Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Lunaparkizace Šumavy,“ soptil zelený Stropnický. Poslanec ho má za demagoga

Autor: val - 
5. března 2017
19:41

Senátní verze novely zákona o národních parcích, kterou v týdnu poslanci odmítli, by podle šéfa Zelených Matěje Stropnického vedla k „lunaparkizaci“ národních parků. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Poslanec ODS a jihočeský exhejtman Jan Zahradník (ODS) mu oponoval a označil jeho domněnky za demagogii.

Stropnický v pořadu poděkoval ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) za prosazení sněmovní verze zákona, která podle něj uchrání národní parky před nešetrnými zásahy.

„Parky navštíví v České republice ročně zhruba devět milionů lidí, utratí v navazujících službách okolo nich něco kolem pěti miliard korun ročně. To jsou docela vysoká čísla a každou lunaparkizací těch parků, což je to, co se trochu děje v obcích na okraji parku, které už jsou mimo park... A to by hrozilo podle našeho názoru,“ řekl Stropnický s tím, že na území parků má být prioritní jejich rozvoj, nikoli rozvoj obcí.

Proti tomu se ohradil Zahradník, který tvrdí, že jde dohromady jak ochrana přírody, tak „právo obyvatel uživit se na národním parku“. „A mrzí mě, že pan Stropnický používá ten termín lunaparkizace, jako kdyby ti, kteří byli pro senátní verzi, kterým jde o to, aby tam mohli žít, že by chtěli, aby se ze Šumavy staly lunaparky, aby se Šumava vykácela, aby se na Šumavě stavěla golfová hřiště. To je nesmysl a v podstatě urážíte občany a starosty těch obcí,“ řekl Stropnickému.

Zahradník: Demagogie

Ten jako příklad lunaparkizace vzpomněl loňské akce Rio Lipno, kdy v pošumavské obci kolem přehrady (Lipno není součástí území NP Šumava – pozn. red.) vyrostlo zábavní centrum pro sledování olympijských her v Brazílii. Zkritizoval také další atrakce na Lipně. „Právě proto, že Lipno není národní park, to bylo vůbec možné, když by ale byly přijaty pozměňovací návrhy ze Senátu, které podporuje tady pan kolega z ODS, tak by toto bylo velmi pravděpodobně možné i uvnitř národního parku,“ pohrozil. Zahradník označil jeho domněnku za demagogii.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se snažil rozmíšku ohledně bezzásahových zón mírnit konstatováním, že zatímco v současnosti tato zóna zabírá 23 procent šumavského parku, podle novely by tento poměr vzrostl jen na 26 procent. „Takže navýšení toho reálného bezzásahového území bude minimální,“ řekl.

Podívejte se z dronu na šumavský hrad:

Video  Šumavský hrad Velhartice z výšky: Takhle to při návštěvě neuvidíte.  - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

honza1956 ( 6. března 2017 16:28 )

Stropnický už neví jak se "zviditelnit". Ale rodiče to věděli už při narození, že to bude MATĚJ.

krupan10 ( 6. března 2017 11:28 )

hezký

krupan10 ( 6. března 2017 11:25 )

oba Stropáčí jsou jen havloidní šmejdi

majojo ( 6. března 2017 00:12 )

Ten poslanec bude asi trošku tolerantnější, když ho má za demagoga. Většina národa ho má za debila.

bre-burda ( 5. března 2017 22:17 )

Demagogie užívá 90% diskutujících z obou názorových stran. Nejdříve druhé straně podsunou ty nejhorší úmysly jak se Šumavou naloží a pak ji za to vehementně a se zápalem pranýřují. To k ničemu nevede. Pražští mladíčci si myslí, že oni jediní mají patent na rozum a dělá jim dobře hrát si na spasitele přírody, kdežto podnikatelské a zábavní lobby bych také nerad sahal do svědomí. Víme, co třeba vyrostlo v Prášilech, na Filipově Huti nebo v Horské Kvildě. Pokud se obě strany nezbaví magorů a nezačnou věc řešit rozumní lidé, výsledek nelze očekávat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa