Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka chce za ministra průmyslu Havlíčka. Pravou ruku Mládka navrhl Zemanovi

Autor: zst - 
23. března 2017
17:15

Náměstek vyhozeného Jana Mládka (ČSSD) Jiří Havlíček se zřejmě stane novým ministrem průmyslu a obchodu. Právě jeho jméno navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prezidentu Miloši Zemanovi. Ten návrh přijal, s kandidátem se ale chce ještě sejít. Původně se přitom spekulovalo o Tomáši Prouzovi, tajemníkovi pro evropské záležitosti, toho by ale Zeman kvůli řadě výhrad zřejmě neschválil. Mládek skončil v úřadu posledního února, od té doby vede resort Sobotka.

Jiří Havlíček působí jako první náměstek resortu i poté, co byl odvolán Jan Mládek. Pokud jeho jméno Zeman potvrdí, stane se sedmým nováčkem kabinetu. Ze svých postů už se poroučeli Věra Jourová (ANO), Antonín Prachař (ANO), Helena Válková (všichni tři ANO), Svatopluk Němeček (ČSSD), Marcel Chládek (ČSSD) a Jiří Dienstbier (všichni tři ČSSD).

Přestože Havlíček do voleb nestihne předložit ke schválení ani jeden vlastní zákon, jeho mise bude velmi důležitá. Za úkol bude mít mimo jiné prosadit už předložený zákon, který má zlevnit mobilní data.

„Před malou chvílí jsem odevzdal panu prezidentovi Zemanovi návrh na jmenování nového ministra průmyslu a obchodu. Rozhodl jsem se po zralé úvaze pro pana Jiřího Havlíčka,“ řekl Sobotka novinářům na nádvoří Pražského hradu.

„Působí téměř čtyři roky ve funkci náměstka na ministerstvu průmyslu a obchodu. Je to člověk, který je velmi dobře obeznámen s celou agendou,“ dodal předseda vlády s tím, že Havlíček ví, jaké priority mu Sobotka nastavil. Půjde o zákon o elektronických komunikacích, který už je ve Sněmovně a měl by se zastat lidí vůči operátorům, další prioritou bude zrychlení čerpání eurodotací. Řešit bude také dostavbu jaderných bloků v Česku.

„Předpokládám, že pan prezident se s tímto kandidátem, jak je jeho zvykem, nejprve sejde a v následujících dnech očekávám, že by měl být jmenován do funkce,“ poznamenal Sobotka k datu, kdy by měl Havlíček resort převzít.

Podívejte se na celý komentář Bohuslava Sobotky k navržení Jiřího Havlíčka novým členem kabinetu:

Jan Mládek ve funkci skončil 28. února. Prezident Zeman ho odvolal na premiérův návrh, který za hlavní důvod personální změny označil Mládkův postup v otázce cen mobilních dat. Bývalý ministr byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů.

Mládka v úřadu nepodpořil ani jeho dnes už bývalý náměstek Lubomír Bokštefl, který na sebe v půlce února upozornil výrokem, že pokud Češi chtějí mít stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska.

Ministerstvo průmyslu a obchodu řídí od začátku března premiér Sobotka. Takto oznamoval, že prezident odvolání Mládka akceptoval:

Video  Sobotka oznámil, že Mládka ve vládě vystřídá sám. 
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 24. března 2017 07:34 )

dalsi ministr s kratkou pusobnosti na rezortu hlavne, ze si odnese tucne vysluzne. to si socani mysli, ze jim lide zbasti tvrzeni o mobilnich operatorech, kdyz do agendy spada i nerostne bohatstvi? jeste nez pujdou od valu, musi zaprodat a rozdat povolenky pro tezbu, kdy bohuuus je odbornikem s letitou praxi.

panda82 ( 23. března 2017 18:37 )

Kolik už voliče stála ta Sobotkova rošáda, to odstupné není levné, jen aby si Sobotka uchránil koryto

aIIahakbar ( 23. března 2017 18:25 )

Sobotka chce hlavně zůstat u koryta a kvůli tomu by byl schopný zradit i vlastní mamu!

havran2 ( 23. března 2017 18:12 )

Sobotka dělá zase veletoče ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa