Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus odmítá klimatické uprchlíky i oteplování: „Trump nás zklamal, znovu nesmí“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. května 2017
19:55

Exprezident Václav Klaus míní, že Donald Trump coby prezident USA již stihl několikrát zklamat, nyní se ale nesmí nechat zastrašit – a to v momentě, kdy se zdráhá podepsat klimatickou dohodu z Paříže. Právě o klimatických změnách, především pak globálním oteplování, pojednává Klausova nová kniha. Tu křtil v úterý v Luxoru na Václavském náměstí. A řeč nakonec přišla i na klimatické uprchlíky.

Podle Václava Klause globální oteplování neexistuje. „Jestli se něco stalo za poslední století, je to, že se zvýšila globální teplota o 0,7 stupně Celsia. Za sto let. Nic horšího se nestalo,“ upozorňuje známý český popírač teorií o globálním oteplování a vlivu člověka na něj.

Exprezident k tomu podotýká: „Jestli se nám opět zvýší průměrná globální teplota o čtvrtprocenta, půlprocenta nebo něco takového, určitě nám nehrozí, že se tady na té zemi upečeme.“

Dnešní Česko jako ukázka „žluté planety“

Klaus k tomuto tématu představil v úterý svou novou knihu. A křest okořenil slovy, že ohrožena je dle něj naopak svoboda lidí a také jejich prosperita. Klimatický alarmismus považuje za další krok k totalitě. 

Kdo se však chytil údajné lži o globálním oteplování, jsou dle Klause byznysmeni. „Úžasnost myšlenky hrozby globálního oteplování a klimatických změn pochopil byznys. Pochopil, že nejlepší je vyrábět výrobky, které bojují s emisemi CO2, protože k tomu dostává z peněz daňových poplatníků států celého světa nekonečné dotace, subvence, daňové úlevy atd. Nejlepší zisk se získává dneska na hlouposti globálního oteplování,“ míní.

Pro příklad prý nemusí chodit daleko. „Jedete-li českou krajinou – možná víc než kteroukoli jinou na světě – v těchto dnech, tak si všímáte, že nedominuje modrá planeta, ani zelená, ale ona už dominuje žlutá planeta. Řepka je prototyp obřího vítězství apoštolů této doktríny, protože stát dává takové neuvěřitelné úlevy a dotace za peníze daňových poplatníků, že se vyplatí úplně hrůzné věci,“ pokračuje ve své kritice Klaus.

Naráží přitom na svou dřívější knihu „Modrá, nikoli zelená planeta“. Po deseti letech je zde kniha nová. Nese název „Zničí nás klima nebo boj s klimatem“. Na její křest do Paláce knih Luxor na Václavském náměstí dorazila v parném počasí řada lidí – včetně Klausova někdejšího kancléře a spolupracovníka v jeho institutu Jiřího Weigla, německého politika s českými kořeny Petra Bystroně z AfD (Alternativa pro Německo) či poslance ODS Jana Skopečka.

„Trump nás několikrát zklamal, teď nesmí“

Klausova kniha přichází shodou okolností v době, kdy Donald Trump odmítá ratifikovat dle Klause „absurdní, nesmyslnou pařížskou dohodu“ z prosince 2015. Ta má za úkol omezit do roku 2020 emise CO2 a udržet růst průměrné globální teploty pod hranicí 2 stupňů Celsia oproti hodnotám před průmyslovou revolucí. Text dohody je dostupný na stránkách ministerstva životního prostředí.  

„Pro nás je to obrovská šance, kdyby to Trump nepodepsal. On už nás zklamal v mnoha věcech v těch posledních měsících, bohužel, tlak na něho je obrovský, nekončící a zesilující, ale musíme doufat, že nás nezklame teď a udrží tuto svou myšlenku přes zuřivý odpor,“ podotýká Klaus.

Pařížskou dohodu označuje Klaus za vyvrcholení a ztělesnění všeho, co se za poslední desetiletí v oblasti klimatických změn objevilo. A dokument, kteří podepsali nezodpovědní politici, kteří si o klimatických změnách nikdy nic nepřečetli a „myslí si, že dělají dobro pro nějaké budoucí generace“.

„Žalost z toho, že z těch 193 hlav států nebo vlád jsem vystupoval jediný já, protestoval proti této doktríně, je smutná záležitost,“ vzpomínal Klaus na někdejší Valné shromáždění OSN.

Klaus odmítá klimatické uprchlíky. A varuje před hloupostí Evropy

Po samotném křtu se Klaus pozastavil i nad dalším tématem, které bývá s klimatem spojované a kterému se věnuje v další své knize – s migrací. Jak exprezident vnímá problém tzv. klimatických uprchlíků, kteří mají ze svých zemí dle některých expertů do budoucna utíkat právě vlivem nárůstu teplot a zvyšujících se problémů s vodou?

„Naprosto odmítám debatu o klimatických uprchlících. V Sýrii bylo pořád o několik desítek stupňů více než v ČR nebo zejména v Německu, kam migranti putují. Rozdíl byl před 2000 lety, před 1000 lety, před 100 lety stejný, jako je dneska. Uprchlíci nezačali utíkat kvůli nějaké klimatické změně,“ řekl Blesk.cz Klaus.

Jde o země poničené mnoha jinými vlivy – k tomu, aby přišly miliony migrantů, je však třeba i „hloupost Evropy, která jim otevře své dveře a své hranice,“ dodal Klaus.

VIDEO: Klaus pro Blesk.cz o kroku Donalda Trumpa a migraci

Karel.xyx ( 1. června 2017 07:53 )

 Každý už dnes ví, že V.Klaus je ta největší osobnost od roku 1989 co jsme v politice měli. Držím palce a přeji hodně zdraví .

joudajoudovy ( 31. května 2017 09:36 )

klaus jako premier stal za prd. jmeno si pospinil i amnestii, ale jako prezident za cesko bojovat a dnes se jeho nazory ukazuji jako spravne. klaus pro nemeckou tv https://www.youtube.com/watch?v=UEcAfTUhO3I klaus pro cesky rozhlas https://www.youtube.com/watch?v=N13VHHt6vgE klaus v eu parlamentu https://www.youtube.com/watch?v=GDuF0OFLMqc

hafblaf ( 30. května 2017 20:19 )

Máme to, ale chytré hlavy. Klaus, Zeman...kdo bude další principál?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa