Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Česko se chystají v květnu Noční vlci. Kudy projede „Putinův gang“?

Autor: Václav Lang - 
19. dubna 2017
06:05

Koncem dubna se na spanilou jízdu k uctění rudoarmějců padlých v druhé světové válce opět vydají ruští Noční vlci a další motorkáři. Ani tentokrát tato kontroverzní skupina, s níž se občas projede i ruský prezident Vladimir Putin, nemine Česko. Od 5. do 7. května se budou pohybovat na trase Brno – Praha – Děčín.

Noční vlci se každoročně na počest konce druhé světové války zúčastňují tzv. Cest vítězství (Dorogi Pobědy). Motorkáři vyjíždějí 27. dubna z Moskvy a do cílové zastávky v Berlíně dorazí jako tradičně 9. května, kdy se Den vítězství slaví v Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu.

Video  Noční vlci v Praze: Narazili na prostředníčky i vděk.  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Hlavní trasa povede z Ruska přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Maďarsko a Českou republiku do Německa. Do Česka mají v plánu vstoupit 5. května kolem poledne. První zastávka bude v Brně, kde položí věnce na hrobě rudoarmějců a přenocují. Druhý den se padlým vojákům pokloní v Praze na Olšanech, večer se v metropoli poveselí v ruském kulturním domě a v neděli 7. května dorazí do Děčína.

Jaroslav Foldyna se v Děčíně na několik kilometrů k jízdě připojil. Nočním vlkům pak poslal fotoknihu se snímky z akce. Jaroslav Foldyna se v Děčíně na několik kilometrů k jízdě připojil. Nočním vlkům pak poslal fotoknihu se snímky z akce. | Blesk/Václav Lang

Tam je zřejmě bude vítat i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který se rád prohání na Harleyi a svými názory má blízko k prokremelskému proudu české scény. Loni vzal Noční vlky na projížďku k místnímu vojenskému pohřebišti a uspořádal pro ně koncert. Zda se oslav zúčastní i letos, zatím neví, vzkázal Blesku. „Mám informaci, že gró budou tvořit motorkáři z Balkánu. Kolik bude Vlků, to nevím,“ sdělil nyní Blesk.cz bez dalších podrobností.

Loni způsobili pozdvižení

Už dříve vysvětloval, že Cesty vítězství nejsou jen o Nočních vlcích, připojují se i motorkáři z jiných klubů či „nebarevní“ jezdci. „Já v tom žádnou politiku nevidím. Motorkáři nejsou politicky zaměření. My ctíme tradici, vlastenectví,“ odmítal nedávno pro Blesk.cz kritiku, že si zadává se skupinou, o níž se mluví jako o radikálních ruských nacionalistech, kteří se hlásí k anexi Krymu a kteří jsou údajně zapleteni v různých zločinných jednáních.

Kritika se loni snesla i na tehdejšího jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD), který se s motorkáři fotil na brněnském hřbitově. „Vážím si památky všech, kteří nám přinesli svobodu na konci 2. světové války, ať už bojovali ve válce jako vojáci sovětské, československé, rumunské, americké, britské či jiné armády, jako partyzáni či odbojáři, a zvláště těch, kteří položili za naši svobodu a vlast svůj život,“ hájil se tehdy Hašek.

Pozdvižení vzbudila i jejich zastávka v hlavním městě. Na Václavském náměstí na Noční vlky čekali odpůrci s transparenty, někteří jim dokonce v průjezdu chtěli zabránit vlastními těly. Na Olšanských hřbitovech je naopak vítali příznivci. K ničemu vážnějšímu ale nedošlo.

Video  Noční vlci na Olšanských hřbitovech si rýpli do odpůrců i zákazu vjezdu do Polska.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

sensadrak ( 19. dubna 2017 12:29 )

Někteří "vlci" si prý kožené oblečky vůbec nesundávají.

sensadrak ( 19. dubna 2017 12:27 )

Jsme součástí NATO. Takže co? Takže nic. Takže zalez proletářko. Rusáci nás vojensky napadli, Amíci nikoliv.

sensadrak ( 19. dubna 2017 12:22 )

Hoši z Modré ustřice opět v akci. Foldyna už vodblešuje koženou vestičku.

gabreta ( 19. dubna 2017 10:30 )

Ale vždyť už se tady Hells Angels a jené gangy vesele léta prohánějí a teče u toho i krev. To ale žádnýmu politikovi nevadí a naopak poldové jim u toho asistujou! Jó "Pruhy a hvězdy" baby Parkanů, jsou chráněný!!

Pink ( 19. dubna 2017 08:45 )

Tak kterému pomatenci to tentokrát bude vadit?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa