na úrovni náměstků. Vláda se podle něj měla novelou zabývat na začátku prázdnin, na žádost premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se její projednávání přesunulo na tento týden. „Asi už chápu proč,“ řekl Brabec. Během vládních prázdnin proti novele protestovali sociální demokraté, odbory, Svaz měst a obcí ČR.

„Vše bylo korunováno inzerátovou kampaní sociální demokracie,“ dodal ministr, který dle svých slov „zcepeněl“, když inzeráty během své dovolené viděl. Kampaň sociálních demokratů v tisku označil za „pokryteckou a podrazáckou“. „Stále stojím za tím, že podzemní voda jako cenná surovina stojí za naši větší ochranu, ale náš koaliční partner brutálně zneužil toto téma v rámci předvolebního boje,“ řekl Brabec. „Po řádném vypořádání novely vodního zákona přitom neměl žádné zásadní připomínky, natož nepřekonatelné výhrady, jak se nyní zdá,“ dodal.

Také odboráři podle ministerstva za několik měsíců, kdy se novela připravovala, nesdělili vážnější výhrady. Ministr také naznačil, že „někomu šlápl na kuří oko“ a že by za politickými oponenty mohly stát finanční zájmy firem.

Kdo měl správné výpočty?

Podle návrhu MŽP se měl zvýšit poplatek za odběr podzemních vod do roku 2022 na trojnásobek, odběratelé měli platit šest korun za metr krychlový místo současných dvou korun. Podle odborů by se ale cena zvedla více, protože se z poplatku odvádí i daň z přidané hodnoty. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula navrhl, aby se novelou zabývala nejdřív tripartita.

Podle odborářů by novela zákona zvýšila poplatky pro pětičlennou rodinu až o 1700 korun ročně. Brabec čísla uváděná odboráři odmítl. Vodné a stočné na začátku letošního roku v průměru zdražilo o 1,5 procenta. Za krychlový metr vody tak Češi platili kolem 83 korun. Z toho 40 Kč bylo vodné, zbytek je stočné.

Plán na trojnásobné zvýšení poplatků do roku 2022 Brabec představil na jaře. Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá Státnímu fondu životního prostředí. Brabec argumentuje i tím, že nyní za metr krychlový pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.

Hospodářská komora stojí za ministrem

Hospodářská komora ČR se ministerstva zastala. Ministerstvo postupovalo při přípravě novely zákona korektně, sdělila ČTK viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

Komora připomněla, že novela zákona prošla řádným připomínkovým řízením. "Domníváme se, že ministerstvo životního prostředí v tomto procesu postupovalo korektně. Připomínky komory byly řádné vypořádány," uvedla viceprezidentka. Komora je podle ní připravená podílet se na dalším legislativním procesu.

e.44 ( 23. srpna 2016 22:33 )

..... a po volbách jako swině.

saly23 ( 23. srpna 2016 11:42 )

před volbama se vždycky politici chovají jako prasata.

nezadat1 ( 23. srpna 2016 11:33 )

TO MÁTE TAK,PRAVICOVÝ VLÁDY ROZKRADLI STÁTNÍ MAJETEK A SOCOALISTI SI CHCOU TAKY SMOČIT RYPÁK A TAK TEĎ JSME NA ŘADĚ MY BLBÍ KMÁNI.

lahny ( 23. srpna 2016 09:53 )

Pane ministře, víte že lidem na vesnicích byla voda ukradena?V mnoha vesnicích ( i tam kde bydlím) byl postaven vodovod v akci Zet.U nás musela každá rodina vykopat 100 výkopu + přípojku ke svému domu a to ručně, protože v sedmdesátých letech ještě nebyla menší technika a velká rypadla se leckams nedostala.Takže se kopalo ZADARMO, akorát obec dodala materiál a zaplatily se odborné práce.Za to jsme měli vodu paušálem, 30 Kčs na osobu a rok.Voda je vedená už v novodurových ( nevím jak se to jinak jmenuje) trubkách a nebyly zatím žádné havárie.Od r.1995 byl vodovod prodán a nyní platíme za kubík 50 Kč (neplatíme stočné, není kanalizace). Ta společnost, co to koupila, vlastně ukradla naši práci a nezaplatila nám ji, ale na vodě vydělává. A další aspekt. Stát chce abychom platili za podzemní vodu, ale přitom STÁT se postaral o to, aby nebyla.Vyrostly nám tady super,hypermarkety na zelené louce a s parkovací plochou to jsou tisíce hektarů kde se mohla voda vsakovat do země, nyní odtéká kanalizací do řek.Dále jsou to tisíce hektarů zabraných na průmyslové zóny a přitom stávající fabriky ve městech chátrají. Najděte si na netu o kolik tisíc hektarů zelených ploch jsme po revoluci přišli a to jsou ta místa kde se voda vsakovala a tím vytvářela i podzemní vodu. A teď nám ji chce stát zdražovat, že se s ní plýtvá!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa