Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mládkův nástupce měl dostaveníčko na Hradě: Zeman Havlíčka jmenuje příští týden

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. března 2017
15:53

Kandidát na uvolněné místo ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, dosavadní první náměstek rezortu, má za sebou schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. Ten už minulý týden prozradil, že se ke jmenování Havlíčka nástupcem Jana Mládka staví pozitivně. Havlíček po jednání s hlavou státu tuto náklonnost potvrdil, prezident jeho jmenování naplánoval na úterý 4. dubna dopoledne.

„Jednání probíhalo ve velmi přátelském duchu. Pana prezidenta jsem seznámil se svými prioritami a zároveň mi pan prezident sdělil, že jmenování ministrem průmyslu a obchodu proběhne příští týden. Sdělí ho Kancelář prezidenta republiky,“ řekl po jednání Jiří Havlíček, který by tak od dubna měl převzít rezort.

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček doplnil, že jmenování proběhne 4. dubna v 11:30.

Jedním z ústředních bodů jednání byla situace kolem OKD. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce totiž navrhnout odkup krachující těžební společnosti firmou Prisko, která spadá pod jeho rezort. Cena by měla být 80 milionů korun. Havlíček ale vidí jako lepší variantu, aby společnost převzal státní podnik Diamo.

„Za MPO odmítáme, aby závaznou nabídku podala společnost Prisko, myslíme si, že daleko vhodnějším subjektem, který ji za stát může podat, je státní podnik Diamo, který má zkušenosti s útlumem hornictví,“ poznamenal Havlíček s tím, že Diamo by podle něj bylo zárukou, že vše proběhne hladce. Zároveň odmítl, že by šlo o mocenský boj s Andrejem Babišem. „Společnost Prisko nemá žádné zkušenosti s provozováním dolů a útlumem hornictví. V současné době má jen tři zaměstnance,“ dodal Havlíček.

Podívejte se na Havlíčkův komentář po schůzce na Pražském hradě:


Havlíčkovo jméno navrhl minulý týden prezidentovi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman se s premiérem shodl na tom, že Havlíček nepotřebuje čas, aby se v problematice ministerstva zorientoval. „Může tento resort převzít, aniž by se zaučoval, což by znamenalo ztrátu několika měsíců,“ řekl o Havlíčkovi prezident. Předpokládá, že by se Havlíček mohl po podzimních sněmovních volbách vrátit do své nynější funkce náměstka.

Určitě by to neměl být souboj. Prioritní v tuhle chvíli je, aby útlum OKD probíhal řízeným způsobem. to by měl být zájem ministerstva průmyslu a obchodu, tak také ministerstva financí,“ okomentoval situaci nastupující šéf rezortu průmyslu.

Jan Mládek (ČSSD) skončil ve funkci posledního února. Vaz mu na nejvyšším postu ministerstva průmyslu a obchodu zlomila drahá mobilní data. Právě novela zákona o elektronických komunikacích, která putuje do Sněmovny, by měla být Havlíčkovou prioritou číslo jedna. Zákon by měl posílit práva spotřebitelů.

Havlíček už žádné vlastní zákony pravděpodobně nestihne, premiér Sobotka dříve prohlásil, že ty, které mají projít celým legislativním procesem, musejí doputovat do Sněmovny nejpozději v březnu. Havlíček se zřejmě ujme úřadu až od dubna.

Takhle komentoval Sobotka schůzku s prezidentem, kde Havlíčka do funkce navrhl:

Prodělá Havlíček na svém jmenování?

Budoucímu ministru průmyslu se v den nástupu do funkce pozastaví výkon služby státního zaměstnance, který zastává jako dosavadní náměstek ministra. Po odchodu z vlády se vrátí na své původní místo. ČTK to sdělil náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký.

"V případě jmenování stávajícího náměstka pro řízení sekce na MPO Mgr. Jiřího Havlíčka ministrem průmyslu a obchodu nastane prvním dnem výkonu funkce člena vlády pozastavení výkonu služby státního zaměstnance," uvedl Postránecký. Pozastavení výkonu služby, stejně jako návrat na původní místo, upravuje služební zákon.

Služební zákon upravuje i platy státních zaměstnanců. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) tento měsíc upozornila na to, že podle zákona jsou platy náměstků na některých ministerstvech vyšší než platy ministrů, a proto je otázkou, zda si Havlíček vstupem do vlády finančně nepohorší.

Platy náměstků ministra průmyslu se loni včetně odměn pohybovaly podle webu iDnes.cz mezi 1,4 a 1,8 milionu korun ročně. To odpovídá průměrnému měsíčnímu platu mezi 116.000 a 150.000 korunami včetně odměn. Plat ministra podle zákona loni činil 125.300 korun měsíčně, letos se zvýšil na 135.500 korun měsíčně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa