Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za pět let průměrná mzda 40 tisíc? Zaorálek: Je to reálné a danit bohaté je fér

Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. června 2017
05:01

Zdaníme bohaté, k průměrnému platu vám přidáme tisíce. Sociální demokraté do svého programu zahrnuli velkorysé finanční sliby. Ve studiu Blesku tyto plány hájil volební lídr Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zdanil by více především lidi, kteří berou nad 80 tisíc. A velké firmy s obratem nad 100 milionů korun.

Slíbili průměrný plat „přinejmenším“ 40 tisíc korun do pěti let, uvažují o progresivním zdanění – především lidí, kteří berou více. Podle volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měli být více zdaněni lidé s příjmem nad 80 tisíc korun.

40 tisíc průměrný plat? Prý reálné

„Tohle byla věc, kterou kalkulovali naši ekonomové, se kterými jsem o tom diskutoval. Spočítali jsme to a připadá nám to jako realistický odhad,“ říká Blesk.cz Zaorálek o průměrném platu, který by měl dle plánů ČSSD strmě růst. Nebo jde jen o utopii?

ČSSD tlačí výš nejen průměrnou, ale i minimální mzdu. Letos však již čelila kritice za to, že přišla se čtyřmi kategoriemi obyvatel dle výše příjmů, kteří by byli různě zdaněni. Tzv. progresivní zdanění (tedy podle výše jmění) má nyní ČSSD v plánu především u velkých firem s vysokými zisky nad 100 milionů korun.

Mají však platit více lidé, kteří berou 50 či 70 tisíc? „Ano, ale já jsem si přál, aby ta laťka byla posunuta výše. Aspoň na těch 80 tisíc korun. Chtěl bych, abychom střední třídu chápali šířeji,“ řekl ve studiu Blesku Zaorálek.

VIDEO: Zaorálek o progresivní dani, průměrné mzdě i útoku Štěcha na živnostníky

Poměrně dobře se dle Zaorálka v Česku žije těm velkým – od dvou procent boháčů, bank až po korporace. Zdanění bohatých mu přijde fér. Jeho cílem, stejně jako předvolebním slibem ČSSD, je dobrá země s dobrou prací.

„Ne takhle mizerně placená práce, jak je v některých firmách. Ale ve které by lidé měli pocit, že se tam realizují, že je to základ života, ve kterém má práce smysl a dává jim i čas, aby se věnovali rodině a třeba dětem,“ říká Zaorálek.

„Mně se zdá, že dnes tady v této zemi pracuje poměrně hodně lidí docela intenzivně, jenom si kladu otázku, jestli za tu práci něco odpovídajícího mají. Někteří dělají až do kuropění, přitom z toho života nic moc nemají,“ dodává.  

Štěch už to neudělá, věří Zaorálek

Nadzdvihlo ho však vyjádření šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který navrhl živnostníkům zvednout odvody, aby se část z nich stala zaměstnanci. „Zaskočilo mě to, že to učinil,“ přiznává Zaorálek.

Jednali o tom přitom i na předsednictvu strany. Lídr ČSSD by nyní byl rád, aby všichni členové znali program a respektovali ho. „My nechceme jít žádným živnostníkům ani OSVČ pracovníkům po krku,“ ujišťuje s tím, že s živnostníky chce naopak jednat o tom, aby v důchodu netřeli bídu s nouzí.

jarypadlo ( 19. června 2017 08:56 )

Zdanit bohaté znamená zavřít zloděje á-la Janoušek /kdepak vůbec je chlap jeden nemocnej???/,Rittiga,býv.ředitele DP Dvořáka a samozřejmě Kalouska a mnoho dalších nenažranců a zbytečných vyžírek typu Benda,Dienstbier,Šabatová,Pánek,Rozumek,ml.Stropnický-seznam by zabral celou diskusi.Pokud se to nestihne do voleb,je tenhle návrh jen hloupá fantazie nebo pohádka a skutek utek.

salto ( 19. června 2017 08:04 )

Střízlivé zhodnocení, ale pochopí to lidi?

renataren ( 18. června 2017 23:10 )

Oni v ČSSD něco berou! Já to chci taky!

Nezadat ( 18. června 2017 22:39 )

To je tak reálné jako.že bude mít ČSSD ve volbách 99,9% voličů.To je jak když letící z mrakodrapu a ve třicátým patře si říká:nic se neděje a v prvním si říká: ještě je to dobrý.

pjotri ( 18. června 2017 18:40 )

Takze podle tebe vlastne ekonomiku nastartoval Kalous, kterej rok co rok navysoval deficit, rozumim tomu spravne???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa