Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útok na Putinova kritika: Navalnému chrstli do obličeje dezinfekci

22. března 2017
07:40

Na jednoho z největších kritiků současného ruského prezidenta Vladimira Putina, opozičního politika Alexeje Navalného, zaútočili během jeho návštěvy Sibiře neznámí útočníci a obličej mu postříkali zelenou tekutinou. Politik se tomu jen zasmál a se slovy „vypadám jako Jim Carrey ve filmu Maska“ svůj vzhled vystavil na sociální sítě.

Navalnyj, jenž se chce postavit Putinovi v příštích prezidentských volbách, o incidentu informoval prostřednictvím Twitteru. „Svoje poslání v Barnaul (sibiřské město, kde se incident stal, pozn. redakce) vykonám, i když vypadám jako z filmu Maska! Je to skvělé. Mám dokonce i zelené zuby!“ napsal politik.

Navalnyj ve zprávě naráží na film Maska z roku 1994, ve kterém se bankovní úředník Stanley Ipkiss, ztvárněný komediálním hercem Jimem Carreym, po nálezů dřevěné masky promění v bytost se zelenou tváří a nadpřirozenými schopnostmi.

Politikovi se při útoku nic nestalo, látka není jedovatá. Jedná se o běžné antiseptikum, jež se používá k dezinfekci ran. Z kůže se vymyje během několika dní. Navalnyj si jen musel několik hodin kapat do očí zvlhčující kapky. Jeho švagrová a neteř si krátce po incidentu v rámci solidarity také pokreslili obličej zelenou barvou. 

Útočníkovi se povedlo k Navalnému dostat pod záminkou podání ruky. Jelikož se vše odehrálo v davu lidí, pachatel okamžitě zmizel a doteď není jasné, kdo to byl. 

Ruský prezident 2018?

Navalnyj objíždí Rusko v rámci prezidentské kampaně, která se bude konat příští rok. Dělá tak i přesto, že kvůli obviněním ze zpronevěry se volby prezidenta nemůže zúčastnit. Jeho příznivci namítají, že nic neudělal a obvinění jsou politicky motivovaná. Sám Navalnyj se u soudu snaží dokázat, že se volby účastnit může. 

Politik je znám zejména pro svoji kritiku korupce v zemi a Putinova režimu. V minulosti organizoval protirežimní demonstrace a psal protestní články. V červenci 2013 byl odsouzen k pětiletému nepodmíněnému trestu za zpronevěru, což mu bylo ještě tentýž rok změněno na jeden rok podmíněného trestu.

V roce 2014 pak dostal další trest v délce 3,5 roku za zpronevěru prostředků kosmetické firmy Yves Rocher. Podle jejího zástupce však žádná škoda nevznikla.

Český prezident Miloš Zeman má na rozdíl od Alexeje Navalného Vladimira Putina rád. Takhle to vypadalo, když se ti dva setkali:

Video Zeman u Putina: Samý úsměv, samá chvála a řeči o počasí! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

salto ( 22. března 2017 10:17 )

Taky mi připadá, že se natřel sám, ale pravděpodobnější bude asi fakt, že Putin disponuje špičkovým chrstačem desinfekce, který nepotřísní nic kolem

Samo ( 22. března 2017 10:04 )

A kdo asi živí tebe? Ještě větší blb než jsi ty a tobě podobní, kteří ještě nepochopili Rusko a jejich zvyklosti. V momentě jak se tam objeví nějaký opoziční politik, tak je v lepším případě obviněný z čehokoliv i z pronevěry tím největším zlodějem v Rusku, Putinem a v horším případě je zavražděný najatými vrahy- viz Němcov.

kamcerka ( 22. března 2017 09:31 )

Kdopak ze zapadu, USA toho blba živí, Žeby Soroš? Někdo chce asi majdanovat v Rusku. Doteď jsem si myslela, že když nemáme ropu, že jsme v relativním klidu. Teď co objevili u nás obrovské množství lithia a už se o to hlásí krvavá Madla, tak to vypadá špatně. Když se do parlamentu dostane Bělobrad + Stan, Madla to bude mít jisté a my dopadneme jako s vodou u Veolie.

hanka666 ( 22. března 2017 09:26 )

Navalnyj není opoziční politik, Navalnyj je prachobyčejný tunelář a zloděj. Chtěl by 90.tá léta v Rusku, no snad se už poučili. Mimochodem Gorbačov a jeho okolí bude hnáno před vyšetřovací soud za rozpad SSSR. Mají se také odtajnit dokumenty.

miro 49 ( 22. března 2017 09:02 )

Zajímavé je, že dezinfekce končí ostrým ohraničením před vlasy.Ty musely být asi předem zakryty.Že by to stříkal ten příznivec ve druhé řadě vpravo za ním?

Zobrazit celou diskusi