Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Třetí kompro na Babiše: Na nahrávce řeší tajné informace z policejních spisů

Autor: simao - 
8. května 2017
13:58

Docházelo k únikům informací od policie? A jednal o nich s Andrejem Babišem (ANO) novinář Marek Přibil? Další údajný odposlech šéfa ANO přináší nové otázky, sám Babiš se brání, že Přibila (tehdy ještě z MF Dnes) nijak neúkoloval. Schůzky však potvrdil se slovy: „Podělal jsem to.“ Babiš je nyní přesvědčený, že se stal „obětí cílené provokace nastrčeného agenta“.

V první nahrávce vulgarity vůči vládním kolegům, ve druhé údajné úkolování novináře MF Dnes. A ve třetím domluva ohledně zveřejnění informací ze živého vyšetřovacího spisu policie? 8. květen přinesl v kauze odposlechů Andreje Babiše (ANO) třetí nahrávku, kterou na Youtube opět umístila skupina Juliuse Šumana.

Babiš: Na nahrávkách jsem pasivní. A on mi to nutí

I tentokrát mají být na nahrávce novinář Marek Přibil, který již byl po propuknutí kauzy s nahrávkami z Mladé fronty Dnes odejit, a vicepremiér Andrej Babiš, který čelí kritice od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a politiků napříč spektrem, že měl rozhodovat o tom, co se bude psát v novinách proti jeho politickým oponentům.

Po zveřejnění třetí nahrávky Babiš na dotaz Blesk.cz odvětil, že ji neslyšel. „Evidentně jsem se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta, který mě měl kompromitovat. Teď vypouští na veřejnost sestříhané nahrávky, kde jsem ale i tak velmi pasivní. Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje,“ vzkázal Blesk.cz Babiš.

VIDEO: Andrej Babiš kvůli nahrávkám podává trestní oznámení

Video  Exkluzivně: Babiš podá trestní oznámení kvůli nahrávkám a odposlechům  - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Informace měly poškodit ČSSD?

Informace, které měl tentokrát Babiš od Přibila dle nahrávky získat, prý měly uškodit ČSSD. Alespoň to tvrdí na nahrávce novinář. Babiš mu však na záznamu říká, že by je nechal být až na dobu, kdy bude mít ČSSD před sjezdem, který Babiš nazývá „sněm socanský“. A něco by prý nechal až před volbami.

V nahrávce padá mj. zmínka o kauze Beretta, kdy šlo o vyšetřování vynášení informací z policejního vyšetřování za úplatky. Zaznělo v ní také jméno protikorupčního policisty Radka Holuba, obviněného z neoprávněného předávání informací z trestních řízení.

Novinář Přibil na nahrávce tvrdí, že již sehnal výslechy jednotlivých lidí a shání protokol, týkající se sledování Holuba při údajných schůzkách s Radkem Pokorným. Advokátem, který bývá spojován s premiérem Sobotkou. Jde o jeho bývalého spolužáka a kamaráda. 

Babiš však nyní dává od Přibila ruce pryč. „Podle některých měl tenhle člověk kontakty na kmotry, není ale vyloučeno, že v tom jsou i moji političtí oponenti. Je to kampaň, která má za cíl zakrýt korupci na ministerstvu školství a mě zlikvidovat,“ uvedl také v odpovědi pro Blesk.cz Babiš. 

Naráží přitom na razii týkající se dotací do sportu, MŠMT pod vedením ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD) a Českomoravského fotbalového svazu, jehož předseda Miroslav Pelta skončil minulý týden ve vazbě. Zásah se dotkl i náměstkyně na ministerstvu Simony Kratochvílové či pražského zastupitele a exministra za ČSSD Karla Březiny.

Kalousek: Prasklo to na něj

Babiš jednoznačně odmítá, že by novináře úkoloval. Nahrávkami se má již ve středu zabývat na mimořádné schůzi i Poslanecká sněmovna.

Šéf ANO se také brání, že novináře Přibila sice přijal, ale jen kvůli tomu, že se k němu „objednával se senzačními zprávami“. „Dneska vím, že jsem udělal chybu, že to byl provokatér, že to bylo všechno nastrčené a že je to organizované spiknutí. Ale to samozřejmě nikoho tady nezajímá,“ zlobil se  v neděli Babiš poté, co odmítl přijít diskutovat do Otázek Václava Moravce.

VIDEO: Babiš již v neděli mluvil o tom, že se chystá třetí nahrávka

Místo účasti v televizním pořadu, kde byla řeč i o nahrávkách, Babiš v prohlášení uvedl, že to doslova „podělal“.

„Konečně jsem si ty nahrávky poslechl, a i když jsem přesvědčený, že jsem nikoho neúkoloval, přiznávám, neměl jsem se s tím novinářem vůbec scházet. Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ napsal Babiš, který se brání i tím, že jsou nahrávky sestříhané a jednotlivá sestříhaná vyjádření se dají poskládat tak, aby vypadala jinak, než ve skutečnosti jsou.

Kvůli nahrávkám podal šéf ANO již i trestní oznámení. Od konkurence to přesto schytal. „Trestní oznámení měl Babiš podat, když dostal do ruky živé spisy. Teď, když to na něj prasklo, má smůlu. Už je pozdě,“ zareagoval na Twitteru  na třetí nahrávku šéf opoziční TOP 09 a Babišův rival Miroslav Kalousek.

Do Babiše se pustil i místopředseda ODS Martin Kupka. „Andrej Babiš by po zveřejnění třetí nahrávky měl okamžitě rezignovat, zcela odejít z české politiky a omluvit se všem občanům, že jim lhal a podváděl je,“ útočí na šéfa ANO. Obsah třetí nahrávky je podle něj tak závažný, že není jiná možnost. „Je nepřípustné, aby vicepremiér země sbíral kompromitující informace na své konkurenty a koordinoval jejich zveřejňování v médiích,“ dodal Kupka. Za svoláním středeční mimořádné schůze k nahrávkám přitom stojí právě ODS a TOP 09.

sensey ( 7. června 2017 15:58 )

Tvůj názor na věc ti nikdo neupírá, je to tvé právo. Tvá výzva k lidem byla myšlena jistě jen jako špatný, ... moc špatný vtip. Z fašismu a Hitlera bych si příklad nebral. Ta doba přinesla lidem spoustu neštěstí.

zdenekk- ( 23. května 2017 10:25 )

Babiš je frajer on a Zeman,jediní dva normální slušní lidi na svých místech,zbytek v čele s židovskou zkurrvenou trojicí Sobotka,Chovanec a Kalousek patří postřílet k nim ještě pyča Fiala z ODS. Lidi,udělejme noc dlouhých nožu jako byla v německu za vlády Adolfa,potom bude líp,zabít milion DEBILNICH ČECHŮ a bude klid , pořádek a demokracie v tomto podání,je plíživý fašismus. At žije Babiš a at vyhraje volby.STEJNĚ JE VYHRAJE

hukrates ( 8. května 2017 20:40 )

Hm, já myslím, že kobližníkům to nedojde ani po těhle nahrávkách... Prostý český lid tomu čobolákovi poslušně sežere i jeho další pohádky o nastrčeným agentovi.

zada ( 8. května 2017 19:57 )

Pane Babiš, tak jako Sobotka nemohl odvolat toho tajtrlíka Hemrana kvůli koaliční smlouvě, protože to Bělobrádek neschválil, nemůže odvolat Babiše, oprotože to Babniš neschválil podle koaliční smlouvy. Sobotka se dostal do pasti sám do své!!!!!!

baroncl ( 8. května 2017 19:49 )

P.Zeman s p.Klausem by měli oba dva dostat doživotí za opoziční smlouvu koncem devadesátých let kdy při privatizacich vytvořily Pány Bakaly Babiše Vítky Kelnery a jim podobné.A teď na ně nadávají.Asi se málo rozdělily.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa