Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš odřekl debatu u Moravce. „Podělal jsem to,“ vzkázal k odposlechům

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. května 2017
11:57

Měla to být velká bitva - Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a další političtí lídři k tématu aktuální vládní krize. U Václava Moravce se čekala řež, Babiš se však nakonec rozhodl nepřijít. Bylo by to šest proti Babišovi, tvrdí. Ale zároveň připustil: „Podělal jsem to.“ Mínil tím situaci kolem odposlechů. Jeho židle ve studiu zůstala prázdná. Více prostoru tak dostal premiér Sobotka. Popisoval i „trapnost“, kterou zažil na Pražském hradě.

„Rozhodl jsem se, že dnes nedorazím do Otázek Václava Moravce. Uvědomil jsem si, jak to tam bude vypadat. Pět lídrů parlamentních stran a pan Moravec? To je šest proti Babišovi,“ vyvěsil Babiš v neděli v poledne na Facebook své prohlášení, proč se rozhodl nejít do Otázek Václava Moravce.

Babiš: Jdou teď proti mně všichni

Šéf ANO prý nechtěl nechat své kritiky opakovat „pořád dokola ty stejné lži“. „Jasně. Teď budou mít nabito. Pomohl jsem jim. Udělal jsem chybu. Konečně jsem si ty nahrávky poslechl, a i když jsem přesvědčený, že jsem nikoho neúkoloval, přiznávám, neměl jsem se s tím novinářem vůbec scházet. Byla to předem zorganizovaná provokace. Podělal jsem to,“ připustil vicepremiér Babiš.

Jak okomentoval Babiš svou nepřítomnost v debatě u Moravce? A co si o tom myslí Sobotka?

Video  Babiš nepřišel do televizní debaty 2  - Jakub Veinlich, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Na nahrávkách se sešel s novinářem MF Dnes, kterou Babiš dříve vlastnil (než předal své impérium pod svěřenský fond kvůli zákonu o střetu zájmů). Nahrávka je sestříhána tak, že to vypadá, jako by Babiš s novinářem domlouval, kdy vyjdou jaké materiály na jeho politické konkurenty.

VIDEO: Podívejte se: Vládní krize přehledně. Co všechno se v poslední době semlelo? Ultimátum pro Babiše, „podrazák“ Sobotka, potupa na Hradě

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Jdou teď proti mně všichni,“ uvedl Babiš. Na funkci ministra financí prý nelpí. Zastrašit se však prý nenechá. „I když mě teď premiér popravil, já ten boj nevzdám a budu s těmi korupčníky bojovat dál,“ vzkázal Babiš.

Babišovu židličku nechali prázdnou

Od Babiše zazněla i řada dalších stížností. I v souvislosti s nahrávkami. „Nikdo tady neřeší, že jsem dlouhodobě sledován a odposloucháván. Nikdo neřeší, že to může být obrovské bezpečnostní riziko pro stát, protože tady někdo ilegálně odposlouchával ministra financí a vicepremiéra naší země. Nikdo neřeší, že by to mohlo být na zakázku kmotrů a tradičních politických stran, jako součást kontinuální kampaně s cílem odstranit mě z politiky,“ dodal Babiš.

Moderátor Moravec uvedl, že sám Babiš nedal vědět, zda na natáčení přijede. „On sám na naše pozvání nijak nereagoval,“ uvedl. Jedno místo v debatě, do které usedli Bohuslav Sobotka (ČSSD), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Vojtěch Filip (KSČM), Miroslav Kalousek (TOP09) a Petr Fiala (ODS), tak zůstalo prázdné.

Sobotkovo „doprčic“ a „zbabělost“ šéfa ANO

O Babišovi se přitom mluvilo především. „Dneska nepřišel, protože s námi nechce diskutovat. Nevím, čeho se bojí,“ komentoval Babišovu neúčast Vojtěch Filip. „To, že někdo nepřijde na jednání, není tím, že tady o sobě slyšel lži. To je otázka slabosti toho, že není schopen diskuze,“ dodal později. „Bojí se,“ říkal o Babišovi ve studiu Bělobrádek.

„Je zřejmé tady z té debaty, že to nemělo být schéma standardní politické strany proti Andreji Babišovi, je to tady standardní debata mezi vládou a opozicí a je chyba, že tady Andrej Babiš není, aby si také obhájil svoje výsledky ve vládě a práci svých ministrů. To je jeho zbabělost, že sem do televizního pořadu nepřišel,“ vytkl Babišovi Sobotka.

Do šéfa ANO se pustil, že dle nahrávek využil vlastnictví médií k posílení své politické pozice a přitom tvrdil, že nic takového nedělá. „Když člověk slibuje něco na zdraví svých dětí a svých vnuček, jako to Andrej Babiš sliboval v létě roku 2013, tak jsem to bral tak, že to říkal vážně. Když něco slibujete na zdraví svých nejbližších, tak to přece říkáte vážně, doprčic,“ rozohnil se Sobotka.

Připomněli i vztahy Babiše a Grosse

Moderátor Moravec vytáhl i reklamu, kde se Babiš nechal zvěčnit s přelepenými ústy, řešily se ale nejen aktuální střety včetně kauzy odposlechů. Probíralo se i to Babiš dál šije do „tradičních politických stran“ - drží se toho od svého vstupu do vrcholné politiky.

„Já si nemyslím, že jsme ho vytvořili,“ říkal v ČT Sobotka. Moravec však připomněl, že měl Babiš konexe i do tradičních politických stran - ukazoval to např. na spojenectví Babiše se Stanislavem Grossem. „To byla otázka vztahu Stanislava Grosse a Andreje Babiše, musím říct, že pro mne to v té době nebylo něco, co by mohlo ovlivňovat nebo určovat politiku sociální demokracie,“ pokračoval premiér.

Sobotka prý čekal, že když Babiš vstoupil do politiky jako „mravokárce“, bude mít sám všechny věci v pořádku a nebudou na něj postupně padat kostlivci ze skříně. „Tvářil se jako někdo, kdo má všechno v pořádku, kdo je úspěšný podnikatel,“ podotkl Sobotka.

Bělobrádek: O Čapím hnízdě jsem nevěděl

Sobotku jako prvního mrzí, že skandály kolem Babiše komplikují pozici celé vlády a debatuje se, zda vůbec dovládne. „Vláda je připravena dovládnout. Ale musíme vyřešit problémy, které se týkají Andreje Babiše a jeho podnikatelské minulosti,“ pokračoval premiér.

Mluvilo se však třeba i o Čapím hnízdě, farmě, kterou v době udělení dotací od EU vlastnili podle Babiše jeho děti s partnerkou. „Já jsem nevěděl o existenci Čapího hnízda v době, kdy jsme vyjednávali o koalici, to jsem opravdu nevěděl,“ říkal šéf lidovců Bělobrádek.

Čapí hnízdo bylo dle něj zásadní pro rozhodnutí, zda spolu dál ve vládní koalici pokračovat, nebo ne. „Odvolání nepřišlo, přišlo teď, já pana premiéra chápu,“ pokračoval Bělobrádek s tím, že nyní to byla ona pověstná poslední kapka. „Normální je, aby, ať už je vinný a nebo nevinný, ať už je v právu, nebo není, politik v takovém případě odchází,“ uvedl v ČT Bělobrádek.

Babiš prý předsedy posílal do dámských pohlavních orgánů

Jak nyní může vypadat komunikace ve vládní koalici? „Možná někteří bývalí předsedové vlády by si celou situaci s panem Babišem vyřídili ručně,“ míní Bělobrádek. „To, že pan premiér a myslím si že i já jsme v podstatě klidní lidé, tak to, co jsme zaslechli od pana Babiše, včetně toho, že premiér je lhář a mohl bych pokračovat, že nás poslal občas do dámských pohlavních orgánů, tak si myslím...,“ nedořekl Bělobrádek.

„Tam vás posílal? Na jednání vlády?“ divil se totiž Moravec. Bělobrádek zareagoval, že na vládě ne, ale např. na jednání předsedů stran se to stalo. Je přesvědčen, že se Sobotkou projevili velkou míru soudržnosti, snahy pokračovat dál a nebrat si takové věci osobně. „Proto se musím smát tomu, že pak říká v médiích, že on takto mluví jenom u lidí, kteří jsou na to zvyklí. Já na to zvyklý nejsem a zvykat si na to nehodlám,“ dodal Bělobrádek.

I on to ale schytal. „Vy jste babišovci s lidskou tváří,“ rýpl si Kalousek do Bělobrádka, který vytáhl spojenectví KDU-ČSL a STAN jako možnou alternativu pro voliče. Moravec uvedl, že Bělobrádek začal kampaň.

Spor o předčasné volby a „trapný cirkus“

Řeč přitom byla mj. také o předčasných volbách, které však ČSSD, ANO i lidovci odmítají. „Od ledna jsme svědky toho, že členové vládní koalice spolu nekomunikují. Nechápu, proč tedy chtějí dovládnout,“ divil se komunista Filip.

Od vládních stran by prý bylo mnohem slušnější, aby nechali rozhodnout voliče. KSČM navrhuje jako možný termín již konec června, podle Filipa je realistický. Ukončil by mnohem dříve současné „trapné divadlo“.

Sobotka oponoval, že předčasné volby by nebyly dobrou volbou, byť na funkci nelpí ani on. „V okamžiku, kdybychom vypsali předčasné volby, tak to zase spadne pod stůl,“ zmínil Sobotka zákony, které by rád dotáhl do konce, protože se na ně čekalo „roky a roky“. Zmínil zákon o kontrole tajných služeb či náhradní výživné.

Podle Fialy by bylo seriózní ukončit tento „cirkus“ - to, co se děje nyní, označil za „týden, který jsme prožili k hanbě ČR“. ODS navrhuje termín předčasných voleb na začátku září. „Zdá se, že na předčasných volbách se neshodne ani sama opozice,“ míní Sobotka. „Ale shodneme, to zase jo. Na předčasných volbách se shodneme, pane premiére, bez problémů,“ oponoval Kalousek.

Otázky Václava Moravce: Babiš nedorazil, jeho židličku nechali prázdnou. Otázky Václava Moravce: Babiš nedorazil, jeho židličku nechali prázdnou. | Reprofoto ČT24

Konflikt na Hradě? Byl jsem zaskočen, přiznal Sobotka

Bohuslav Sobotka se ještě před debatou s dalšími lídry vrátil také k incidentu na Pražském hradě, kde ho Miloš Zeman potupil - prezident čekal, že premiér přinese demisi. Když se tak nestalo, připravil si na Sobotku past. Nečekal, až Sobotka domluví, otočil se zády a odešel ze sálu.

„Bylo mi líto ČR a taky Pražského hradu. Pražský hrad už v dějinách zažil ledacos, ale tohle bylo zbytečné a myslím si, že to bylo trapné,“ říká nyní Sobotka. Situaci se snažil využít pro to, aby popsal svůj názor a distancoval se od toho, co se tam mělo odehrát. 

Ostatně i moderátor Václav Moravec označil hradní dění za „přehlídku trapnosti na nejvyšší úrovni“. „Asi to byl jeden z těch okamžiků, kdy jsem byl nejvíce zaskočen, protože jsem nečekal, že se něco takového v těch důstojných prostorách Pražského hradu může odehrát,“ připustil Sobotka s ohlédnutím na svou dosavadní kariéru. Odpovídá se Poslanecké sněmovně, nikoli prezidentovi, upozornil však také Sobotka. Nemáme prezidentský, ale parlamentní systém, doplnil.

VIDEO: Miloš Zeman mával na Sobotku holí, aby mu ukázal svoje místo, a otočil se k němu zády

Kalousek: I nový ministr bude mít vazby na Agrofert

Hnutí ANO by nyní mělo mít dle něj právo nominovat Babišova náhradníka, míní Sobotka - i moderátor Moravec uvedl, že horkým kandidátem je náměstkyně Alena Schillerová, jak již dříve upozornil Blesk.cz.

Premiér očekává, že Zeman bude ohledně odvolání Babiše konat v řádu několika pracovních dní. „Abychom se nedostali z deště pod okap, tak to nesmí být člověk, který byl jakkoli spojen s těmi minulými obchody Agrofertu, které jsou prověřovány ze strany finanční správy. Tam je důležité, aby tam znovu nenastal ten střet zájmů, který v tuto chvíli existuje,“ upozorňuje Sobotka.

Miroslav Kalousek odmítl, že by byl ve spojenectví se Sobotkou, jak tvrdí Babiš. „My nemáme přece vůbec žádný pakt,“ říkal šéf Topky u Moravce. Pozastavil se i nad tím, že ANO má nominovat Babišova náhradníka - bez vazeb na Agrofert prý nebude, Kalousek to považuje za nesplnitelný protimluv.

„ANO je politická divize Agrofertu a bude-li ho nominovat Andrej Babiš, tak nemůže nový ministr nemít vazby na Agrofert. Dojde jenom k té kosmetické změně,“ míní Kalousek. „Neříkejme, že je to nový ministr financí bez vazeb na Agrofert,“ dodal.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oldedek ( 8. května 2017 11:30 )

Kdybych neměl tak bolestivě natlučená žebra, tak bych si od Franty půjčil sochařské majzlíky, a tyto slovní "Perly" bych si vytesal do kompostu v rohu zahrady ... https://twitter.com/vaclavmoravec/status/861173318510145537?t=1&cn=ZmxleGlibGVfcmVjcw%3D%3 D&refsrc=email&iid=a8626457bd15426285ed400d1842081a&uid=783576837666566144&nid=244+2 85282304

6010 ( 8. května 2017 10:43 )

Pane Babiš, to jste teda podělal.A to jsme Vás chtěli volit.Netušili jsme, že jste v jádru sprostý jako dlaždič.A to asi nevíme o Vás ještě plno jiných věcí.Například nám vadí, že jste využil v Kalouskovém zákoně výhodu nezdanění dluhopisů a po lidech chcete tou Vaší EET zdanit každou korunku, kterou oni pracně vydělají.Například babka někde s ovocem, nebo malé stánky,které prodávaly na Svaté Hoře svaté obrázky.Všechny jsou zavřené, od doby povinnosti EET.Nemají na to, pořídit si pro pár vydělaných korun pokladnu a zavádět do stánků internet.To by se jim ten jeden prodaný svatý obrázek set sakra prodlažil.Oni tam byli taková komunita starých lidí, kteří se tam vždy sešli a povídali si.Při té příležitosti tu a tam něco prodali,ale žili pouze z důchodu.Teď je to tam díky Vám vše zavřené.Děkujeme, odejděte.

vadim ( 8. května 2017 09:42 )

Co by tam Babiš dělal?Mezi touhle smečkou? Tenhle chytrolín Fiala s ODS už asi stratil pamět když tady vládli oni! Tyhle jeho keci že v politice nikdo nic nedělá jen ODS pracuje mě tak vytočilo že jsem málem spadl z gauče!!!

ARMAGEDON2017 ( 7. května 2017 21:42 )

Tak co ty upocené tlusté prase zdenekk s deseti dioptriema a beďarama jak krátery na měsíci, onanuješ, onanuješ s minipindourem a představuješ si jak tě klátí muslim, viď? A u toho píšeš své slátaniny, duševní chudaku mrzáckej, takové hovado jako je tvůj fotr a stará ochechule smradlavá jeho sestra, tvoje čubbka matka, která tě vyssrala na hnoji... To je potrat :zdenekk

1_2_3 ( 7. května 2017 19:57 )

Všechny vypráskat, od Sobotky po Babiše, je to všechno stejná zlodějská pakáž. Tohle nám vládne? Nemusí prokazovat nabytí majetku, všichni bohatí a lidé nemaj co do huby. Bez prověrky si to prdí už několik let do křesla a hrabou a hrabou. Celá vláda je na houno, celá naše politika je koruptní. 4eši si neuměj vládnout, ty uměj jen krást a o to jim jde a ten přiblblej debil debilovičskej Kalous, zasranec zloděj zlodějská.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa