Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

O přehradě na Berounce už je jasno. Ministři Brabec a Jurečka rozhodli

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. června 2016
05:15

Obavy a petice vzbudilo vypracování studie na vznik přehrady v povodí Berounky. Stavba nádrže by podle odpůrců znamenala zbourání stovek domů i likvidaci části chráněného území Křivoklátska. Jenže proti tomu stál záměr ochránit oblast před povodněmi a extrémním suchem. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nicméně přehrada nevznikne. A od původního záměru už ustoupilo i ministerstvo zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Česko je na tom se srážkami ještě hůř než loni. Problémy tak zřejmě znovu pocítí zemědělci, ale i některé firmy, které nebudou mít nedostatek vody například na chlazení. Hrozí, že obce v nejsušších oblastech znovu stopnou vodu zahrádkářům nebo budou odkázány na vodu z cisteren.

S extrémním suchem, které začalo už před dvěma lety, se snaží vyrovnat také vláda. I proto vznikl návrh na stavbu několika přehrad. Své konkrétní plány – dokonce čtyři – už má ta na Berounce, i když má být jen „suchá“. Plnit by se tedy měla jen v období povodní. Přesto se proti ní starostové dotčených obcí brání.

Jedna z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. Jedna z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. | www.prehradaberounka.cz

„My jsme se již k návrhu vyjadřovali koncem loňského roku a naše stanovisko je jednoznačné – přehradu tady nechceme,“ prohlásila už před časem například starostka obce Roztoky Lenka Peterková. Proti vzniku nádrže se bouří vodáci i lidé, kteří v místě přehrady bydlí, mají chaty, nebo kterým se zkrátka jen zničení krajiny Oty Pavla nelíbí.

Od původního plánu nakonec alespoň pro toto volební období couvlo i ministerstvo zemědělství (MZe). Plánuje dokončit přehradu v Nových Heřminovech a připravit nádrž Skalička na Bečvě.

„Dále plánuje pouze přípravu čtyř nádrží, a to ve Vlachovicích (Zlínský kraj), Pěčíně (Královéhradecký kraj), Senomatech a Šanově (Středočeský kraj). Na Berounce se stavba přehrady neplánuje. MZe nebude této vládě do konce jejího působení navrhovat ani rozpracovávat žádné další lokality,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Jedna z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. Jedna z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. | www.prehradaberounka.cz

Uklidňuje i Brabec: Přehrada by sucho nevyřešila

Až 40metrová hráz měla vyrůst v okolí Křivoklátu. Ve hře jsou celkem čtyři konkrétní místa – u Čertovy skály, Nezabudic, Roztok či Bránova. Proti jsou starostové obcí, jejichž obyvatelé by se museli stěhovat. Pro pak některé obce dále po toku řeky, například Karlštejn či nedaleké Srbsko. Ale ne všechny, proti nádrži je například Zbečno, i když leží až za hrází.

„Já si troufám říct, že tato přehrada na Berounce nevznikne. Těch důvodů je několik, je to ikona a dopady na obyvatele by byly veliké,“ shrnuje svůj postoj ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Celý komentář ministra:

Video  Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uklidňuje. Přehrada ne Berounce prý nebude.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

„Zmizet by ze zátopového území musely desítky staveb. Navíc se bojíme, že by nám z té suché nádrže časem stejně vznikla klasická přehrada, která by měla i kvůli očekávaným suchým letům zadržovat v přírodě co nejvíce vody. A to už by byl definitivní konec údolí, které nemá v Česku obdoby,“ brojí proti přehradě Peterková.

Dvě z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. Dvě z možností, kde by měla vzniknout na Berounce 40metrová hráz. Stavba přehrady rozdělila region. Zasažené obce se bouří, směrem po proudu ji vítají. | www.prehradaberounka.cz

Podle Brabce navíc přehrada s bojem proti pokračujícímu suchu nijak nepomůže. „Nádrž neřeší náš problém, neřeší aktuální sucho. Neznamená to, že sucho nemůže být několik stovek metrů od ní. My potřebujeme udržet vodu v krajině, to znamená kvalitní zemědělskou půdu, ta bude držet vodu v celé České republice,“ zdůraznil Brabec a naznačil tak, kam by měla směřovat největší aktivita a nejvíce peněz. Přehrady obecně by se podle Brabce měly stavět až jako krajní varianty, po vyčerpání všech „měkčích“, tedy přírodě bližších opatření.

Samo ( 10. června 2016 08:38 )

Co tady pořád melete o církevních restitucích. Český stát ani zdaleka církvím nevrací to co jim komunisté před a po roce 1948 ukradli. Teď jim vrací lesy, které neopomněli předtím pořádně vytěžit, takže 50 roků budou muset do těchto lesů jenom investovat. A jinak, finanční restituce za nevrácený majetek zdaleka neodpovídají ceně pozemků, které stát převedl na města a kraje, aby je nemusel vracet a vyrovnají se přibližně ruskému dluhu, který Zeman Rusům prominul v době svého úřadování v čele vlády. A největší tunel vymysleli socani s komunisty v podobě obnovitelných zdrojů, schválili zákony o solárních elektrárnách a tento zákon připraví stát a jeho občany do roku 2040 o 3 biliony kč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa