Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf Sněmovny Hamáček připustil konec koaliční smlouvy: Je to jedna z cest

Autor: Jakub Veinlich - 
9. května 2017
16:30

Vládní krize pokračuje a právě k úterku měl prezident Miloš Zeman odvolat z vlády vicepremiéra a šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO). Jenže Hrad se návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vzpírá s tím, že nejdřív musí sociální demokraté vypovědět koaliční smlouvu. A zatímco politici i ústavní experti Zemanovi vzkazují, že ústava je víc, šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) pro Blesk.cz nevyloučil, že by ČSSD mohla pakt mezi stranami vypovědět. 

„Návrh na odvolání je v rozporu s koaliční smlouvou, která podmiňuje odvolání jakéhokoliv člena vlády souhlasem vedení jeho strany,“ vzkázal v prohlášení v pondělí po schůzce s Andrejem Babišem premiérovi prezident Miloš Zeman.

Právníci i sama ČSSD ale odmítají nadřazenost koaliční smlouvy nad ústavu. Prezident podle nich musí konat. „To je výraz nějaké politické shody mezi jednotlivými politickými stranami. A podle mě nemůže prezident republiky argumentovat koaliční smlouvou, pokud ten svůj argument používá proti ústavě,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz místopředseda ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Sociální demokraté teď řeší, co dělat dál. První reakcí na nekonání prezidenta je zrušení účasti většiny ministrů při cestě do Číny. Delegaci má vést právě Miloš Zeman. Jediný zástupce sociálních demokratů v delegaci bude ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

Odpoledne zasedá grémium sociální demokracie. Je to příprava na středeční koaliční radu, kde se mají o stále hlubší vládní krizi bavit zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Hamáček v rozhovoru pro Blesk.cz nevyloučil, že pakt mezi stranami může skončit.

„Do této doby jsme se o této alternativě nebavili. Samozřejmě je to jedna z cest, ale my ji v této fázi nemáme prodiskutovanou,“ řekl Hamáček s tím, že v tuto chvíli je koaliční smlouva stále platná.

Jan Hamáček ve studiu Blesk komentoval situaci ve vládě a platnost koaliční smlouvy: 

To ovšem zpochybňuje v posledních dnech jak hnutí ANO, tak i místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Musím říct, že to je velkou otázkou. Dneska vám na to nejsem schopen úplně odpovědět,“ řekl Jurečka ve Studiu Blesk na dotaz, zda zásadní dokument mezi koaličními stranami ještě vůbec platí.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka věří, že se ANO a ČSSD nakonec dohodnou:

Video  Jurečka pro Blesk: Zpochybnil platnost klíčového dokumentu vlády.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hamáček ale věří, že se nakonec zástupci vládních stran na nějakém řešení domluví a nebudou nutné silné kroky. „Říkám, že zatím, a to je teď v této době, k tomu nevidím důvod. Protože ten problém je problémem ministra financí Andreje Babiše,“ dodal šéf Sněmovny Hamáček pro Blesk.cz.

Vše o vládní krizi čtěte ZDE

cid2000 ( 10. května 2017 06:42 )

Pro ovce,které nevědí a nechají se ovlivňovat Pražskou nacistickou kavárnou!! .......Prezident jmenuje ministra na „návrh“ premiéra a prezident odvolává ministra na „návrh“ premiéra, to jsou výrazy, které umožňují podle dokumentu výklad, že „návrh“ není závazek. Pokud Ústava hovoří o návrhu, je tím myšleno navržení řešení, jmenování, odvolání. Návrh je tedy něco, co je předloženo k diskusi a prezident návrh „zvažuje“. Nikde v Ústavě není mandatorní direktiva, že prezident něco musí. Nikde. A to je zásadní problém. Z textu dokumentu vyplývá, že prezident není ústavně vázán povinností ke jmenování nebo odvolávání kohokoliv a může sám aktivně předkládat vlastní „návrhy“ a protinávrhy.

moiaza ( 9. května 2017 18:39 )

Žádná vládní krize neexistuje. Jsou to jen žabomyší války mezi Sobotkou a Babišem. Je to boj o koryta, kdy soupeři vytáhli před volbami zbraně hromadného ničení. Vytáhli kufry špíny a navzájem je na sebe vylili. ČSSD byla o něco rychlejší, než ANO.

Milann ( 9. května 2017 17:57 )

Novináři zase lžou Zeman určitě neřekl že neodvolá Babiše dobře ví že musí,ale určitě si nenechá poroučet o Sobotky kdy a který den to má učinit.Hlavně pisálkové nenávidí lež ale oni sami nelžou jen co tisknou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa