Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britové jdou po teroristickém útoku k volbám. Premiérka Mayová se třese o křeslo

Autor: ČTK, zst - 
8. června 2017
08:02

To, co čeká Čechy až v říjnu, si Britové odbudou už dnes. Budou totiž rozhodovat o složení parlamentu v předčasných volbách, které mohou mít zásadní vliv na podobu budoucích vztahů jejich země s Evropskou unií. Průzkumy předpovídají vítězství konzervativců premiérky Theresy Mayové, klíčovou otázkou však bude, zda se jí podaří sestavit silnou většinovou vládu.

Mayová vypsala volby ve snaze posílit svou parlamentní většinu 330 hlasů z 650 a tím i mandát k vyjednávání o brexitu poté, co převzala kormidlo od Davida Camerona, který kvůli výsledkům referenda o vystoupení z EU rezignoval.

Volby se konají v napjatém ovzduší v důsledku nedávných teroristických útoků v Londýně a Manchesteru. Předvolební kampaň, která byla již dvakrát kvůli násilným incidentům přerušena, se proto hodně točila okolo bezpečnostních témat.

Premiérka v průzkumech ztratila

Poslední průzkumy však ukazují, že Mayová ztratila značnou část náskoku, který měla na začátku kampaně, a není jisté, zda vůbec získá nadpoloviční většinu. Experti se shodují, že v případě nepřesvědčivého vítězství by mohl Mayovou v premiérském křesle nahradit některý z jejích stranických kolegů. David Cameron jí přitom vyjádřil podporu.

Náskok konzervativců britské premiérky Theresy Mayové před opozičními labouristy činí v den předčasných parlamentních voleb jeden procentní bod. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který společnost Survation vypracovala v úterý a ve středu, tedy po víkendovém teroristickém útoku v Londýně, napsala agentura Reuters.

Konzervativcům vyslovilo podporu 41,3 procenta respondentů, labouristům pak 40,4 procenta oslovených. V úterý společnost Survation zveřejnila průzkum s obdobným výsledkem 41,5 procenta ku 40,4 procenta ve prospěch konzervativců, tato sondáž ale vznikla ještě před sobotním atentátem islámských radikálů v britské metropoli.

Volby ve Velké Británii sledujte ONLINE zde

Pět dní po teroru: Více policistů v ulicích

Britské volby, které začaly dnes ráno, se konají pět dní po teroristickém útoku na London Bridge. Kvůli poslednímu útoku byly na londýnských mostech instalovány bezpečnostní bariéry a v ulicích hlídkuje zvýšené množství policistů.

Mayová stejně jako šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn do posledních středečních hodin přesvědčovali na mítincích v klíčových regionech nerozhodnuté voliče.

Vedle bezpečnosti nebyly zcela upozaděny ani očekávané výstupní rozhovory s Bruselem, které chce premiérka v případě volebního úspěchu zahájit ještě tento měsíc.

Mayová slibuje Britům rázné vyjednání „tvrdého brexitu“, jež má být postaveno na cíli omezit počet přistěhovalců ze států EU, i kdyby to mělo šedesátimilionovou zemi stát volný přístup na unijní trh.

Také Jeremy Corbyn otevřel další témata – chce především investovat do zdravotnictví a sociální péče. Corbynovi však od loňského referenda někteří spolustraníci vyčítají nejednoznačný přístup k otázce odchodu z EU. Chce prý ale hlavně zajistit, aby nestrádala ekonomika a životní standard Britů.

Hlasovat se začalo v 07:00 místního času (08:00 SELČ) a volební místnosti se uzavřou ve 22:00 místního času (hodinu před půlnocí SELČ). Ihned poté se očekávají první odhady výsledků.

Zobrazit celou diskusi