Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Děláme ze sebe osly, tvrdí Kalouskův muž. Volá po zavření české ambasády v Sýrii

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. dubna 2017
06:03

První místopředseda Kalouskovy TOP 09 Marek Ženíšek patří mezi ty, kdo volají po zavření ambasády v Sýrii. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tyhle návrhy odmítá, tvrdí, že česká přítomnost v místě konfliktu umožňuje nejen humanitárně pomáhat, ale i zastupovat spojence. Podle Ženíška však ze sebe „děláme osly“. Za zachování ambasády je však i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Pro zavření ambasády v Damašku jsou poslanci Marek Ženíšek (TOP 09) i Ivan Gabal (KDU-ČSL). Proti naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Česko je dnes jedinou zemí EU, která má v Sýrii funkční ambasádu. Mohu potvrdit, že naši spojenci a partneři rozhodně stojí o její zachování,“ upozornil Sobotka o víkendu na sociální síti.

A to poté, co došlo k útokům USA na pozice syrské armády. Její hlavou je prezident Bašár Asad, podporovaný mj. Ruskem a Íránem. Americký útok byl přitom reakcí na předchozí incident z provincie Idlíb, kde umírali civilisté – patrně po použití chemických zbraní, byť přímé důkazy chybí.

Sobotka: Můžeme zastupovat spojence

Sobotka však přidal i trojici argumentů, jaké zisky přináší to, že Česko v Sýrii velvyslankyní Evu Filipi nadále má. „Odmítám návrhy na uzavření ambasády v Damašku. Díky tomu, že jsme v Sýrii, můžeme humanitárně pomáhat, zastupovat spojence a rozumíme situaci,“ podotkl premiér.

Expert Topky na zahraniční politiku Marek Ženíšek však se Sobotkou nesouhlasí. „Jsou tam dva pohledy. První je bezpečnostní jako takový. Pokud se dějí v Sýrii tyto věci, tak si úplně nemyslím, jestli je to z bezpečnostního hlediska pro ty lidi na ambasádě úplně dobré řešení,“ řekl Blesk.cz Ženíšek.

Vedle toho však přináší i další výtku. „Dlouhodobě kritizuji, že se naše přítomnost vysvětluje jako naprosto zásadní pozice ve vztahu k našim spojencům. A že je tedy naše pozice naprosto nutná a nezvratná. Kladu otázky, zda-li to tak skutečně je?“ táže se poslanec.

VIDEO: Chemický útok v syrské provincii Idlíb: Umíraly civilní oběti

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Američané si pozvali českou velvyslankyni

Konflikt v Sýrii přitom trvá již přes 6 let. Velvyslankyní je zkušená a uznávaná diplomatka Eva Filipi (73). Ve funkci je od roku 2010, předtím působila jako velvyslankyně v Turecku či Libanonu a také jako chargé d′affaires v Iráku. Je taktéž oceněnou Medailí Za zásluhy.

Ministerstvo zahraničních věcí, které vede Lubomír Zaorálek (ČSSD), na dotaz Blesk.cz uvedlo, že Evu Filipi nebude nyní stahovat. „Požádali jsme ji, aby dávala v této chvíli dohromady všechny informace o tom, co se v Sýrii děje. O tyto informace nemá zájem jen ČR, ale také USA a Německo. Počítáme s tím, že se o ně podělíme i s nimi. Evu Filipi si dokonce tyto země pozvaly, aby jim osobně referovala o situaci v Sýrii,“ uvedla tisková mluvčí Michaela Lagronová.

Ženíšek: O ničem důležitém nerozhodujeme

Podle prvního místopředsedy Kalouskovy Topky je ale lichá představa, že jsou Češi díky své ambasádě u důležitých informací a rozhodnutí, že mají díky ní výsostné postavení a jsou jediným kanálem ze strany USA směrem k Asadovu režimu.

Argumenty premiéra Sobotky kritizuje dál a byl by prý rád, kdyby situaci celou vysvětlil. „Humanitární pomoc? Nejsme jediní, kteří pomáháme, a neznamená, že přítomnost velvyslance je nutná pro nějakou humanitární pomoc nebo její koordinaci. Jedná se konzulární výpomoc a USA i ostatní by jistě pochopili, že si ji musí zajišťovat ze zemí okolo tak, jak je běžné, když není ambasáda. A jistě by to pochopili ze stejného důvodu, jako to učinili oni. Ani třetí argument neplatí, divím se, že to pan premiér takto formuluje,“ vytkl Ženíšek Sobotkovi. 

VIDEO: Americký prezident Donald Trump reagoval na použití chemických zbraní v Sýrii bombardováním asadovských pozic

Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardovaly Sýrii  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Sám Ženíšek přitom nedávno použil pro změnu poměrně ostrou rétoriku. To, když napsal, že v Sýrii „o ničem důležitém nerozhodujeme a jen děláme ze sebe osly“. Prý navíc Česko pomáhá legitimizovat Asadův režim. 

„I ta špinavá práce má nějaké své hranice. Představa, že to někdo do budoucna ocení? Ocení to zejména Bašár Asad, který může říkat, že tam alespoň některá země zůstala. Ostatní nás využívají ve smyslu konzulární služby,“ vysvětluje Ženíšek své stanovisko.

České reportérka: Ambasáda není bez problémů, ale význam má

Otázku syrské ambasády okomentovala pro Blesk.cz i válečná novinářka a šéfredaktorka Lidé a země Lenka Klicperová. „Ambasáda je problematická, jedni ji hájí, druzí poukazují na to, že jsme vnímaní jako podporovatelé Asadovského režimu a háže nás to do spojenectví s osou asadovsko-putinovskou. Ale chápu, že to může mít určitý strategický význam, tam tu ambasádu mít. A stejně jako v Sýrii nic není černobílé, tak ani otázka zavření ambasády se nedá vidět úplně černobíle,“ upozornila Klicperová.

Ostatně i ministerstvo zahraničí vyzdvihuje jako přínos ambasády přístup k humanitární pomoci, kterou zmiňuje i premiér Sobotka. Ovšem nejen ji.

„Ambasáda v Damašku nám pomáhá udržet otevřené komunikační kanály, tlumočit syrské vládě naše stanoviska i stanoviska EU. Vedle toho nám její fungování v zemi pomáhá i k přístupu humanitární pomoci do obléhaných oblastí a těm nejpotřebnějším prostřednictvím Červeného kříže Syrského arabského červeného půlměsíce. Zastupujeme tam zájmy řady zemí EU i USA. Velmi jsme pomohli řadě lidí, kteří se tam ztratili atd. Proto žádné rozhodnutí o případném stažení nebudeme činit bez dohody se spojenci,“ dodala v reakci pro Blesk.cz mluvčí Zaorálkova resortu Lagronová.

Nepřehledný syrský konflikt: EU byla laxní, míní kalouskovec

K možnému odvolání české velvyslankyně ze Sýrie se přitom vyjadřují i další politici. „Varianta stažení je nějaký protest, samozřejmě, poměrně výrazný. Nezapomeňme, že ta ambasáda je tam vlastně výspa, jsme jedni z nemnoha států, kteří tam tu ambasádu mají, a je to od nás docela velký příspěvek k nějakému řešení konfliktu. Kdyby převážil názor, že má být paní velvyslankyně stažena, tak tohle skončí,“ upozorňuje ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

On i řada dalších českých politiků však napjatě vyhlíží další dění v občas značně nepřehledné syrské válce. „Situace v Sýrii je natolik komplikovaná i proto, že tam je celá řada různých hráčů. Je jak nepřehledná, tak i složitá. Na jedné straně Bašár Asad za podpory Ruska, Íránu a jeho milicí, stejně tak i Hizballáhu. Na druhé straně politika ze strany Západu, ale i určitá laxnost ze strany EU, která nemá nástroje, jak tam situaci změnit. A pak je tam Islámský stát a ještě řada dalších skupin,“ vypočítává Ženíšek.

Shodu s politiky z ČSSD či Stropnickým však našel naopak v tom, že reakce USA byla adekvátní i s ohledem na snahu zabránit dalším civilním obětem. Jak ale vnímá ruskou kritiku toho, že Američané dle nich překročili červenou linii a dopustili se údajné agrese? „Přesně to by někteří chtěli – zabývat se následky a neřešit příčinu. Navíc ta reakce byla naprosto adekvátní. Naopak kritika ze strany někoho, kdo má přímo v genech porušování mezinárodního práva, mi přijde neadekvátní,“ dodal pro Blesk.cz Ženíšek.

VIDEO: Ministr obrany Martin Stropnický: V Sýrii došlo k bezprecedentnímu barbarství. Reakci USA se nedivil. Byla dle něj vynucená.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

LubomirB ( 13. dubna 2017 16:41 )

Jestli jsme dosud byli bezradní, tak teď je ta pravá chvíle naši ambasádu uzavřít! Proč se nechat Sadatovým režimem propagandisticky zneužívat! Nepochybně tam jsou ještě vazby z éry komunismu a čert ví, k čemu tohle pochybné zastoupení dělá zástěrku!

Stanislav Jank ( 12. dubna 2017 01:31 )

Ženíšek má pravdu, legitimizovat přítomností české velvyslankyně režim, který se neštítí vraždit vlastní občany, to rozhodně není dobrá vizitka. V současnosti Sýrie není rovnocenný a vážený partner do diskuze.

ondra.dos ( 11. dubna 2017 22:16 )

Souhlasím, neměli bychom se za každou cenu snažit být jiní než naši spojenci. Naše přítomnost nejenže dává režimu legitimitu od ČR, ale zároveň na něj nemá žádný vliv.

ondra.dos ( 11. dubna 2017 22:14 )

Mít ambasádu v Damašku proto, abychom rozuměli situaci, na kterou nemáme vliv, není žádný argument pro naše diplomatické setrvání v Sýrii. Stejně tak, že můžeme "zastupovat spojence" je jen prázdná fráze vzhledem k tomu, že tito spojenci Asada vůbec nezajímají.

gbrgbr ( 11. dubna 2017 14:56 )

Ženíšek má v tomto pravdu. Tím, že tam velvyslankyni stále máme, dáváme vlastně legitimitu režimu. V tomto bychom měli následovat zbytek EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa