Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyfárala poslední směna: Důl Paskov ukončil těžbu a tisícovka je bez práce

  • Autor: Karel Janeček - 
    31. 3. 2017
    17:20

    A je konec! Firma OKD včera po 52 letech ukončila těžbu v Dole Paskov. Časně, po 5. hodině ranní, vyfáraly ze šachty poslední tři desítky havířů. Více než tisícovka lidí přišla o práci, v dole část z nich pracovala i mnoho desítek let. Někteří se chystají na rekvalifikaci, další čeká stěhování. A někdo skončí bez prostředků na ulici.

  • 1.Jan Trenik (53): Z Havíře se stává bezdomovcem

    O práci přišel i Jan Trenik (53) z Havířova. „Teď odevzdám fáráky (pracovní oblečení, pozn. red.), zajdu si pro razítka a po téměř čtvrtstoletí odcházím. Poslední cesta v Paskovu je žaludek svírající. Vůbec nevím, co bude, jak to se mnou a s mou mámou dopadne, protože sice mám nějakou korunu, ale nemáme kde bydlet,“ popsal.

    Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

    Přebývá v zahradní chatce bez elektřiny a vody. Přinesl vrátit pracovní vybavení v krosně, kterou vozíval denně na kole 70 kilometrů z Havířova na šichtu a ze šichty, mráz nemráz, vedro nevedro. „Teď se rekvalifi kuji na bezdomovce. Nejhůř v životě mi ale není. Silně mě zasáhlo, že mě jako havíře vyhodili z havířského bytu RPG. Vláda byty nevýhodně prodala,“ řekl.

    „Ať si ho strčí do..., když mi napsali, že jako havíř neoprávněně užívám byt. Tehdy přišly zdravotní trable, a proto, když šachta končí, je to pro mě vlastně malá věc,“ vzpomíná na nemoc, která ho před dvěma lety málem zabila. Uvažuje, že si požádá o předčasný důchod. Na ruku prý dostal čtyřměsíční rentu, i když počítal původně se sedmiměsíčním odstupným.

    Video  Z havíře se stává bezdomovcem. Honza v dolech strávil 23 let  - Karel Janeček
    Video se připravuje ...

  • 2.Martin Talaš (45): Zůstal bez práce, čeká ho pracák

    Jedním z paskovských horníků, kteří směřují po uzavření dolu na pracovní úřad, je Martin Talaš (45) z Frýdku-Místku. „Robil jsem tu třicet let. Teď musím kvůli sociálce a zdravotnímu pojištění na pracák. Robotu si já snad najdu, ale lehké to nebude,“ hodnotí situaci Martin Talaš. Jak situaci vnímá poté, co naposledy opustil důl? „Mám ze všeho takový divný pocit. Jsem mechanik a nikdy jsem nic jiného nedělal. Budu muset projít rekvalifikací,“ pokračuje. Personalisté podle něj nebyli na nápor pracovníků v poslední den těžby vůbec připraveni, i když bylo předem jasné, že si jdou horníci pro výpovědi. Koho viní z krachu dolu a potíží společnosti OKD?

    „Stát to pustil z rukou. Co na to říct. To ať si udělá obrázek každý sám, kdo z politiků a ostatní pakáže v tom má prsty. Poslední šichta byla velice smutná,“ pokyvuje Martin Talaš.

    Martin Talaš (45) Martin Talaš (45) | Karel Janeček

  • 3.Tomáš Hisem (44): Přeškoluje se na ajťáka

    Poslední šichtu pod zemí ve svém životě má od pátku 31. března za sebou Tomáš Hisem (44) z Ostravy. Přeškoluje se teď totiž na informačního technika. Na rozdíl od některých bývalých kolegů nevidí Tomáš budoucnost černě: „Byla to šichta jako předtím každá jiná,“ popsal včera s úsměvem.

    „Proč jsem se rozhodl pro tak velkou životní změnu? No život je přece změna. Nabídli mi to, viděl jsem v tom šanci najít novou práci, prostě jsem do toho šel,“ pokračoval. Programování se učí již tři měsíce. Učitelem je mu profesor František Červenka z Vysoké školy báňské a Tomáš si jeho výuku velice pochvaluje. „Zvládnul jsem vstupní testy, snad to zvládnu dodělat celé. Já se do školy těším,“ dodal.

  • 4.Karel Sedlář (52): Připravili mě o nemocenskou!

    Kvůli vysokému věku a podlomenému zdraví se o svou budoucnost obává Karel Sedlář (52) z Frýdku-Místku. Nuceně prý musel ukončit nemocenskou a odejít z OKD. „Ve čtvrtek jsem byl nucen ukončit nemocenskou, že prý na ni nemám nárok. Přitom ještě nemám ani všechna potřebná vyšetření. Je to podraz. Podraz! Prostě nic jiného,“ láteří. Má za to, že jeho ruce v pořádku nejsou.

    „Přišel jsem o práci, a z výplaty jsem přitom živil rodinu. Na nemocenskou prý nemám nárok. Je to tu hnus a marast, co se tu děje,“ dodává. Ocitl se v situaci, kdy kvůli bolavým rukám nemůže pracovat, ale peníze za nemocenskou už mu také nepřijdou.

    „Třicet čtyři roků jsem pracoval na šachtě. Odváděl jsem zdravotní pojištění. Paní doktorka mi ale řekla, že dostali nařízení, že pokud je horník schopný jednou za měsíc zajít na pracák, pozbývá nemocenských dávek,“ tvrdí již bývalý horník.

    Video  Důl Paskov končí, horník Karel má vztek: Je to podraz!  - Karel Janeček
    Video se připravuje ...

  • 5.Pavel Lambart (51): Přeškoluje se na zdravotníka

    Horník Pavel Lambart (51) z Ostravy-Poruby se teď po ukončení těžby chystá přeškolit na zdravotníka. Představa, že by se přesunul v rámci OKD na jinou šachtu, havíře Pavla Lambarta nelákala. „Kvůli věku, i kvůli tomu, že bych rád začal někde jinde, ve zdravotnictví. Udělám si školu a kurz,“ plánuje. S jedním přerušením byl havířem v dolech celkem 25 let.

    Pracoval na čelbě i jako rubač, což jsou dvě zřejmě nejdrsnější havířské specializace. „Byl jsem tu hodně spokojen, jsem nešťastný, že to skončilo. Odstupné taky není takové, jak si asi tady většina z nás přála,“ popisoval Blesku.

    Pavel Lambart (51) Pavel Lambart (51) | Karel Janeček

     

     

  • 6.Čtěte více!

    Více informací neleznete: ZDE!

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi