Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Mladí Britové vytrestali Mayovou. Premiérka chce dál vládu i brexit

Autor: ČTK, simao, nka, bk, ula, kal, val - 
9. června 2017
16:00

Předčasné volby v Británii se premiérce Therese Mayové vymkly z rukou. Její konzervativci budou sice dál nejsilnější stranou v britském parlamentu, ale ztratili většinu. Z 650 křesel jich budou mít 318, o 12 jich přišli. Šéf labouristů Jeremy Corbyn si připsal 261 křesel a vyzval Mayovou, aby odstoupila. Premiérka chce ale i přes ztrátu většiny dál vládnout a podle plánu mají pokračovat i jednání o brexitu, tedy odchodu Británie z Evropské unie.

ONLINE: Britské volby 2017
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
16:00
9. 6. 2017

Vážení čtenáři, tímto končíme náš dvoudenní online přenos z britských voleb, ve kterých britská premiérka Theresa Mayová přišla o většinu. Podrobnosti o dalším vývoji a zejména o koaličním vyjednávání vám přineseme v samostatných článcích. Děkujeme vám za pozornost.

 
15:45
9. 6. 2017

Severoirská DUP, která ve volbách získala deset křesel, potvrdila ochotu jednat s konzervativci o možné koalici. „Začneme vyjednávat s konzervativci o tom, jak bychom mohli společně našemu národu přinést stabilitu v této náročné době,“ řekla šéfka DUP Arlene Fosterová.

 
15:15
9. 6. 2017

Theresu Mayovou zaměstnanci jejího sídla v Downing Street po návratu domů přivítali potleskem.

 
14:58
9. 6. 2017

Šéf unijních summitů Donald Tusk pogratuloval staronové britské premiérce Mayové a upozornil ji, že při jednání o brexitu není času nazbyt.

 
14:37
9. 6. 2017

O vystoupení z Evropské unie chce Mayová s Bruselem jednat v rámci harmonogramu, který byl dříve dojednán. Rozhovory by tak mohly začít podle plánu 19. června. 

 
14:04
9. 6. 2017

Komentátory projev Mayové překvapil. Vystoupení podle nich dělalo dojem, jako by si je připravila ještě ve čtvrtek před zdrcujícím nočním debaklem.

 
13:52
9. 6. 2017

Mayová v projevu před svým sídlem v Downing Street potvrdila, že sestaví vládu. Nový kabinet podle ní zajistí vystoupení z Evropské unie.


Země podle ní potřebuje „jistotu“, kterou mohou zajistit jedině konzervativci spolu s unionisty. „Během příštích pěti let vybudujeme zemi, v níž žádný jednotlivec ani společenství nebude opomíjeno,“ řekla Mayová.

 
13:49
9. 6. 2017

Mayová míří z Buckinghamského paláce zpátky na Downing Street a v nejbližší době se čeká její projev.

 
13:37
9. 6. 2017

Před sídlem premiérky v Downing Street už chystají řečnický pultík. Mayová má promluvit, jakmile se vrátí z audience u královny.

 
13:33
9. 6. 2017

Britská vláda nemá po předčasných parlamentních volbách silný mandát pro takzvaný tvrdý brexit. Uvedl to v pátek nový předseda irské vládní strany Fine Gael a budoucí premiér Leo Varadkar. Výsledek voleb je podle něj „šancí pro Irsko“.

 

„Výsledky voleb ve Spojeném království podle mě naznačují, že (britská vláda) nemá silný mandát, aby mohla provést tvrdý brexit, což představuje příležitost pro Irsko,“ uvedl Varadkar, který se stal na počátku června předsedou vládní strany Fine Gael a příští týden nahradí v premiérském křesle Endu Kennyho. Varadkar se bude podle svých slov snažit o hladký průběh jednání o brexitu.

 
13:30
9. 6. 2017

Premiérka Mayová podle předsedkyně skotské vlády Nicoly Sturgeonové ztratila veškerou autoritu a důvěryhodnost. Sturgeonová přiznala i zklamání nad ztrátami své formace.

 
 
13:23
9. 6. 2017

Mayová právě odjela ze svého sídla v Downing Street do Buckinghamského paláce na setkání s královnou Alžbětou II.

 
13:20
9. 6. 2017

Theresa Mayová „by se měla stydět“ a měla by podat demisi, „pokud má v sobě jen špetku úcty sama k sobě“. Prohlásil to šéf čtvrtých nejsilnějších Liberálních demokratů Tim Farron. Podle BBC řekl:

„Svolala tyto volby v očekávání korunovace a každého z nás brala jako samozřejmost tím nejcyničtějším způsobem.“

Farron dodal, že Mayová „svojí arogancí a ješitností ohrozila budoucnost země“. Británie bude mít nyní podle něj slabší a méně stabilní vládu právě v době, kdy má „zahájit ta nejsložitější jednání“ s EU. Vyjednávání o brexitu by proto podle něj měla být pozastavena.

 
13:12
9. 6. 2017

Hlasování v Británii ukázalo, že si s občany nelze zahrávat a že odchod z EU je dobré ještě zvážit. Podle agentury Reuters to v pátek řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

 

„Myslím, že poselstvím voleb je: mějme férové rozhovory s EU a znovu zvažme, zda je pro Británii dobré EU tímto způsobem opouštět,“ prohlásil Gabriel v dolnosaském městě Wolfenbüttelu. Sociálnědemokratický vicekancléř dodal, že doufá v rychlé vytvoření vlády v Londýně, se kterou by šlo seriózně jednat a pokud možno zachovat blízký vztah mezi Británií a EU.

 
13:08
9. 6. 2017

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker doufá, že Británie je stále připravena přistoupit k vyjednávání o podmínkách vystoupení z EU. „Doufám, že v otázce vyjednávání brexitu už nedojde k žádnému odkladu,“ řekl v pátek v Praze.

 
12:47
9. 6. 2017

Šéf britské nacionalistické Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Paul Nuttall rezignoval. Odchod z čela strany oznámil po zveřejnění výsledků čtvrtečních parlamentních voleb, v nichž jeho strana nezískala žádný mandát. Nuttall podle agentury Reuters prohlásil, že po volebním „kolapsu“ musí strana vstoupit do nové éry.

 
12:43
9. 6. 2017

Do oznámení konečných výsledků britských předčasných parlamentních voleb zbývá sečíst hlasy již jen v jednom volebním obvodu. Kdy londýnský obvod Kensington svůj výsledek oznámí, ale není jasné. Kvůli velmi těsnému rozdílu v počtu hlasů pro první dva kandidáty dostali pomocníci po dvou kolech sčítání před dalším kolem pauzu.


Zda budou konečné výsledky britských parlamentních voleb známé už v pátek, nebo až v sobotu, tak není jasné. Jisté ale je, že jedno křeslo navíc žádné straně většinu v parlamentu nepřinese. Konzervativci mají zatím 318 a labouristé 261 křesel. Aby dosáhli většiny, museli by získat 326 mandátů.

 
11:53
9. 6. 2017

Podle televizní stanice Sky News kabinet sestavený konzervativci podpoří severoirská strana DUP, která zatím získala v Dolní sněmovně deset křesel. Konzervativci mají podle posledních výsledků 318 mandátů, většinu přitom představuje 326 mandátů.

 

Podle Sky News DUP nechce s konzervativci vytvořit formální koalici. Bude tak s největší pravděpodobností chtít podporovat menšinový konzervativní kabinet. 

 
11:45
9. 6. 2017

Výsledky voleb před sečtením posledního obvodu: Konzervativci získali 318 křesel, labouristé 261.

 
11:15
9. 6. 2017

Theresa Mayová ve 13:30 našeho času navštíví Buckinghamský palác, kde požádá královnu o povolení sestavit vládu. Oznámila to televize Sky News s odvoláním na mluvčího premiérky.

 
11:11
9. 6. 2017

Předseda Evropské rady Donald Tusk připustil, že po britských parlamentních volbách není nyní zřejmé, kdy začnou jednání o britském odchodu z EU. Podle unijního vyjednavače pro brexit Michela Barniera by měla začít ve chvíli, kdy na ně bude Británie připravená.

 

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v Praze serveru Politico řekl, že EU je na začátek rozhovorů připravena a on osobně doufá v brzké sestavení nové britské vlády. „Nemyslím, že věci jsou teď jednodušší, ale připraveni jsme,“ uvedl. Pro list Süddeutsche Zeitung ale doplnil, že nevěří v brzký začátek rozhovorů.

 
10:36
9. 6. 2017

Hazard premiérky? Mayové risk nevyšel. „Mayová vypsáním předčasných voleb prokázala odvahu, nicméně její riskantní krok nevyšel. Vítězství konzervativců není takové, jaké si přála a jaké by Británie potřebovala,“ hodnotí výsledek britských voleb šéf ODS Petr Fiala. 

 
10:26
9. 6. 2017

„Naše pozice je naprosto jasná, chceme brexit, ve kterém budou pracovní místa na prvním místě. Nejdůležitější proto je obchodní dohoda s Evropou,“

hlásí lídr labouristů Jeremy Corbyn. I on nadále vyzývá Mayovou k rezignaci. Výsledek své strany označuje za „neuvěřitelný“, lidé podle něj „volili naději“. Labouristé hlásí, že jsou připraveni vytvořit případnou menšinovou vládu.

 
10:19
9. 6. 2017

„Dejme hlavy dohromady a dosáhněme dohody.“

Unijní vyjednavač pro brexit Michel Bernier míní, že rozhovory o odchodu Velké Británie z EU by měly začít ve chvíli, kdy na ně bude Británie skutečně připravená. Dosud uváděl, že mají začít v týdnu od 19. června.

 
10:00
9. 6. 2017

Britská média si vůči Therese Mayové neberou servítky. Daily Mail píše o ponížení, upozorňuje na to, že uvnitř konzervativní strany se ozývají hlasy na to, aby Mayová skutečně skončila. Ta plánuje na 11. hodinu českého času tiskovou konferenci. Podpory se jí dostává od manžela Philipa a poradců Nicka Timothyho a Fiony Hillové. Jeden z ministrů britské vlády však prý britskému listu řekl: „Je tohle konec show Nicka a Fi?“ 

 
09:45
9. 6. 2017

Pomohly i celebrity: Raper, zpěvačka či komik. Že o britské volby měli mladí nebývale vysoký zájem, dokazují i další ohlasy. Podle britských médií labouristům pomohlo i to, že do kampaně zapojili i celebrity, jako je raper Professor Green. Podpořili je třeba zpěvačka Lily Allen nebo komik Ricky Gervais. Také podle Národní unie studentů (NUS) byla účast mladých lidí podstatně vyšší než v posledních třech volbách. Předsedkyně unie Malia Boutattiaová uvedla:

„Studentští voliči hráli úlohu v klíčových obvodech, kde byly síly vyrovnané.“

 
9:19
9. 6. 2017

Konzervativci podle Sky News jednají o vytvoření vlády se severoirskou Demokratickou unionistickou stranou, která by podle odhadů měla získat kolem 10 křesel. Pro většinu v parlamentu je potřeba 326 křesel, konzervativci podle posledních výsledků těsně před koncem sčítání hlasů mají 315 poslanců. 

 
8:51
9. 6. 2017

Lídr labouristů Jeremy Corbyn odjel ze svého domu v severním Londýně.

 
8:44
9. 6. 2017

Corbynovi pomohli mladí voliči. Podle editora Financial Times Jima Pickarda stojí za nečekaným výsledkem voleb hlavně voliči mezi 18 a 25 lety, kterých k urnám dorazilo překvapivých 66 až 72 procent. Podle dosavadních výsledků měli labouristé vyšší podíl hlasů v univerzitních městech jako Oxford, Cabridge nebo Sheffield a vůbec v obvodech s velkým počtem mladých voličů. Konzervativní ministr financí Osborne k tomu dodal:

"Především vidíme odplatu mladých. Mladí šli k volbám a obrátili se proti konzervativním kandidátům v univerzitních městech a podobných obvodech."

 
8:39
9. 6. 2017

Theresa Mayová rezignovat nemíní. Reportérce Sky News to před sídlem v Downing Street řekl jeden z poradců premiérky.

 
8:29
9. 6. 2017

Nejhorší ztráty ve volbách zřejmě utrpěli skotští nacionalisté, zatím přišli o 19 křesel. Možnost uspořádání druhého referenda o skotské nezávislosti výsledek britských parlamentních voleb oslabil.

 
8:26
9. 6. 2017

V britském parlamentu poprvé v historii zasedne sikh nosící tradiční turban. 

 
8:23
9. 6. 2017

Mayová se dopustila „zásadních strategických chyb“ a její nebližší poradci by měli být z Downing Street „vykázáni“, zní podle webu Telegraph z řad vedoucích představitelů konzervativní strany.

 
8:19
9. 6. 2017

Podle politologa Stevena Fieldinga z Nottinghamské univerzity autorita Mayové nebývalým způsobem klesla. „Kdyby dostala většinu, o niž usilovala, stala by se politickým kolosem. Nedostala ji a její role je minimální. Je to premiérská zombie,“ řekl Fielding agentuře AP. 

 
9:14
9. 6. 2017

Nejčerstvější odhady výsledků: 315 křesel pro konzervativce, 261 pro labouristy. 

 
8:01
9. 6. 2017

Evropský komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger si není jistý, zda v situaci, kdy v britském parlamentu nebude mít žádná strana většinu, mohou začít jednání o podmínkách brexitu tak, jak se plánovalo. Slabý partner pro vyjednávání by podle něj mohl vyústit ve špatné výsledky.

 
7:55
9. 6. 2017

Premiérka Theresa Mayová se připravuje k proslovu, který teď dávají dohromady její poradci.

 
7:51
9. 6. 2017

V novém parlamentu bude podle televize Sky News rekordní počet poslankyň: přes 200, oproti minulým 196.

 
7:50
9. 6. 2017

Místo triumfálního vítězství zbydou Mayové jen oči pro pláč? Britská premiérka Theresa Mayová se možná kvůli výsledku čtvrtečních voleb vydá ve stopách svého předchůdce Davida Camerona a stane se obětí vlastního osudového rozhodnutí. Zatímco Cameron doplatil na to, že vypsal referendum o odchodu Británie z Evropské unie, které nedopadlo podle jeho představ, Mayové se vymkly z rukou předčasné volby, které měly být drtivým vítězstvím. Britští analytici hovoří o jejím neodvratném konci.

 
7:37
9. 6. 2017

Premiérka Mayová se z volebního štábu vrací do svého sídla na Downing Street 10. 

 
7:31
9. 6. 2017

Ekonomický editor Sky News tvrdí, že libra po nočním vývoji strmě padá. Není to však prý tak hrozné jako po referendu o brexitu. 

 
7:28
9. 6. 2017

Konzervativec George Osborne prohlásil, že varianta „tvrdého brexitu“ spadla přes noc do koše. „Theresa Mayová bude pravděpodobně nejkratší dobu vládnoucí premiérka v naší historii,“ řekl pro ITV News. 

 
7:21
9. 6. 2017

Výsledky britských voleb už komentují i čeští politici. Například předseda TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že volby ukázaly, že Britové stále nemají jasno, jak si brexit představují. 

 
7:15
9. 6. 2017

Podle odhadů BBC získají konzervativci v parlamentu 318 křesel, labouristé 262.

 
7:06
9. 6. 2017

Podle televize Sky News už žádná ze stran nedá dohromady 326 křesel potřebných pro absolutní většinu v parlamentu. 

 
7:03
9. 6. 2017

Velké britské deníky už na svých obálkách hlásají, že se Mayové vymstil její hazardní tah. 

 
7:00
9. 6. 2017

Dosavadní průběžné výsledky teď potvrzuje i agentura Reuters: Konzervativci premiérky Mayové vítězí ve volbách, ale nezískají většinu. Na prahu jednání o brexitu hrozí politická nejistota, tvrdí agentura.

 
6:53
9. 6. 2017

Brzy ráno opustila Mayová štáb Konzervativní strany. Průběžné výsledky zatím nechala bez komentáře. 

 
6:46
9. 6. 2017

Bývalý předseda labouristů Ed Miliband řekl, že Mayové nyní nemůže za Brity vyjednávat o brexitu, neboť prý řekla, že ztráta většiny by ji připravila o autoritu. „A to se stalo,“ dodává Miliband. 

 
6:38
9. 6. 2017

Ještě nad ránem vyzval opoziční lídr Jeremy Corbyn premiérku Theresu Mayovou, aby vzhledem k chabému výsledku ve volbách podala demisi. Sama Mayová naopak prohlásila, že se konzervativci pokusí zajistit Británii potřebnou stabilitu. 

 
6:35
9. 6. 2017

Dobré ráno. Vítáme vás u pokračování online přenosu z britských parlamentních voleb. Během nočních hodin se sice poměr vítězných okrsků přehoupl na stranu konzervativců Theresy Mayové, zdá se však, že nezískají většinu. 

 
1:30
9. 6. 2017

Od uzavření volebních místností je to dvě a půl hodiny a poměr získaných křesel mezi labouristy a konzervativci se zvýšil na 6:3. My necháme Brity počítat a brzy ráno vám přineseme výsledky.

 
1:05
9. 6. 2017

Dvě hodiny po uzavření volebních místností vedou labouristé Jeremyho Corbyna nad konzervativci Theresy Mayové poměrem 5:1. Konzervativce poprvé uspěli v okrsku Swindon North, kde Justin Tomlinson získal 29 421 hlasů.

 
0:45
9. 6. 2017

První křeslo v novém britském parlamentu má labouristická poslankyně Julie Elliottová, která zvítězila v obvodu Sunderland Central. Ten je tradičním rekordmanem ve sčítání hlasů, Elliottová jich tu získala přes 25 tisíc.

 
0:30
9. 6. 2017

Na Twitteru se začal po oznámení odhadů výsledků britských voleb šířit nedávný příspěvek Theresy Mayové. Premiérka v něm uvedla, že pokud ztratí jen šest křesel, prohraje celé volby. K jednacímu stolu s Evropskou unií podle premiérčina květnového Tweetu v takovém případě usedne Jeremy Corbyn. Podle dosavadních odhadů premiérčina strana přišla o 16 mandátů.

 

„Pokud ztratím jen šest křesel, prohraju tyto volby a Jeremy Corbyn usedne k jednacímu stolu s Evropou,“

napsala Mayová na Twitteru 20. května. Podobné prohlášení během kampaně zopakovala několikrát.

 
23:55
8. 6. 2017

Libra prudce oslabila v reakci na odhady výsledků parlamentních voleb v Británii. Po zveřejnění průzkumů mezi voliči u volebních místností britská měna oslabila z 86,90 na 88,06 pence za euro, respektive z 1,2962 dolaru na 1,2723 dolaru za libru.

„Slabý parlament je z hlediska trhů nejhorší výsledek, protože před jednáním o brexitu vytváří další nejistotu,“

řekl agentuře Reuters analytik Craig Erlam, předpovídající libře další oslabování.

 
23:45
8. 6. 2017

Někdejší šéf Liberálních demokratů Menzies Campbell řekl, že bude těžké, aby jeho strana vstoupila do nějaké koalice poté, co pro ni znamenala koaliční vláda s konzervativci v letech 2010 až 2015. Předseda Liberálních demokratů Tim Farron to podle Campbella prohlásil jasně: „Řekl žádný pakt, žádná dohoda, žádná koalice.“

 
23:43
8. 6. 2017

Ministr obrany ve vládě premiérky Mayové Michael Fallon zdůraznil, že nejde o výsledky, ale o odhady. „Tyto odhady se v minulosti mýlily, v roce 2015 podhodnotily náš zisk,“ uvedl. „Je to pokračování neklidu a nepředvídatelnosti,“ prohlásil bývalý stínový ministr financí za labouristy Ed Balls.

 
23:40
8. 6. 2017

Za „zcela katastrofální“ pro Konzervativní stranu i pro premiérku Theresu Mayovou označil někdejší ministr financí ve vládě premiéra Davida Camerona George Osborne odhady výsledků dnešních předčasných parlamentních voleb v Británii. Další britští politici jsou v hodnocení odhadů opatrní, je podle nich třeba počkat až na konečné výsledky.

„Pokud jsou odhady jen trochu přesné, je to zcela katastrofální pro konzervativce i pro Theresu Mayovou,

řekl Osborne stanici ITV News. Podle něj bude s takovými výsledky jen těžko možné, aby Konzervativní strana zůstala u moci. Zároveň je ovšem přesvědčen, že i pro labouristy bude stejně složité vytvořit koaliční vládu.

 
23:21
8. 6. 2017

Kromě konzervativců a labouristů se do parlamentu podle průzkumu mezi voliči u volebních místností dostala také Skotská národní strana (SNP) se ziskem 34 křesel a Liberální demokraté se 14 mandáty. Dvaadvacet křesel obsadí další menší strany. Nacionalistická a protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) se do sněmovny patrně nedostane.

 
23:10
8. 6. 2017

Konzervativci premiérky Mayové budou podle odhadů nejsilnější stranou v parlamentu, nezískají ale zřejmě většinu. Z 650 budou mít 314 křesel.

 
23:03
8. 6. 2017

Britské parlamentní volby podle odhadů vyhráli konzervativci premiérky Mayové se ziskem 314 mandátů, na druhém místě jsou labouristé s 266.

 
22:39
8. 6. 2017

Podle portálu BBC už je vše připraveno, sčítání výsledků se blíží.

 
22:04
8. 6. 2017

Pod zvláštním tlakem přitom budou ti, kteří na hlasování o budoucí podobě britské Dolní sněmovny dohlížejí v Sunderlandu. Město se chce totiž opět stát rekordmanem v rychlosti sčítání. Sunderland, na jehož území leží tři volební obvody, byl od parlamentních voleb v roce 1992 vždy prvním městem, které oznámilo konečné výsledky. Nejrychleji se obsah volebních uren podařilo sečíst za půldruhé hodiny po uzavření volebních místností. Titul města s nejrychlejšími volebními komisaři si chce Sunderland udržet i letos, tradičně se mu v tom ale bude snažit zabránit asi 15 kilometrů vzdálený Newcastle.

 
21:49
8. 6. 2017

Jako volební místnosti slouží např. prádelna, větrný mlýn nebo hospoda. Všechny už vyzývají Brity, že mají poslední možnost volit.

 
20:46
8. 6. 2017

Hitem sociálních sítí, zejména Instagramu, i děti, se kterými vyráží Britové volit. 

 
19:50
8. 6. 2017

Podle fotek na sociálních sítích to vypadá, že znamením parlamentních voleb jsou zvířecí mazlíčci, konkrétně psi.

 
19:15
8. 6. 2017

Británie má většinový volební systém a je rozdělena na 650 obvodů, z nichž v každém se vybírá jediný poslanec. Pozornost stranických lídrů se proto v posledních dnech kampaně soustředila na obvody, které byly v minulých volbách vyrovnané a mohou být klíčem k celkovému volebnímu úspěchu.

 
19:00
8. 6. 2017

Jako volební místnost slouží posilovna i restaurace. Britové mohou svůj hlas odevzdat do 23 hodin našeho času. O hodinu později začnou výsledky vyhlašovat první volební obvody. Sčítání hlasů poběží až do sedmé hodiny ranní.

 
18:25
8. 6. 2017

Mladí Britové, kteří šli dnes poprvé volit, se na sociálních sítích chlubí svým vůbec prvním odevzdaným hlasem. V zemi se smí volit od 18 let.

 
18:03
8. 6. 2017

Britům volby nejsou lhostejné. Před některými volebními místnostmi se tvoří dlouhé fronty.

 
17:50
8. 6. 2017

„Volila jsem konzervativce, jiná možnost není. Mayová sice není silná vůdkyně, jak o sobě tvrdí, ale Corbyn by nám zvýšil daně, a to je to poslední, co chci,“ řekla ČTK poštovní úřednice Alice Meadowsová, která hlasovala již ráno v jedné ze škol londýnského obvodu Westminster North. Před Corbynovým nástupem podporovala labouristy, ale jejich současný lídr je prý nasměroval příliš doleva.

 
17:29
8. 6. 2017

Podle údajů několika volebních komisí v centru Londýna kolem 15. hodiny českého času, tedy sedm hodin po otevření volebních místností a osm hodin před jejich uzavřením, byla účast mírně nadprůměrná.

 
17:25
8. 6. 2017

S ohledem na nedávné teroristické útoky byla před volbami tématem i bezpečnost, která však podle expertů výsledek příliš neovlivní. Zvýšená policejní pohotovost se nijak zvláště neprojevuje ani v ulicích londýnského centra. Před volebními místnostmi nejsou policisté vůbec a při cestě mezi nimi jsou k zahlédnutí spíše výjimečně, většinou poblíž vládních budov na třídě Whitehall. Žádné výraznější incidenty hlášeny nejsou.

 
16:54
8. 6. 2017

Policie uzavřela Trafalgarské náměstí v centru Londýna kvůli podezřelému předmětu. Posléze uvedla, že nebezpečí už nehrozí, zřejmě nešlo o terorismus. Preventivně bylo uzavřeno i nedaleké nádraží Charing Cross. Policie zatím neposkytla podrobnosti o podezřelém nálezu.

 
16:30
8. 6. 2017

Parlamentní volby v Británii poctivě moniturují tamní média. Před volební místností se dokonce odehrála malá „novinářská“ potyčka. 

 
16:10
8. 6. 2017

V Británii mají o volby zájem i studenti. Před volební místností na univerzitě ve východní Anglii se tvořily dlouhé fronty.

 
15:28
8. 6. 2017

Kdy můžeme čekat výsledky? V 23 hodin našeho času se zavřou volební místnosti. O hodinu později začnou výsledky vyhlašovat první volební obvody. Sčítání hlasů poběží až do sedmé hodiny ranní. Na bezesnou noc se tak připravují novináři informující o průběhu voleb.

 
14:40
8. 6. 2017

Britky se navzájem hecují k účasti ve volbách sdílením fotek své obuvi na sociálních sítích.

 
13:48
8. 6. 2017

Předčasné volby v číslech:

46,9 milionu Britů má dnes právo volit.

1,1 milionu nových voličů přibylo od posledních voleb v roce 2016.

3304 kandidátů všech stran se uchází o přízeň voličů.

974 z nich jsou ženy.

 
13:26
8. 6. 2017

Premiérka Mayová burcuje voliče. „Pokud věříte v Británii a v to, že naše nejlepší dny jsou před námi, dejte mi podporu, abych mohla Británii vést,“ vzkázala na sociálních sítích. „Dnes je to na vás,“ upozornila s tím, že potřebuje silnější mandát k vyjednávání o odchodu Británie z EU. Podle ní se jí jen tak podaří dosáhnout s Bruselem dohody, která bude pro Londýn výhodná.

 
13:01
8. 6. 2017

„Volila jsem konzervativce, jiná možnost není. Mayová sice není silná vůdkyně, jak o sobě tvrdí, ale Corbyn by nám zvýšil daně a to je to poslední, co chci,“

říká poštovní úřednice Alice Meadowsová, která hlasovala v jedné ze škol londýnského obvodu Westminster North. „Mayovou volit nemůžu, nevěřím jí, myslí jenom na elitu. Dal jsem hlas liberálním demokratům, jsou nejvíc pro dobré vztahy s EU, které jsou pro nás důležité,“ popsal své rozhodnutí mladý muž v obleku.

 
12:42
8. 6. 2017

Některé volební místnosti sídlí na nečekaných místech, například ve vagónu vlaku nebo v karavanu.

 
12:01
8. 6. 2017

Velká Británie má většinový volební systém a je rozdělena na 650 obvodů, z nichž v každém se vybírá jediný poslanec. Pozornost stranických lídrů se proto v posledních dnech kampaně soustředila na obvody, které byly v minulých volbách vyrovnané a mohou být klíčem k volebnímu úspěchu.

 
11:31
8. 6. 2017

K urnám míří se svými páníčky i řada psů, kteří mají vstup na vodítku povolen. Sdílení fotografií čtyřnohých miláčků stojících před volební místností se proto stalo módou, jíž podlehly stovky lidí.

 
10:57
8. 6. 2017

Do volební místnosti dorazil už i labouristický lídr Jeremy Corbyn. „Toto je náš den. Náš čas. Naše šance,“ vzkázal předtím šéf hlavní opoziční strany voličům na Twitteru.

10:46
8. 6. 2017
 
10:32
8. 6. 2017

Britskou premiérku Theresu Mayovou doprovodil k volební urně její manžel Philip May. Seznámili se při studiích na Oxfordu, brali se v roce 1980. Děti nemají. Rozruch během voleb v červenci 2016 vyvolal útok trojnásobné matky Andrey Leadsomové, tehdejší kandidátky na premiérku, která uvedla: „Zřejmě má neteře, synovce, spoustu dalších lidí. Já mám ale děti.“ Čtěte ZDE

 
10:25
8. 6. 2017

Odvoleno již má skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která do volební místnosti v Glasgow dorazila s manželem Peterem Murrellem.

 
10:05
8. 6. 2017

Londýn se vzpamatovává z dalšího teroristického útoku. Připomeňte si ho na videu zde:

VIDEO
Video se připravuje ...
VIDEO
Video se připravuje ...
 
09:47
8. 6. 2017

Pouhý den před volbami vyměnili labouristé stínovou ministryni vnitra Diane Abbottovou. Stáhla se oficiálně kvůli špatnému zdravotnímu stavu, jak uvedl Jeremy Corbyn. V britských médiích se objevily informace o „vážné nemoci“ v posledních dnech značně diskutované postavě labouristů Abbottové.

 

Političtí odpůrci labouristů v posledních dnech Abbottovou kritizovali kvůli zmateným odpovědím, které dávala na některé otázky z oblasti vnitra ve dvou nedávných rozhovorech v televizi a rádiu. Nedokázala například odpovědět na otázku, kolik by stálo labouristy navrhované navýšení počtu policistů. Zaujal i rozhovor s televizí Sky News, v němž se Abbottové moderátor opakovaně ptal na věci spojené s loňským návrhem protiteroristických opatření, avšak stínová ministryně zjevně nevěděla, o čem je řeč, ačkoli tvrdila, že návrh četla.

 
09:35
8. 6. 2017

„Pokud vyhraje Mayová a dodrží sliby, které říká před volbami, možná se budu muset vrátit domů dřív, než jsem plánoval,“

řekl ČTK Jakub Holík, který pracuje pro přepravní firmu a v Londýně žije tři roky. Naráží přitom na slib Mayové, pro níž je prioritou vyjednat dohodu s EU o zajištění snížení počtu unijních cizinců v zemi. Češi v Británii tak řeší, jaké dopady budou mít volby pro ně samotné.

09:31
8. 6. 2017
 
09:17
8. 6. 2017

Obyvatelé Londýna míní, že teroristé britské volby neovlivní. Na památníku u mostu London Bridge přibývají další květiny a okolí místa sobotního atentátu se jen pomalu vrací k normálnímu životu. Někteří Londýňané se stále nemohou zbavit smutku a řeší, proč kousek od jejich domovů teroristé zavraždili osm lidí. Téměř jednohlasně tu zní názor, že krveprolití nebude mít velký vliv na to, kdo bude příštích pět let jejich premiérem. Zaměstnanec jedné z restaurací, které byly po útoku tři dny zavřené, uvedl:

„Je to tragédie, ale ti pomatení vrazi přece neovlivní, koho budeme volit.“

 
09:14
8. 6. 2017

O brexitu mluvil ve studiu Brusel europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Podívejte se na video:

VIDEO
Video se připravuje ...
 
09:09
8. 6. 2017

„Ve chvíli, kdy se volební kampaň začala točit kromě brexitu okolo dalších témat, logicky to znamenalo přesun na území, v němž je Mayová slabší a Corbyn silnější,“

říká profesor Thomas Leeper z londýnské univerzity LSE. Podle analytiků Mayová v kampani příliš málo a nekonkrétně mluvila o svém hlavním tématu, kterým je brexit. Průzkumy však přesto potvrzují očekávané vítězství konzervativců premiérky Theresy Mayové.

 
09:00
8. 6. 2017

Předčasné parlamentní volby začaly ve Velké Británii ve čtvrtek v osm hodin českého času. Volební místnosti se zavřou ve 23 hodin. Volby se konají v napjaté atmosféře po nedávném teroristickém útoku v Londýně. Bezpečnostní témata byla právě ta, která kampani dominovala. Více o startu voleb v Británii čtěte ZDE

sores ( 9. června 2017 09:59 )

To že má Londýn starostu muslima je neuvěřitelné!!!!! Bílá rasa se zbláznila a blázní dál! Tak ať jim černí ukážou co jsou zač a hodně často.

provokaterka ( 9. června 2017 08:56 )

Honem to rychle hoďte na ruské hackery a Putina.

JETHRO ( 9. června 2017 08:52 )

Na Sobotku se vyprdla manželka,ve volbách to udělají voliči,a po volbách se na něj vyprdnou jeho soukmenovci,tedy už nebude mít možnost do toho kecat.

polakk ( 8. června 2017 12:46 )

A znáte toto? O lithiu se již rozpoutala diskuze-Lithium(k výrobě baterií),krádež století a je to třeba zastavit!!! Celý příběh lithia začal před 30 lety.Komunisté nechali udělat průzkum v Krušných horách,kde zjistili velké množství wolframu a lithia,v hodně tří bilionů korun,tj. 3000 špičkových nemocnic do 14 krajů. 10-15 let by se nemuselo sahat do rozpočtů kvůli důchodovému systému. Podpora vědy, výzkumu, školství, možná i armády. Lithium je kauza největšího podvodu a největší hlouposti politiků v této zemi. U politiků je stále ticho. Poslanec KSČM vznesl dotaz na premiéra Sobotku, bez reakce. Australská fy je dva kroky od těžby lithia a na burze má zisk 2 miliardy korun,potřebné na otevření těžby.Není to jenom australská fy, ale i Karel Janeček, který chce těžit z odkališť. Karel Janeček, známý bojovník proti korupci, má ve své dozorčí nebo správní radě člověka, který se jmenuje Martin Hausenblas. Člověk, který v Ústí zakládal hnutí Pro Ústí a následně Pro kraj. Člověk, který měl politickou moc ovlivnit kolotoč nebo ten byznys kolem lithia v Ústeckém kraji. A taky si pozval zástupce firmy Tesla a nabídl jí možnost postavení fabriky na výrobu elektroautomobilů Tesla.Takže ta provázanost Janeček, Hausenblas, Tesla, lithium, je jasná.V poslední době kolem lithia krouží Albright Groups, což je konglomerát firem okolo Madeleine Albrightové. Ministerstvo průmyslu říká:"Šlo o volnou soutěž a kdo dřív přijde,ten dřív tzv. pere. Prý ČR nebude okradena,za tuny lithia získá 10.tis.Kč. Kolik stojí tuna lithia? 240.tis.Kč.Lze to zastavit pouze legislativou. V Chile má podíl 51 % pro stát.státu a drží kontrolu nad těžbou. Musí přijít politická strana, aby provedla změnu. Že se o tuto problematiku zajímají komunisté,TOP, ČSSD je patrné a důvod k likvidaci Babiše i Zemana. MYSLETE O CO GO!!!

Zobrazit celou diskusi