Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš si do Sněmovny přinesl tahák. Kalousek, OKD a Hamáček, točil dokola

Autor: Jakub Kopřiva - 
12. května 2017
16:50

Oslík v kruhu nebo zaseknutá deska. To se teď může lidem vybavit při projevech ministra financí Andreje Babiše (62, ANO). Politik a miliardář totiž používá stále stejnou argumentaci: Státní kasa je v pořádku, odvolání je „štvavá kampaň, jde o spiknutí a za všechno může Kalousek“. Proč se ministr proti obviněním nebrání něčím jiným? Používá totiž pořád dokola stejný tahák.

Když kdekoliv dojde na grilování Babiše, vytasí se ministr s poznámkami jasně řazenými do bodů, jako to udělal na středeční mimořádné schůzi Sněmovny. Tam dostával za uši za nahrávky, na kterých údajně ovlivňoval obsah MF Dnes, která mu patřila. A také za tu, kde zřejmě „pracoval“ s obsahem „živého“ vyšetřovacího spisu.

Video  Babišův křik ve Sněmovně: Neodstoupím, ani kdybyste mě zabili.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Já, úspěšný

Jako první na svoji obhajobu vytahuje argument úspěšné vlády s podbody „dluh – rozpočet“ a „daně + důchody“, které velice rád používá proti svým oponentům. Pak obvykle přistoupí ministr k druhému bodu „Proč mám být odvolán“. Zde má pod sebou několik poznámek. První je podnikání. Z jeho pohledu jde o úspěšný byznys, z pohledu oponentů důvod, proč je vyšetřována jeho minulost. Další jsou dluhopisy, od kterých vede šipka ke jménu šéfa opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska (56). Babiš často argumentuje tím, že právě bývalý ministr financí Kalousek umožnil nákup korunových dluhopisů bez daně.

„Tahák“ Andreje Babiš na mimořádnou schůzi Sněmovny „Tahák“ Andreje Babiš na mimořádnou schůzi Sněmovny | Blesk

Clona OKD

Třetím bodem je firma Agrofert, kterou až do února Babiš vlastnil a jejíž některé akvizice jsou přinejmenším podezřelé. Na odvedení pozornosti od své osoby poté slouží jeho poznámka v rámečku „soud OKD“. K tomu si Babiš pomáhá ještě nízkými volebními preferencemi ČSSD. V závěru druhého bodu má ještě připsáno „Hamáček, dopis. Vše jsem vysvětlil. Není žádný důvod (k odvolání – pozn. red.)“. A zase slova, která opakuje s železnou pravidelností…

Politolog Jan Kubáček: Čekám, že se omluví

Blesk: Lidé si všímají, že se Andrej Babiš (62, ANO) ve svých promluvách opakuje. Jak to působí na voliče?

Kubáček: Zatím to funguje. Andrej Babiš cílí na politikou unavené a apatické voliče. Babišovi vyšla sázka na to, že za všechno může Miroslav Kalousek (56, TOP 09) a je vnímán jako symbol číslo jedna staré politiky. Samozřejmě, teď se dostal do určité defenzivy a dá se očekávat, že začne tu svoji komunikační strategii obměňovat.

Jak dlouho ještě může s touto rétorikou vydržet?

Dá se očekávat, že to v podstatě teď končí. Díky odposlechům se dostal do situace, kterou vnímá každý. Doposud ho žádná aféra tolik neohrožovala. Čapí hnízdo nebo dluhopisy byla účetnická témata. Toto může odrazovat nerozhodné voliče. Takže pan Babiš se musí soustředit víc na sebe.

Změní svoji roli oběti?

Stále zůstane obětí. Dá se ale očekávat, že se objeví jev, který pan Babiš používá zřídka a jeho konkurenti skoro nikdy, a tím je omluva a přiznání chyby. K tomuto kroku přistupuje vzácně, ale funguje to. Čeští voliči na to nejsou zvyklí a o to více to působí. Zůstane obětí, psancem starých pořádků, ale bude k tomu muset přidat omluvu.

Vše o krizi vládní koalice čtěte ZDE

panda82 ( 13. května 2017 16:23 )

No a proč se tady nezveřejní Kalouskovy vily jedna je jak betonový bunkr, a ta druhá může konkurovat Čapímu hnízdu, nebo jak hvězdárna, tím se nepochlubil, kde na to vzal, p. Kalousek jen sbírá intriky , a to pominu, že to je v krajině jak pěst na oko, kdo to též povolil, to musely být miliony, že by též dotace?

Milann ( 13. května 2017 11:05 )

Chovanec už několikrát ukázal co je zač par-chant kterému není rovno.

Milann ( 13. května 2017 11:02 )

U Sobotky se čeká na promlčení nebo proč ne nejdříve OKD a pak Babiš.

gabreta ( 13. května 2017 02:20 )

To ale byli všichni, včetně Chchly Veškrny s celou Chátrou 77, akorát měli jiný krycí jména!!!!

kofila ( 12. května 2017 22:13 )

A co takhle ještě vytáhnout jeho podnikání po sametu Ale pssst, to se tu nesmí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa