Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zhubnu, přestanu kouřit, seknu s alkoholem! Jak předsevzetí na rok 2017 dodržet?

/
  • Jak se nevykašlat na novoroční předsevzetí?
    2. ledna 2017 ● 10:00

    Mnoho z nás si o silvestrovské půlnoci slibuje, že nějak změní svůj život či skoncuje se zlozvyky. Ostatně proto majitelé posiloven milují leden, jelikož jejich fitka praskají ve švech díky předsevzetím o zhubnutí. Jenže často naše úsilí povolí (třeba už v březnu) a vše je zase při starém. Proč nám plnění nejde? Důvodem často bývá chybějící motivace či nedůslednost. Jak zajistit, aby se to letos přece jen otočilo?

  • 1.

    Hubnutí

    Nejenže jste za minulý rok nabrali nějaké to kilo navíc, ale po Vánocích, kdy jsme se všichni ládovali tučnými dobrotami, se ručička na váze zase posunula? Nic neobvyklého, přes vánoční svátky všichni v průměru nabíráme 3 kg. Jak se ale vrátit k ideální váze?

    Správná motivace:

    • Bude vám oblečení o několik velikostí menší a ani v plavkách se v létě stydět nebudete

    • Úbytek váhy vám zlepší náladu a budete se cítit mnohem lépe

    • Prospějete i svému zdraví

    Rada:

    Raději nic neodkládejte na zítřek či na další ponděli, ale hned po Silvestru začněte s očišťovací kúrou. Během prvního dne pijte jen zeleninové šťávy a v dalších dnech pak jezte aspoň 5x denně menší porce. Žádné delší hladovění vám neprospěje. Před každým jídlem ale vypijte sklenici čisté vody a také si dopřejte ovoce (dopoledne, zeleninu, ryby a bílé maso. Sladké a tučné pokrmy raději vynechejte.

    Nezapomeňte také na pohyb, bez kterého to prostě nepůjde. Pokud máte dojem, že hubnutí sami nezvládnete, vyhledejte pomoc výživového poradce.

     

    Posilovna
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    Abstinence

    V konzumaci alkoholu jsou Češi na předních světových příčkách, dokonce stále více přibývá i žen, které si rády přihnout. Bolí vás po silvestrovském večírku hlava a slibujete si, že už se alkoholu příště raději vyhnete?

    Správná motivace:

    • Když alkohol nebudete kupovat, ušetříte peníze

    • Abstinence zajistí, že nebudete po ránu oteklí a vaše pleť nebude tak povadlá a našedlá

    • Odlehčíte nejen svým játrům, ale i celému organismu

    Rada:

    Jelikož v tomto případě rozhodně platí rčení „sejde z očí, sejde z mysli“, měli byste nejprve svoje obydlí «vyčistit» od veškerého alkoholu. Také je důležité se naučit říkat ne, když vás někdo bude nutit, abyste se s nimi napil.

    Kdy nejčastěji sáhnete po sklence? Zamyslete se nad tím a snažte se na tuto dobu naplánovat jinou aktivitu. Pokud tedy k vašemu posezení u televize neodmyslitelně patří lahvinka piva, tak místo toho jděte třeba na dlouhou procházku se psem.

    V případě selhávání se nebojte obrátit na odborníky. Pomoc můžete najít i na internetu.

    Zapomeňte teď na chvíli na alkohol.
    Autor: Shutterstock.com
     

  • 3.

    Konec s kouřením

    Tohle předsevzetí vám kromě jiného ušetří spoustu peněz. Už jen proto, že cigarety neustále zdražují. Pokud kouříte krabičku denně, která stojí například 84 Kč, tak měsíčně utratíte 2520 Kč a ročně dokonce 30 660 Kč. Za dvacet let to pak dělá víc než 600 tisíc korun!

    Správná motivace:

    • Výrazně ušetříte

    • Nebudete kouřem obtěžovat své okolí

    • Prospějete svému zdraví

    Rada:

    Přestat s kouřením není vůbec jednoduché, ale není to nemožné. Máte hned několik možností, jak kýženého výsledku docílit. Můžete se buď obrátit na odborníky v protikuřáckých poradnách, čímž se zvýší vaše šance na úspěch až o 40 %.

    Také si můžete pořídit speciální léky, které jsou podle slov lékařů rovněž účinné. K tomu, aby se z vás stal nekuřák, pomůžou inhalátory, nikotinové náplasti, pastilky a žvýkačky. Vše k dostání v lékárnách.

    Pokud přestanete kouřit, riziko rakoviny se během čtyř let sníží o 40 %.
    Autor: Shutterstock.com

    Fotogalerie
    10 fotografií

     

     

     

Dnešní horoskopy