Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Za nahrávkami s novináři vidí Babiš spiknutí. Váhá, zda je vysvětlí Sněmovně

Autor: simao, vei - 
8. května 2017
05:02

Andrej Babiš (ANO) má již ve středu na mimořádné schůzi vysvětlovat nahrávky, kdy na jedné řeší i materiály na své politické oponenty s redaktorem MF Dnes. Babiš odmítá, že by úkoloval novináře z médií, která vlastnil. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si do něj rýpl, že když nepřišel k Moravcovi, snad přijde Babiš alespoň do Sněmovny. To však prý šéf ANO zatím neví.

„A. Babiš je nejen lhář ale i zbabělec, jenž se bojí přijít do Otázek Václava Moravce. Snad dorazí ve středu aspoň do Sněmovny, kam ho lidé zvolili,“ vzkázal ostře na Twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Jestli Andrej Babiš (ANO) do Sněmovny skutečně na mimořádnou schůzi dorazí, není jasné, uvedla FTV Prima. „Samozřejmě je to další schůze proti Babišovi. Těch schůzí už tam bylo X - Čapí hnízdo atd. V tomhle si oni všichni rozumí,“ říká Babiš. „Je hon jenom na Babiše,“ pokračuje.

Svolavatelem schůze jsou ODS a TOP 09. „Nejpodstatnější je, aby se o tom na půdě Poslanecké sněmovny mluvilo, protože to je mimořádně závažná věc. Jestliže se tady dozvíme, že někdo řídí svoje média, že je dokonce úkoluje ve smyslu materiálů na své politické soupeře a hlavně, že to dělá, i když veřejnosti slíbil, že to dělat nebude, tak co může být vlastně závažnější? Politik, který neříká pravdu, který takto do očí klame veřejnost, tak nemá v politice co dělat,“ myslí si šéf ODS Petr Fiala. 

„Vymývání mozku voličům“

Babiš se však podivuje i nad tím, že na středu 10. května svolal premiér Bohuslav Sobotka koaliční radu. Jeho odvolání přitom navrhl Sobotka k 9. květnu. „Teď nevím, když mám být odvolaný v úterý, jestli ve středu bude koalice, a nebo není. On se mnou nekomunikuje, všechno se dozvídám z médií, tak uvidíme,“ pokračuje šéf ANO.

Sobotka by přitom rád, aby byl Babiš odvolán co nejdřív. Nyní je na řadě prezident Zeman, jemuž Sobotkova žádost o Babišovo odvolání již na Hrad doputovala. Sobotka je eventuálně připraven se s Zemanem znovu setkat, žádná schůzka domluvená není. A to ani mezi Hradem a Babišem. 

„Očekávám, že by měl (Zeman) rozhodnout bez zbytečného odkladu tak, jak říkají ústavní právníci. Podle mého názoru by to mělo být tedy v horizontu několika pracovních dní,“ míní Sobotka.

Termín 9. května není podle premiéra klíčovou věcí - Zeman se ale nemá dopustit onoho „zbytečného odkladu“, upozorňuje Sobotka. Ten by mohla způsobit prezidentova čínská mise. Zeman totiž tento týden zamíří nejprve na návštěvu do Libereckého kraje, již 11. května ale odletí s delegací do Číny.

Pokud do té doby Zeman nerozhodne, chystá se Sobotka na schůzku s ústavními právníky probrat další postup. „Nic už se nezmění na tom, co jsem učinil, to znamená, že jsem předložil návrh na odvolání místopředsedy vlády a ministra financí z vlády. Mám pro to velmi vážné důvody, které se týkají jak podnikatelské minulosti ministra financí, tak skutečnosti, že opakovaně veřejně lhal lidem v souvislosti se zasahováním do svých médií,“ tvrdí Sobotka.

Podle Babiše však Sobotka „totálně destabilizoval celou politickou sféru“. „Je to neklid, ostuda v zahraničí. Celá aféra je jenom proto, aby zakryla korupci na MŠMT, ve fotbale, ve sportu, kde byla vzata do vazby náměstkyně a peníze vybíral přítel pana premiéra. Je to jenom vrtěti psem, je to skandální a vymývání mozků voličům,“ bouří Babiš.

VIDEO: Andrej Babiš o mimořádné schůzi, která je do Sněmovny svolána na středu 10. května

Na druhé z nahrávek přitom Babiš rozmlouvá s novinářem z MF Dnes Markem Přibilem. Dle kritiků Babiš novináře úkoluje a zneužil tak toho, že noviny vlastnil (než celý holding převedl do svěřenského fondu).

„Ty nahrávky jsou sestříhané. Ten pán, který to dělá, znovu avizuje, že jdeme stříhat. Viděli jste na Twitteru: Jde stříhat. A v dnešní technice, v dnešních zpravodajských hrách můžete sestříhat, co chcete. Různá vyjádření, která můžete poskládat tak, aby to vypadalo tak, jak je potřeba,“ brání se Babiš. 

Sobotka je součástí spiknutí, útočí Babiš

Celou kauzu považuje za provokaci. „V pozadí pravděpodobně stojí různí lidé - je to spolupráce podsvětí a možná politických struktur,“ míní Babiš. Podle jeho názoru pak mají blízko k celé akci Sobotka s Chovancem, kteří to však popírají.

„Já si myslím, že je součástí tohoto spiknutí,“ říká však rázně Babiš o Sobotkovi. Premiéra se prý musí zeptat, zda jsou ještě v koalici, protože prý „brutálně porušuje koaliční smlouvu“. „Pan premiér Sobotka permanentně neplní slovo a několikrát nás podvedl,“ tvrdí Babiš.

Novinář Přibil se k němu prý „objednával se senzačními zprávami“. „Dneska vím, že jsem udělal chybu, že to byl provokatér, že to bylo všechno nastrčené a že je to organizované spiknutí. Ale to samozřejmě nikoho tady nezajímá,“ stěžuje si Babiš.

VIDEO: Babiš promluvil o tom, proč nešel do Otázek Václava Moravce. Sobotka mluvil o zbabělosti

Video  „Srabáctví“. Babiše drtí za neúčast u Moravce, co k tomu říká on?  - Jakub Veinlich, Petr Soukup
Video se připravuje ...

O svolání bezpečnostní rady státu však premiéra Sobotku Babiš nepožádal. A na Facebooku uvedl, že to „podělal“. „Ano, určitě, je to moje chyba, jsem si naběhl. Ten člověk mě kontaktoval, že má strašně důležité informace pro mě a je vidět, že já v tom rozhovoru jsem velice zdrženlivej. Není pravda, že já bych mu dával nějaké příkazy, já jsem to spíš od sebe odkopával, já jsem na to moc nereagoval a říkal jsem: Necháme to na později. A bylo mi to velice nepříjemné,“ uvádí šéf ANO.

„Já ty věci, které tam jsou - některé - si vůbec nepamatuju. Já jsem neříkal nikomu, co mají psát,“ hájí se.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) došlo u novin poté, co si je koupil Andrej Babiš, k obrovské změně. „Nejenom v tom, co ty noviny psát začaly, ale především v tom, co psát přestaly a čemu se ostentativně nevěnovaly,“ říká šéf Topky, podle kterého se staly noviny součástí „zpravodajské divize Agrofertu“. „Teď jenom zazněla nahrávka, která to potvrzuje,“ míní.

Zásah do soukromí

Babiš odmítá, že by měl z kauzy sám vyvodit důsledky - a odejít z čela ministerstva financí, které vede. „Proč bych rezignoval? Že jsou to praktiky 50. let? Že mě někdo sleduje? Vám to nevadí, že já jsem sledován a odposloucháván? Vám by to bylo příjemné, kdyby vás někdo sledoval a odposlouchával? To je trestný čin,“ rozčiluje se Babiš.

Také Sobotka je pro, aby konali vyšetřovatelé. „Určitě to musí vyšetřovat policie. Každá takováto věc, každé takovéto nahrávání je zásah do soukromí člověka. Stejně jako policie vyšetřovala, když mi ukradli e-maily. Byl to velmi podobný zásah do soukromí,“ vzpomíná Sobotka.

Upozorňuje však na informace lidí, kteří dříve v MF Dnes pracovali. „A ti potvrzují, že Andrej Babiš zasahoval do fungování Mladé fronty. Bez ohledu na nahrávky jsou tady další prohlášení, která říkají totéž, co naznačují ony nahrávky,“ říká premiér.

Sobotka: Babiš se nemůže schovávat až do voleb

Babiš přitom nepřišel v neděli do Otázek Václava Moravce. Prý by tam šlo o debatu šesti lidí včetně moderátora proti němu.

„On teď nepřišel do diskuzního pořadu ČT, takže já nevím, jakým způsobem chce dál postupovat. Měl možnost, aby ty věci vysvětlil, aby je obhájil. On se té možnosti vzdal. Nemůže se ale schovávat dalších pět nebo šest měsíců až do voleb do Poslanecké sněmovny. Očekávám, že ve středu bychom si mohli říct, jaký bude další postup. Jestli hodlá rezignovat, a nebo ne,“ říká premiér Sobotka.

Možností přitom je i ta, že hnutí ANO odejde z vlády. Spíše se ale čeká, že Babiš navrhne nového ministra financí. Jméno komentovat nechtěl, spekuluje se ale ponejvíce o jeho náměstkyni Aleně Schillerové.

VIDEO: Vládní krize přehledně: Podívejte se, co se doposud stalo v souvislosti s Andrejem Babišem a krizí Sobotkova kabinetu

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

aksam ( 8. května 2017 18:50 )

Kluci Burešovci, vy jste básníci.Vaše vzletná slova charakterizují celý ten estébácký spolek.

aksam ( 8. května 2017 18:43 )

Dobrý. Kam na to chodíš? Ty jsi pravej Babišovo volič - tedy jestli jsi svéprávnej.

haniss ( 8. května 2017 14:59 )

Zkuste si přečíst třeba toto: http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/1013-zakazana-kniha-pocestny-andrej-babis-na-co-zapom nel-milos-zeman-kdyz-daroval-babisovi-agrofert-a-proc-zapomnela-na-mozny-miliardaruv-podvod-i-lenka- bradacova.htm

ellyane ( 8. května 2017 13:22 )

Dobrý den i Vám, to byla moje reakce na pana Chovance hned na začátku článku, nic to nemění na tom, že je to hon na pana Babiše....

joudajoudovy ( 8. května 2017 12:37 )

kalouskuv a sobotkuv kyblicek plny zvratku byl jiz predstaven ale o toto menu neni zajem prestan obtezovat s proslym jidelnim listkem IV.cenove.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa