Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

České reportérky o chemických útocích: „V Sýrii se dějí odporné věci“

Autor: Jaroslav Šimáček - 
9. dubna 2017
05:01

Nad syrským bojištěm se vznáší pach smrti bezbranných civilistů, ale i řada otazníků. Není jasné, kdo přesně může za tragédii v provincii Idlíb, ruce pryč od ní dává i syrská armáda Bašára Asada, podporovaná Rusy. Donald Trump ovšem zarytě tvrdí, že chemické zbraně použil právě Asadův režim. Nezávislých informací je však z oblasti minimum, úřaduje propaganda, varují české reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, které mají se Sýrií bohaté zkušenosti. Upozorňují však také, že válka v Sýrii není černobílá. A vymkla se z rukou.

„V té situaci je řada otazníků, které zatím nikdo uspokojivě nevysvětlil, a nemyslím si, že v dohledné době to někdo bude schopen investigovat tak, aby bylo zcela jednoznačně možné říct, kdo ten útok spáchal. Jsou zde indicie, které ukazují na Asadův režim, jsou zde námitky, které tyto teorie vyvrací - samozřejmě zejména ze strany proasadovských médií,“ řekla Blesk.cz k incidentu v provincii Idlíb, při kterém umírali civilisté včetně dětí, reportérka Lenka Klicperová.

Přehledně: Podívejte se na souhrn událostí v Sýrii za poslední týden:
Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardovaly Sýrii  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

„Nejsou ale ani jasně dané důkazy, jaký plyn byl použit a jakým způsobem se tam dostal. Je to všechno v podstatě hra propagandy, ať už jedné, nebo druhé strany,“ doplňuje. Panují přitom podezření, že v Sýrii zabíjel sarin - silný nervový plyn. O této možnosti hovoří i Lékaři bez hranic. Sarin používal svého času v bojích i irácký diktátor Saddám Husajn.

VIDEO: Masakr v syrské provincii Idlíb, tohle lidem udělal jedovatý plyn. Varujeme, záběry jsou drastické

Video  Bezvládná tělíčka a pěna u pusy: Čím útočili na civilisty v Sýrii?  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Kutilová: Syrská válka je špinavější, než se zdá

Používání chemických zbraní v syrském konfliktu označuje za „totální odpornost“ i kolegyně Klicperové Markéta Kutilová. Upozorňuje však také na to, že situace v Sýrii je výrazně složitá. I proto, že proti sobě bojuje více stran. 

„V této válce nikdo nedodržuje vůbec žádná pravidla, tahle válka je bohužel daleko špinavější, než se může zdát. A to i proto, že faktorů do této války vstupuje příliš mnoho. Je tam složitá geopolitická situace, boj o zdroje a území, složitá náboženská i etnická situace. Poněkud se to vymklo z rukou i aktérům, kteří plánovali, že to bude podle nějakého scénáře. Je to již mimo kontrolu kohokoliv, dějí se tam naprosto nepředvídatelné a i odporné, špinavé věci,“ uvedla pro Blesk.cz Kutilová.

Na syrském bitevním poli nejde zdaleka jen o boje mezi prezidentem Bašárem Asadem a rebely, či boje proti nebezpečné rakovině v podobě teroristů z Islámského státu. Džihádistických skupin je tam více. Desítky, možná stovky.  

Souboj propagandy

Přímo v provincii Idlíb Islámský stát není. Chybí tam však také nezávislé zdroje - na území Idlíbu se nezávislý novinář nedostane, dá se tam proniknout jen z Turecka, které však do oblasti nepouští, upozorňují Češky.

„Lidé na asadovských územích říkají jen to, co chce slyšet a prezentovat Asad, protože se bojí,“ podotýká Klicperová. Propaganda však úřaduje i na druhé straně. U povstalců. „Je to obrovská hra různých proudů a skupin, které mezi sebou bojují o vliv. Je to složitá situace. Je velice jednoduché vykřiknout, že to byl Asad, nebo že to byli povstalci. Ale nikdo nemá jediný důkaz, aby jednoznačně podpořil některé z tvrzení,“ říká Klicperová.

VIDEO: Češky Klicperová a Kutilová promluvily ve Studiu Blesku o zkušenostech ze Sýrie, migrační krizi i přijímání uprchlíků z válečných zón

Video  Češky ve městě zničeném ISIS: Je to stejné jako druhá světová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kutilová souhlasí, že je otazníků příliš mnoho, a proto je předčasné vynášet radikální soudy.

„Rusko přiznalo, že tam nalétávaly syrské letouny, takže je pravděpodobné, že v té oblasti opravdu bombardovaly. Otázkou zůstává, čí vlastně byly ty chemikálie. Nejlepší by samozřejmě bylo nezávislé vyšetřování v té oblasti, to je ale v podstatě nemožné,“ uvádí Kutilová.

Rozložení sil v Sýrii: Asad ovládá čtvrtinu území

Situaci komplikuje právě i ono velké množství hráčů na jednom syrském poli. „Za 7 let se válka v Sýrii diametrálně změnila v tom, že už to není opozice vs. Asad, případně Islámský stát. Dnes se Sýrie proměnila ve hřiště světových a regionálních mocností, které se do konfliktu přímo nebo nepřímo zapojily na straně různých bojových skupin,“ upozorňuje Kutilová.

Dnešní Sýrie je tak de facto rozdělena do čtyř hlavních částí - téměř polovinu kontroluje ISIS, který sice nemá coby teroristická organizace oficiální zahraniční podporu, ale má své vlastní zdroje příjmů.

„Zhruba čtvrtinu území kontroluje Bašár Asad a jeho armáda. Na tomto území žije stále téměř 10 milionů Syřanů, protože mají pod kontrolou velká města v Sýrii,“ uvádí Kutilová s tím, že za Asadem stojí Rusko, Írán či libanonský Hizballáh.

VIDEO: Zdevastované syrské Aleppo při záběrech z dronu
Video  Video z dronu: Nahlédněte do válkou zničeného Aleppa  - Reuters/Blesk/GOTHIC21_12-Warrior_Procession
Video se připravuje ...

Další čtvrtinu pak mají pod kontrolou džihádistické skupiny nebo tzv. rebelské skupiny - vévodí jim přitom an-Nusra, podporuje je zejména Turecko, Saudská Arábie a Katar. Podle Kutilové přitom v oblasti Idlíbu zdaleka nejde o umírněnou opozici.

„Je to třeba si natvrdo říci. Ze začátku revoluce ano, to byla ještě umírněná opozice, ale ta se dávno rozpadla, skuteční hrdinové revoluce jsou dávno mrtví. Nebo v zahraničí,“ podotýká Kutilová.

Na severu pak bojují Kurdové, podporovaní mj. Američany. A pak je zde ISIS. K použití chemických zbraní přitom nedošlo v syrském konfliktu poprvé. Podle Washington Post použil jen samotný Islámský stát chemické zbraně v Sýrii 52krát.

„Důležité je si říct, kdo je má k dispozici. Rusko a Írán, kdy není problém, aby je dodali syrské armádě, ale i syrská armáda je měla i před revolucí. Byť tvrdí, že dnes žádné nemají, tak k nim přístup mají,“ vypočítává Kutilová. „Ovšem na území Sýrie byly před revolucí velké vojenské základny a na řadě z nich se tyto zbraně skladovaly, takže rebelové je mohli ukořistit. Letadly sice disponuje jen syrská armáda a Rusko, ale chemické zbraně se přece dají použít i jinak, než jen z letadel,“ dodává.

agfor ( 9. dubna 2017 14:13 )

Co byste ještě nechtěli ? Snad humánní válku - a to v zemi, která žije ve středověku ? Tam se moderní zbraně neměly nikdy dostat, ale jsou tam díky amíkům.

montevideo ( 9. dubna 2017 12:28 )

Na výše uvedené země snad padaly sovětské bomby?

hanka666 ( 9. dubna 2017 12:09 )

Takže když budu zabita atomovou, vodíkovou atp.bombou, tak budu zabita humánně? Dle logiky některých jsou tyto bomby humánní, kdežto chemické ne. Když se tedy vypařím po atomovce, tak je to o.k. Děkuji, hned jsem klidnější.

montevideo ( 9. dubna 2017 11:53 )

Já bych přidala Koreu, Vietnam, Bělehrad ...

hanka666 ( 9. dubna 2017 11:39 )

Tam kde vstoupí amíci, tam tisíc let tráva neporoste. Vždyt je to furt stejné, jako přes kopírák. Sýrie, Afgánistán, sever Afriky, Nigerie, Jižní Amerika.Jestřábi si dělají co chtějí.

Zobrazit celou diskusi