Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Absolutní zákaz cigaret: Rusové narození po roce 2015 si zřejmě nezapálí

Autor: jer - 
13. ledna 2017
20:15

V Česku nedávno vzbudilo vášně schválení zákona, který zakazuje kouření v hospodách. V Rusku jdou ale s protikuřáckými zákony ještě dále. Pokud projde nový návrh ministerstva zdravotnictví, všichni obyvatelé Ruska narození po roce 2015 můžou na nákup cigaret zapomenout. Informoval web Info.cz.

Nový ruský protikuřácký zákon je zatím na počátku legislativního procesu. Kdyby byl letos schválen, projevil by se až v roce 2033, napsal web Info.cz. V té době totiž lidé narození v roce 2015 dosáhnou plnoletosti. Normálně by tak byli oprávněni k nákupu cigaret, nový zákon jim v tom má zabránit. Zákon by měl také kuřákům nařídit, aby pracovali déle v závislosti na tom, kolik času jim zabraly kuřácké pauzy.

Rusko je v boji proti tabáku světová špička. Již nyní se v Rusku nesmí kouřit na mnohých veřejných místech. Omezení se dočkal stánkový prodej a na tabákové výrobky se vztahuje vyšší daň. Zákony nenaráží ani u prezidenta Vladimira Putina. Ten sám nekouří a zatím podpořil většinu zákonů, které kouření omezují.

A protikuřácká nařízení zřejmě fungují. Zatímco v roce 2004 údajně kouřilo 25 % dětí ve věku 13–15 let, v roce 2015 už to bylo jen devět procent.


agfor ( 14. ledna 2017 11:31 )

Rusko asi potřebuje dolary z jejich exportu.

Zobrazit celou diskusi