Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj se suchem spolyká další 3 miliardy. Brabec: „Musíme tady vodu udržet“

Autor: ČTK, tmp - 
25. září 2016
16:33

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) chce na boj proti suchu do konce roku dát další tři miliardy korun. Možnosti jejich čerpání vyhlásí prostřednictvím výzev. Brabec to v neděli řekl v diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Od roku 2014 se na sucho podle ministra z evropských fondů již tři miliardy korun vydaly. Brabec také chce do konce roku předložit vládě Národní akční plán adaptace na změnu klimatu, který bude obsahovat 400 úkolů, které by měly pomoci zmírnit dopady klimatických změn v ČR.

„Problém je udržet v České republice vodu, kdy my, jak víme, jsme střecha Evropy, všechna voda odtud odtéká, žádná nepřitéká. Máme pouze srážkovou vodu. Hlavním úkolem je tady udržet vodu,“ řekl Brabec.

ČR má podle něj problém zejména udržet vodu v lesní a zemědělské půdě, které jsou poškozeny erozí. Poznamenal, že rovněž existují už desítky opatření, které by měly půdě a lepšímu vsakování vody pomoci, například přírodě blízká opatření, zakládání remízků, mokřadů i využívání dešťové vody.

Chystaný akční plán vychází z takzvané Adaptační strategie, kterou vláda loni v říjnu schválila, má zmírnit dopady změny klimatu. Akční plán obsahuje podle Brabce několik stovek úkolů včetně časového harmonogramu.

„Zamrazí mě, když se dozvím, že státní správa má před sebou 400 úkolů, co dělat se suchem. To je naprosto šílená záležitost. Kolegové ale 400 úkolů rozdali mezi experty, aby vybrali jeden. A ti vybrali péči o půdu. To je to, nač se máme soustředit,“ řekl v televizní diskusi geolog a klimatolog Václav Cílek.

Zemědělská a lesní půda byla podle něj v ČR ničena od konce druhé světové války, což souviselo s jejím přechodem ze soukromého do veřejného vlastnictví.



budybad ( 26. září 2016 01:08 )

tbgb má pravdu.Za komunistů se meliorovalo o sto šest. Přijedu na hřiby a studánka co sloužila lidem 400 let je jen díra po bagru.Musí se to všechno napravit, ty vysušené rybníky a tak. Naši prapředci nebyli hloupí, věděli proč to dělají. Babiše do toho vůbec nemíchejte, myslím že na to peníze dá.

nezadat1 ( 25. září 2016 23:35 )

Lejno,Babiš sedi na penězích jak žába na pramení a tak vymysleli další tunel jak si namazat kapsu.

tgbg ( 25. září 2016 19:58 )

KOMUNISTIČTÍ MEGAZLOČINCI VYSUŠILI A VYMELIOROVALI CELOU REPUBLIKU!!!!

zimko ( 25. září 2016 17:57 )

Ano,to se zas napakuje národohospodářů,hlavně je všude třeba víc supermarketů,víc regulací řek a potoků,víc holin a peníze rozkrást.Brabec tomu rozumí jako koza petrželi,Jezed'áci pěstovali řepu,obilí,okopaniny,vojtěšku a pole se hnojila chlévskou mrvou,dnes nevědí co to je.

petrusaa ( 25. září 2016 17:09 )

Přestaňte drancovat lesy blbci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa