Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čeští rodiče se kvůli teroru víc bojí o děti. Stropnický chce brannou výchovu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. června 2017
05:02

Velí ministerstvu obrany, ale také početné rodině, kterou má s herečkou Veronikou Žilkovou. Ministr Martin Stropnický (ANO) sní přitom sen, který by rád brzy realizoval. Obnovit brannou výchovu jako samostatný předmět ve školách. V současné napjaté době, kdy teroristické útoky dusí Evropu, podle Stropnického nelze předstírat, že se nic neděje. Je potřeba mít „oči na šťopkách“, míní. Brannou výchovu by podle něj brali i rodiče, kteří mají o své děti stále větší strach.

„Situace se změnila. Nemůžeme předstírat, že se nic neděje kolem nás. My jsme naštěstí zatím ušetřeni nějakých teroristických útoků, ale já to cítím a vnímám – mám řadu dětí v různém věku – já to cítím i mezi těmi rodiči i na třídních schůzkách,“ řekl Blesk.cz ministr obrany Martin Stropnický (ANO). K nápadu na návrat branné výchovy do škol dodal: „Poptávka po tom je a je logická. My tím jdeme naproti něčemu, co v té společnosti je.“

„Aby děti věděly, jak mají reagovat“

Branná výchova by se mohla objevit na základních a středních školách coby samostatný předmět. Je přitom spojována s minulým režimem a se vzpomínkami na cvičení v plynových maskách, pláštěnkách a igelitových pytlících. Za komunistů šlo o přípravu na možný jaderný či chemický útok. Tedy na hrozby v době studené války Sovětského svazu a USA nijak přehnané.

Nová doba přinesla ale i nové hrozby. A pod obnovenou poptávku po branné výchově se podepisuje strach z toho, kde teroristé udeří příště. Poptávka je patrná i v Německu či Francii.

Zájem mají podle Stropnického i běžní Češi. „Rodiče chtějí, aby ty děti uměly dát první pomoc, aby věděly, jak se mají zachovat v nějaké krizovější situaci. Já si myslím, že když se to dělá dobře, tak to může být nakonec i taková škola hrou,“ zmínil ministr.

Sám je přitom také starostlivý rodič, hned několikanásobný. Je otcem Matěje Stropnického (Strana zelených) a také herečky Anny Stropnické. Stropnický je potřetí ženatý. Jeho manželkou je Veronika Žilková, spolu mají dceru Kordulu a starají se i o další potomky – v rodině je třeba i dcera Žilkové Agáta Prachařová.  

Rodina ministra Martina Stropnického a herečky Veroniky Žilkové Rodina ministra Martina Stropnického a herečky Veroniky Žilkové | Archiv Blesku

Stropnický: Není fér slibovat, že se teror nedotkne Česka

Debaty o užitečnosti branné výchovy vyvolávají i obavy, zda by teror mohl po Londýně, Paříži, Berlíně či Bruselu zasáhnout třeba i Prahu. „Teď strašit něčím konkrétním není fér. Zároveň stejně nefér je slibovat, že se nikdy nic stát nemůže, to prostě vám nikdo nezaručí,“ zmínil Stropnický.

Nyní však podle ministra není důvod vyhlašovat jakýkoliv stupeň pohotovosti a situace je permanentně a poctivě monitorovaná. „Sami vidíte, že v Anglii se zopakovaly tři útoky za sebou a určitě už po tom prvním byla zvýšená pohotovost a stejně to nepomohlo. Je potřeba mít oči na šťopkách,“ podotkl.

VIDEO: Ministr Stropnický pro Blesk.cz: O branné výchově, povinné vojně i vlastních vzpomínkách na službu v armádě

Povinná vojna není téma dne

Měla by po branné výchově následovat i povinná vojna jako další krok? Tuhle posloupnost Stropnický momentálně odmítá. „Povinná vojna není teď na pořadu dne. Věřte, že o tom docela často mluvím s lidmi z generálního štábu. Naše cesta je profesionální armáda, my potřebujeme, aby těch vojáků bylo víc,“ řekl Blesk.cz ministr. Nechal si však zadní vrátka.

„Určitě ne povinná vojna v tom směru, jak ji pamatuje třeba moje generace – jako dvouletá nebo roční pro vysokoškoláky. To určitě ne. Nevylučuji někdy v nějaké budoucnosti, ale to je skutečně málem na referendum, třeba tříměsíční, kterou zavádějí někteří,“ dodává Stropnický, který v čele ministerstva obrany chystá předložit novelu zákona o branných spolcích.

Pomoci mají i branné spolky

Na vládu by tento dokument měl zamířit na přelomu srpna a září. „Schváleným záměrem zákona o branných spolcích chceme podporovat zájmy a dovednosti lidí a přispět ke zvýšení obranyschopnosti ČR,“ uvedl Stropnický na Twitteru.

Jde mimo jiné o to, aby se u lidí posílily fyzická zdatnost či znalosti, jež se v krizových momentech dají využít. „Základním cílem záměru je vytvořit velmi širokou základnu, která každému občanovi umožní správně reagovat na vzniklé situace ohrožující svrchovanost státu nebo životy, zdraví a majetek osob,“ uvádí v návrhu předkladatelé.

Podle ministerstva nejsou totiž zcela využité možnosti zapojování občanů do dobrovolných aktivit. Lépe spolupracovat by se proto mělo se spolky, jako jsou ty střelecké, ale třeba i kynologické či radioamatérské.

agfor ( 8. června 2017 18:24 )

Brannou výchovu jsem měl před 40 lety. Jediné, co si z toho pamatuji je, že mapy mají sever nahoře. Jinak to byl předmět na ho*no. Ztráta času. Co však můžeme čekat od komedianta, který by měl držet naši armádu doma, aby za naše peníze chránila nás a ne americké zájmy po světě.

zab_haz ( 8. června 2017 16:49 )

Jak "Nová doba přinesla ale i nové hrozby."? Co to je zase za ňůspík?! Politici naprosto neschopné Evropské unie přinesli nové hrozby!! A ještě nás zastrašují, že když si ty hrozby nenecháme nastrkat do naší země, budeme trestáni!

polakk ( 8. června 2017 12:31 )

A znáte toto? O lithiu se již rozpoutala diskuze-Lithium(k výrobě baterií),krádež století a je to třeba zastavit!!! Celý příběh lithia začal před 30 lety.Komunisté nechali udělat průzkum v Krušných horách,kde zjistili velké množství wolframu a lithia,v hodně tří bilionů korun,tj. 3000 špičkových nemocnic do 14 krajů. 10-15 let by se nemuselo sahat do rozpočtů kvůli důchodovému systému. Podpora vědy, výzkumu, školství, možná i armády. Lithium je kauza největšího podvodu a největší hlouposti politiků v této zemi. U politiků je stále ticho. Poslanec KSČM vznesl dotaz na premiéra Sobotku, bez reakce. Australská fy je dva kroky od těžby lithia a na burze má zisk 2 miliardy korun,potřebné na otevření těžby.Není to jenom australská fy, ale i Karel Janeček, který chce těžit z odkališť. Karel Janeček, známý bojovník proti korupci, má ve své dozorčí nebo správní radě člověka, který se jmenuje Martin Hausenblas. Člověk, který v Ústí zakládal hnutí Pro Ústí a následně Pro kraj. Člověk, který měl politickou moc ovlivnit kolotoč nebo ten byznys kolem lithia v Ústeckém kraji. A taky si pozval zástupce firmy Tesla a nabídl jí možnost postavení fabriky na výrobu elektroautomobilů Tesla.Takže ta provázanost Janeček, Hausenblas, Tesla, lithium, je jasná.V poslední době kolem lithia krouží Albright Groups, což je konglomerát firem okolo Madeleine Albrightové. Ministerstvo průmyslu říká:"Šlo o volnou soutěž a kdo dřív přijde,ten dřív tzv. pere. Prý ČR nebude okradena,za tuny lithia získá 10.tis.Kč. Kolik stojí tuna lithia? 240.tis.Kč.Lze to zastavit pouze legislativou. V Chile má podíl 51 % pro stát.státu a drží kontrolu nad těžbou. Musí přijít politická strana, aby provedla změnu. Že se o tuto problematiku zajímají komunisté,TOP, ČSSD je patrné a důvod k likvidaci Babiše i Zemana. MYSLETE O CO GO!!!

jetuslunicko ( 8. června 2017 10:24 )

TAK TŘETÍ PŘÍSPĚVEK OPĚT NEODEŠEL ... ZABLOKOVANÝ !! plesku, plesku........ CENZURA !!

jetuslunicko ( 8. června 2017 10:18 )

zní to šíleně, ale ano je konec MÍRU !! Stropnický, styďte se !! Hlavně, že Žilková vítala obohacení če.r.n.id.ly....... že ještě naše ženský budou rády !!! OSTUDA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa