Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poslanec ČSSD vzal Putinovy Noční vlky na projížďku. Do Ruska poslal dárek

Autor: Václav Lang - 
11. února 2017
06:09

Sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Foldyna se rád prohání na svém harleyi. A má také blízko k prokremelskému proudu české scény. Loni proto neváhal pozvat do Děčína motorkáře z ruského gangu Noční vlci, o nichž se s nadsázkou mluví jako o Putinově „bandě“. Foldyna na setkání rád vzpomíná a důrazně odmítá jakoukoli spojitost s politikou. Šéfovi loňské výpravy teď posílá do Ruska fotoknihu, kterou nechal vyrobit.

Noční vlci projeli loni v květnu Českou republikou od Brna po Děčín. Jednalo se o součást vzpomínkové výpravy do Berlína, jíž podle oficiální verze chtěli motorkáři uctít sovětské vojáky padlé v druhé světové válce. V Česku navštívili hroby Rudoarmějců v Brně i Praze. Do Děčína je pozval poslanec Jaroslav Foldyna, který ve svých názorech obvykle stojí na straně Ruska a Putina.

Jaroslav Foldyna se v Děčíně na několik kilometrů k jízdě připojil. (Foto z jeho fotoknihy) Jaroslav Foldyna se v Děčíně na několik kilometrů k jízdě připojil. (Foto z jeho fotoknihy) | Blesk/Václav Lang

Ústecký poslanec s ambicemi stanout za měsíc ve vedení ČSSD se s výpravou projel Děčínem na svém harleyi a pozval účastníky na návštěvu tamního baru Arizona, kde se scházejí tamní vyznavači jedné stopy bez ohledu na klubové barvy. „Sem chodí všichni. My jsme apolitický a nebarevný,“ popsal pro Blesk.cz.

Na akci rád vzpomíná. Půl roku po uskutečnění cesty Vítězství nechal vyrobit knihu z fotek, které vznikly během zastávky v Děčíně. Zatím počítá s 30 až 40 výtisky pro ty, kteří se cesty zúčastnili. Jeden si vyžádal i sám „Noční vlk“ Andrej Bobrovský, který květnové výpravě velel místo Alexandra Zaldostanova, řečeného Chirurga a šéfa ruského gangu, jenž hranice překročit nesměl.

Nešlo o politiku, ale o motorky, tvrdí poslanec

Foldyna vůbec odmítá, že by se loni jednalo o cestu Nočních vlků, jak to prý mylně interpretují média. Byla to prý směs různorodých motorkářů z různých klubů, kteří se zúčastnili tzv. cesty Vítězství. „Ale v zásadě jsou tam třeba i lidi z Nočních vlků,“ připustil.

Poslanec Jaroslav Foldyna mezi účastníky tzv. cesty Vítězství Poslanec Jaroslav Foldyna mezi účastníky tzv. cesty Vítězství | Blesk/Václav Lang

Foldyna si však stojí za tím, že šlo o motorkářskou záležitost, v níž politikaření nehrálo roli. „Byla to čistě cesta za účelem oslav konce druhé světové války a oni jeli po pohřebištích vojáků,“ odmítl politickou nadstavbu výpravy, která loni působila pozdvižení napříč Evropou.

„Já v tom žádnou politiku nevidím. Motorkáři nejsou politicky zaměření. My ctíme tradici, vlastenectví. Já si mezi nimi nemůžu jako sociální demokrat vyprávět nějaké pohádky o sociální demokracii, to by mě hnali,“ dodal.

Nic si nedělá ani z výtek některých politických oponentů, kterým se setkání s Nočními vlky protivilo. „Mě to vůbec nezajímá. Když se podíváte, kolik 8. května přišlo na pietní místa lidí, tak tolik jich snad nebylo ani za předchozího režimu,“ pochválil si historicko-nacionální význam návštěvy.

Poslanec Jaroslav Foldyna mezi účastníky tzv. Cesty vítězství Poslanec Jaroslav Foldyna mezi účastníky tzv. Cesty vítězství | Blesk/Václav Lang

„Ono se to příliš zpolitizovalo. I když ta negace přinesla ono pozitivum, že na hřbitov v Děčíně přišlo tolik lidí, kolik jsem tam v životě neviděl. Myslím si, že je důstojné, aby česká veřejnost na tyhle akce přišla,“ uzavřel.

Podívejte se na další snímky ze setkání Jaroslava Foldyny s Nočními vlky:

Hunt ( 11. února 2017 15:23 )

Foldynovi by slušel pozdrav do čela od Remington 870 Marine-ráže 12/76.

arne127 ( 11. února 2017 11:41 )

Opět jeden vypatlanec na scéně že Zdenkuk alias BUREŠI.

sensadrak ( 11. února 2017 10:47 )

Kdyby mohl, tak by to klidně udělal, je zalezlej v ruský pr.deli až po ouška.

tgbg ( 11. února 2017 09:05 )

Bolševik Foldyna a fašističtí Noční blbci.

ellenic ( 11. února 2017 08:31 )

Je vidět, že poslanec Foldyna má čas a peníze na blbosti . Spíše vypadá jak zastydlý puberťák. Tady u nás je tolik situací, kde by ty své lehce nabyté poslanecké peníze mohl dát k užitku, ale on raději motorkáře Noční vlky. A ještě k tomu ruské . To na Slovensku se někteří politici chovají smysluplně. Například za své peníze vybaví byt osamělým ženám, pomáhají nemocným a ještě se nestydí přiložit ruku k dílu a svou vlastní prací tak ještě navýšit své počínání . Tam vidím užitečnost, ale ne tady v tom, jak se dokáže ještě předvádět. Za mne .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa