Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Drahoš nástupcem Mládka na ministerstvu nebude. Stane se jím Urban?

Bývalý předseda AV ČR Jiří Drahoš odmítl, že by se měl stát ministrem.
Bývalý předseda AV ČR Jiří Drahoš odmítl, že by se měl stát ministrem.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
20. března 2017
23:07

Už ve čtvrtek by mělo být známo jméno nového ministra průmyslu a obchodu. Jan Mládek (ČSSD) skončil v čele resortu ke konci února, od té doby ho vede premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bývalý šéf Akademie věd byl jedním z mužů, o kterých se spekulovalo, že by mohli Mládka nahradit. Jiří Drahoš ale tuto možnost pro Deník odmítl.

Nejhlasitěji se mluvilo o státním tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi. Proti němu měl ale prezident Miloš Zeman řadu výhrad. Prouza se tak nejenže nestal ministrem průmyslu a obchodu, ale poroučel se i z Úřadu vlády, prý dostal lákavou nabídku ze soukromého sektoru.

Teď možnost stát se ministrem odmítl i další z možných kandidátů – Jiří Drahoš, který nedávno skončil v čele Akademie věd a zvažuje kandidaturu na prezidenta. Ministerský post by mu přitom v boji o Hrad nepřekážel, v čele resortu by stál pouze do října, zatímco prezidentské volby jsou až po Novém roce.

„Nikdo a nikdy mě v záležitosti jakéhokoliv ministerstva neoslovil, takže z logiky věci mohu vyloučit, že by premiér šel s mým jménem na Hrad,“ řekl Deníku Drahoš.

Prezident Zeman před několika dny prozradil, že by si na Mládkově místě přál jeho náměstka Jiřího Havlíčka, toho mu doporučil bývalý ministr průmyslu v Rusnokově vládě, senátor a Zemanův poradce Jiří Cienciala. „Z jeho hlediska by asi nejzajímavějším a nejerudovanějším kandidátem byl pan Havlíček,“ řekl Zeman.

Jenže ani on podle Deníku nebude lehkou volbou. „Rezignovat na místo odborného náměstka pod služebním zákonem? Byl by blázen,“ cituje periodikum dobře informovaný zdroj.

Ve hře jsou ale kromě Havlíčka ještě další dvě jména. Šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr a poslanec Milan Urban. Ten už ostatně jednou ve stejné funkci byl, resortu průmyslu a obchodu šéfoval v letech 2003 až 2006 za premiérů Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka.

Milan Urban ve Sněmovně Milan Urban ve Sněmovně | Archiv Blesku

A Vladimír Špidla dnes dělá Bohuslavu Sobotkovi šéfa poradců. Pro Blesk.cz ale odmítl, že by se do sjezdu ČSSD, který proběhl minulý týden, o jméně nového ministra bavili. Podívejte se:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa