Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka o padáku pro Mládka: Žádný obětní beránek, ale neuvěřitelná arogance

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. února 2017
09:35

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) čelil kritice, že šel na ruku operátorům a nebránil české zákazníky. Situaci neustál, předseda vlády Bohuslav Sobotka se jej tak rozhodl odvolat. Náhradu má prý připravenou a ve čtvrtek s tímto jménem půjde Sobotka za prezidentem Zemanem. Mládkovi v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére, vytkl špatnou komunikaci jeho resortu  a „neuvěřitelnou aroganci“ jeho náměstka.

„My jsme uprostřed poměrně dramatické debaty o tom, co udělat s cenami mobilních dat v ČR,“ uvedl Bohuslav Sobotka v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. A připomněl, že „naši lidé mají mobilní data za vyšší cenu než v okolních státech“, což se stalo jedním z velkých témat před blížícími se volbami.

Sobotka si postěžoval na rozporuplnou komunikaci s ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO). I proto sáhl k razantnímu kroku – odvolal ministra Jana Mládka.

Já jsem potřeboval ze strany MPO podporu, protože já se snažím ty věci změnit, snažím se dosáhnout toho, aby se trh rozhýbal, aby se ceny mobilních dat snížily. A já jsem se této podpory ze strany MPO nedočkal. Naopak jsem se dočkal velmi rozporuplné komunikace ze strany ministerstva,“ vysvětlil Sobotka.

VIDEO: Co všechno vytkl Sobotka Mládkovi?

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Neuvěřitelná arogance, hřímal Sobotka

Premiér zkritizoval Mládka i za jednání jeho náměstka pro telekomunikaci Lubomíra Bokštefla. „Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska,“ napsal Bokštefl čtenářům Aktuálně.cz, když si jeden z nich postěžoval na to, proč nejsou u nás stejné ceny tarifů a mobilních dat jako v Polsku a zda k tomu mají operátoři nějaký důvod kromě vlastního zisku.

„Ten výrok pana náměstka o tom, že lidé by se měli stěhovat do Polska, pokud chtějí nižší tarify, to je něco tak neuvěřitelně arogantního, že jsem se s tím za tři roky fungování ve funkci předsedy vlády nesetkal. Ministerstvo nemůže vysílat takto rozporuplné signály a nemůže postupovat v rozporu s politikou, kterou prosazuje předseda vlády,“ sepsul Sobotka vyjádření Mládkova náměstka.

Ze špatné komunikace, ve které nechyběla ani ona arogance, tak viní ministerstvo jako takové. „V posledních čtrnácti dnech, třech týdnech já jsem přestal politice MPO rozumět,“ postěžoval si dále premiér.

Sobotka odmítl, že by byl Mládek „obětním beránkem“ v souboji s Andrejem Babišem (ANO). „Tohle je spíš otázka toho, jak lidé vnímali fungování MPO v poslední době. Lidé musí mít jistotu, že ministři jsou na jejich straně. Že jednání ministerstev je srozumitelné pro občany. Že fungují  ministerstva v souladu s vládním programem. Tady si myslím, že MPO v těch posledních týdnech udělalo celou řadu chyb,“ vytkl Mládkovi.

Kandidáta za Mládka má připraveného. Co na to Zeman?

Čile se nyní spekuluje o Mládkovu nástupci. Stane se jím státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, který má k problematice cen operátorů blízko, protože je také vládním koordinátorem pro digitální agendu? Nebo snad exministr Milan Urban či jiný Mládkův náměstek Jiří Havlíček?

„Kandidáta mám připraveného, skutečně platí, že chci nejprve mluvit s panem prezidentem,“ nechtěl Sobotka prozradit vybrané jméno. Upozornil pouze, že „s panem prezidentem vedl poměrně složité debaty, když se vláda sestavovala“.

A tak je otázkou, zda nyní Zeman přijme Mládkovo sesazení bez odporu. I proto, že právě jednoho z možných kandidátů, Prouzu, ostře kritizuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Žijeme v parlamentním systému, tady tu rozhodující roli při odvolávání a jmenování členů vlády má předseda vlády,“ vzkázal na Hrad Sobotka. Odvolání Mládka navrhuje premiér ke konci února a věří, že již od začátku března by mohl fungovat nový ministr, který bude mít za cíl prosadit především nový zákon o elektronických komunikacích.

Tento návrh ceny operátorů neovlivňuje, týká se však například desetidenní lhůty pro operátory, aby připravili vše potřebné k tomu, pokud bude chtít člověk vyměnit jejich služby za služby konkurence. „Může pomoci, aby u nás lépe fungoval trh mobilních služeb,“ věří Sobotka.

VIDEO: Podívejte se na záznam celého pořadu Ptám se, pane premiére

Video  Sobotka živě v Blesku: O Babišových dluhopisech, tulení ke komunistům a vyhazovu Mládka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vazby Mládka na operátory? Sobotka to neřeší

Odvolání ministra Mládka přitom vzbudilo na politické scéně řadu reakcí. Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, v současné době europoslanec za TOP 09 a STAN, si do Mládka s chutí rýpl.

„Dobrá zpráva, nepochybně. Ministr Mládek škodil spotřebitelům a nadbíhal mocným firmám, zejména mobilním operátorům. Nejde se ale zbavit pocitu, že odvolání už mělo přijít dávno,“ míní Pospíšil. A připomněl, že Mládek neuspěl v podzimních senátních volbách, po kterých Sobotka svého ministra ještě podržel.

„Já teď chci odhlédnout od nějakých možných spekulací a dalších záležitostí,“ reagoval Sobotka v pořadu Blesk.cz na to, zda bude nějak prověřovat Mládkovy údajné vazby na mobilní operátory.

Na to, že vyjednavači Mládkova MPO údajně v Bruselu tlačili na to, aby byly vyšší velkoobchodní limity pro ceny za roaming, upozornil přitom jiný europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Ten tvrdil, že se Češi snažili o zavedení vyšších stropů, než jaké nakonec byly u mobilníc hdat, volání a SMS domluveny. Ministerstvo následně v tiskové zprávě odmítlo, že by šlo „na ruku operátorům“.

Odmítal to i samotný Mládek, který si však připsal jiný kontroverzní výrok. „V případě českých zákazníků je roaming elitářská záležitost. Pokud pro pět procent zákazníků zlevníme cenu dat, doplatí na to zbývajících 95 procent, kteří nikam necestují,“ tvrdil Mládek.

Mládkův konec však neopominuli ani vtipálci. Včetně falešného profilu Karla Schwarzenberga na Twitteru, který v narážce na Mládkovu kauzu s operátory uvedl: „Nevím, co má teď Mládek za tarif, ale dvakrát mě prozvonil.“ Přisadil si i tentokrát již skutečný ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Psali mi novináři co říkám na konec kolegy Mládka ve vládě. Chtěl jsem jim odepsat ale došla mi mobilní data.“

noacojezase ( 21. února 2017 21:59 )

ČSSD nevyšli Marťané, musí to řešit jinak.

ianadruhou ( 21. února 2017 21:57 )

ingotus

buban ( 21. února 2017 19:05 )

Sobotko,neuvěřitelná arogance je vaše prohlášení,že komunisty byste nikdy nevolil,ale vládnout s nimi klidně budete. Vy byste se i s ďáblem spojil, jen zůstat u koryta.Doufám,že příštím premiérem nebudete.

richman ( 21. února 2017 18:29 )

Komu vadí p.Babiš, p.Zeman..? No přece zlodějum, podvodnikum, intrikanum, rádoby podnikatelům,tem co jim hrozí že se přijde na jejich zlodejny a korupce a jen kreten co nemá čisté svědomí, se bude těchto zlodějů viz Kalousek atd zastávat a hledat špínu na poctivé politiky jako je p. Babiš!HLAVNĚ VYDRŽAT A NEVZDÁT TO pane Babiš!!!!Vyházet a zlikvidovat bezduché křiklouny a podrazáky!!!Je jasné že vam závidí vaši moc i majetek a peníze co jste si pílí a poctivostí vypracoval.Normalní člověk vam to přeje.Já vam přeju třeba stamiliardové zisky,hlavně at to nemají zloději jako Kalousek a spol...viz ODS....TOP O9 atdatd.Sobotko jsi nula vždy jsi byl!!Ano bezesporu je Sobotka rakovina na těle ČR a pan Babiš je lék na ekonomiku v ČR. Ať má klidně bilionove zisky, ale pod vedením Babiše se z těch sračček pomalu a jistě dostaneme a hnídy jako rego, zdenekk, informatik, ignotus, socan68, paryzanka_michel a další nuly si to můžou jít klidně hodit!

tounny44 ( 21. února 2017 17:10 )

Přiznávám se i ze jsem partyzanka_michel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa