Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bakala z OKD „vytěžil“ miliardy a zmizel. Horníkům nedá ani vindru

Autor: David Budai - 
31. března 2017
09:30

Těžba na Dole Paskov v pátek skončila a tisícovka horníků musí řešit existenční potíže. Ne tolik český podnikatel Zdeněk Bakala (56), který byl s krachující firmou OKD léta úzce propojen. Politici a zaměstnanci nemohou uhlobaronovi přijít na jméno a podobně jsou na tom také lidé ze severu Moravy, kteří žijí v bývalých hornických bytech. Bakala jim totiž přislíbil výhodný odkup bytů, ale slovo nedodržel. Dnes žije v „anonymitě“ ve Švýcarsku a v Česku se příliš neukazuje.

Kdo je Zdeněk Bakala (56), po kterém zůstala „vyprahlá“ OKD a jemuž tisícovky naštvaných lidí nemohou přijít na jméno? V mládí nedokončil střední školu a v devatenácti odjel do USA, kde studoval finančnictví a ekonomii na prestižních univerzitách v Berkeley a na Tuck School of Business. Do Česka se vrátil po revoluci a založil tady investiční společnost. Jeho majetek je dnes odhadován na více než 20 miliard korun a podle žebříčku Forbesu je 7. nejbohatším Čechem.

Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Bakala si dlouhodobě buduje pověst filantropa, který například v rámci rodinné nadace podporuje nadané studenty. Vždy se také profiloval jako příznivec exprezidenta Václava Havla, kterému dokonce zařídil jeho knihovnu věnující se jeho odkazu a politickým diskusím. V roce 2010 se podruhé oženil, vzal si bývalou československou miss Michaelu Maláčovou. Mají spolu čtyři děti.

Dnes se svou rodinou žije ve Švýcarsku, kde si u Ženevského jezera vybudoval honosné sídlo. Soukromý úkryt má ale také v obci Modrava na Šumavě, kam občas jezdí. V Česku se ale zdržuje málo a na rozdíl od minulých let na veřejnosti nevystupuje a k ničemu se nevyjadřuje.

Miliardová příležitost v uhlí

Zásadní investiční příležitost se Bakalovi naskytla v roce 2004 při prodeji dolů OKD. Tehdy vláda pod vedením Stanislava Grosse, s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD), rozhodla o prodeji zbývajícího podílu ve vlastnictví státu za 4,1 miliardy korun. Už tehdy tato nízká cena vzbuzovala pochybnosti a momentálně se touto záležitostí zabývá soud. Doly nakonec ovládl prostřednictvím firmy New World Resources (NWR) právě Bakala.

Video  Z havíře se stává bezdomovcem. Honza v dolech strávil 23 let  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Postupně tento těžební gigant rozdělil na menší firmy a některé části výhodně rozprodal. Dlouhodobě z firmy čerpal peníze, a když bylo OKD v nejhorším, rychle ho opustil a stáhl se do ústraní. Právě to Bakalu v očích široké veřejnosti naprosto znemožnilo. Kritizují ho nejvyšší čeští politici a v lásce ho nemají ani zaměstnanci dolů, kteří při vstupu NWR na burzu za své úspory nakupovali akcie, aby jim po pár letech zůstaly bezcenné „papíry“.

Tisícům lidí na severu Moravy navíc stále kvůli pádu OKD hrozí, že přijdou o práci. Dnes přitom OKD zaměstnává asi 12 tisíc lidí a závisí na ní další tisíce pracovních míst u dodavatelských firem v regionu. Situací se musí zabývat vláda, aby v regionu nedošlo k sociálnímu kolapsu.

Video  Důl Paskov končí, horník Karel má vztek: Je to podraz!  - Karel Janeček
Video se připravuje ...

Hluboká křivda kvůli bytům

Pocit velké křivdy vůči Bakalovi mají také nájemníci bývalých hornických bytů (RPG). Ten totiž společně s OKD získal přes 40 tisíc bývalých hornických bytů. V minulosti ovšem Bakala tyto byty vyvedl do samostatné firmy, „vytáhl“ z ní miliardové zisky a nakonec byty odmítl nájemníkům prodat za zvýhodněnou cenu, což dříve přislíbil. Prý si svůj slib nepamatuje.

V roce 2015 se bytů zcela zbavil tím, že je prodal zahraničnímu investorovi. Proti prodeji nájemníci hlasitě protestovali a trvali na svém předkupním právu. Nebylo jim to nic platné a dnes všechny byty vlastní britská realitní kancelář Round Hill Capital, která má s nimi vlastní plány.

O situaci horníků v Ostravsko-karvinských dolech debatovali před krajskými volbami také kandidáti na post tamního hejtmana. Podívejte se:

Video  Jak zmírnit utrpení horníků? Lídři kraje debatovali o osudu OKD  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 3. dubna 2017 14:03 )

Vláda pod vedením Stanislava Grosse, s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou (oba ČSSD), rozhodla o prodeji zbývajícího podílu ve vlastnictví státu za 4,1 miliardy korun. Už tehdy tato nízká cena vzbuzovala pochybnosti. Vlády ČSSD jsou neštěstím pro tuto zem.

..krakonos500 ( 3. dubna 2017 12:44 )

Pokud se socanovi někdo nelíbí, tak ho prostě odpráskne. Proto nosí zbraně. Rath při zatýkání legálně drženou pistoli vydal bez odporu, ale tvrdě bránil ve jménu poslanecké imunity krabici, o které tvrdil, že v ní je jen víno.

zadnice ( 1. dubna 2017 10:55 )

Na gaunera takového formátu spojeného s ODS v ČR nikdo nemá. Nic se mu nestane!!!

sensadrak ( 1. dubna 2017 02:33 )

Na někoho svůj podělanej život musíš svést. Koneckonců, tak to dělal i Hitler, ty rasistická svi.ně.

moiaza ( 31. března 2017 19:10 )

Bakala je typický člen, příznivec a volič ODS. Přímo vzorový kus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa