Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena za pultem, Facebook a „svatba“ s lidovci: Starostové rokovali o volbách

Autor: Jakub Veinlich - 
25. března 2017
21:03

Starosty povede i dál Petr Gazdík. Hlasovalo pro něj 135 ze 145 delegátů hnutí STAN. Po guláši a karbanátcích také Starostové odsouhlasili volební spolupráci s KDU - ČSL, SNK - ED a dalšími subjekty. Ve volbách musí koalice získat alespoň 10 % hlasů. Průzkumy jí zatím ale předpovídají zhruba o tři procenta méně.

V nominačním projevu Petr Gazdík zhodnotil dosavadní práci v parlamentu. Řekl, že STAN není hnutí bytostně závislé na počtu poslanců.  „Nemá cenu ucházet se o pár jednotek procent (ve volbách). Nebude tragédie, když Starostové nebudou ve Sněmovně. Hlavní je měnit zemi odspodu,“ uvedl v sobotu Gazdík. Podle něj se ale ukázalo, „že mít někoho v parlamentu a prosazovat dobré věci“ je nutnost. Delegátům pak po svém zvolení slíbil, že ve své práci nepoleví. 

„I nadále budu pro vás pracovat, jak nejlépe budu moct. Jdeme do toho,“ uvedl po sečtení hlasů, když děkoval za důvěru.

Video: Petr Gazdík se právě dozvěděl, jak silný mandát dostal. 

Záda bude krýt Gazdíkovi i další tři roky Vít Rakušan, starosta Kolína, který dostal na sněmu jen o dva hlasy méně. A neměl rovněž protikandidáta. Do vedení se pak protlačila také jedna žena. Poslankyně Věra Kovářová uspěla hned v první volbě. Místopředsedy budou i senátor Jan Horník a starosta Radim Sršeň. 

„Jsem přesvědčen, že mandát celého vedení je velmi silný a že ho budeme schopni naplnit i tak, abychom dosáhli výrazného úspěchu ve volbách parlamentních,“ řekl k novému vedení STANu jeho první místopředseda Vít Rakušan.

Posilněni vývarem nebo gulášem měli osudové rozhodnutí Starostové teprve před sebou. Nové vedení totiž čekal první velký úkol. Přesvědčit delegáty ke schválení společné volební koalice s KDU - ČSL.

Video: Podívejte, co se podávalo na sněmu STAN. Vůně byla dokonalá

„Tým je připraven čelit všem výzvám v předvolebním období... Jsme připraveni uzavřít dohodu s KDU-ČSL a hrát na politické scéně významnou roli a ovlivňovat, kam se ČR bude ubírat,“ řekl na tiskové konferenci po zvolení nového vedení Gazdík.

Video: První velká vize nově zvoleného vedení hnutí STAN

„Požádat STAN o ruku“ přijel také šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Koalice se STAN podle něj vznikne na 99 procent. „Cílem je, aby ČR měla jednoznačně politickou sílu, která je proevropská, prozápadní a vyznává tradiční hodnoty,“ uvedl na sněmu Bělobrádek a dodal, že je potřeba „zastavit trend omezování demokracie a diskuse“.

Žena za pultem a Facebook

Část delegátů se ale očividně při jednání na sněmu nudila. Chvíle mezi hlasováním, diskusí o volební spolupráci a změnou stanov, si tak krátili po svém, někteří u cigarety a kávy...

Sněm STAN Sněm STAN | CNC / Karel Kopáč

Jiní zas brouzdáním na Facebooku: 

Sněm STAN Sněm STAN | CNC / Karel Kopáč

 

A další delegát zas zatoužil po normalizačním seriálu Žena za pultem.  S Jiřinou Švorcovou.

Sjezd Starostů a Nezávislých Sjezd Starostů a Nezávislých | Karel Kopáč/CNC

Manželství s lidovci bude

Starostové se po "rozvodu" s TOP 09 ženou do dalšího svazku. Tentokrát to chtějí zkusit s lidovci.  Pro hlasovalo 101 ze 116 delegátů.  A Gazdík si oddychl, protože jednání s lidovci jsou už dost daleko na to, aby se celý proces zastavil. 

Video: Starostové právě odhlasovali spolupráci s lidovci. Podívejte se na reakci v sále.

„To rozhodnutí je odpovědné a svědčí o tom, že my Starostové dokážeme myslet na zájmy naší země,“ poděkoval všem Gazdík s tím, že ví, že by Starostové dali dohromady kvalitní samostatné kandidátky, ale takto je to prý zodpovědné.

Vliv na to měl možná i Bělobrádek. Mezi Starosty se šuškalo, že mnohé mohl v pražském hotelu, kde STAN zasedali, přesvědčit na poslední chvíli v pátek na předsednictvu. „Jeho projev byl skvělý,“ řekl Blesk.cz jeden z účastníků pátečního jednání.

Sjezd STAN 25. března. Řešila se spolupráce s lidovci i volba předsedy. Sjezd STAN 25. března. Řešila se spolupráce s lidovci i volba předsedy. | CNC Karel Kopáč

„Spolupráce s KDU - ČSL a STAN je jasnou nabídkou pro občany, kteří nechtějí demokracii osekávat, ale naplňovat. Nabízíme změnu politiky k lepšímu, vládnutí odspodu, tradiční hodnoty a stabilitu,“ reagoval na rozhodnutí STAN Bělobrádek. 

Koaliční smlouva už je skoro hotová. Strany také ladí název a logo, se kterými půjdou do voleb. „Jak název, tak společné logo představíme, a bude to překvapení,“ řekl Gazdík. 

Na penězích na volební kampaň už se prý strany ale dohodly. Utratit chtějí dohromady 50 milionů korun. Lidovci dají 30 a Starostové 20. Rozdělené už mají také kraje. KDU - ČSL bude mít 8 lídrů a STAN 6. Petr Gazdík například odsunul z pražské kandidátky ministra kultury Daniela Hermana (KDU - ČSL). Bělobrádek zas bude celorepublikovým lídrem koalice. Oba věří, že ve volbách získají 15 % hlasů. 

„Věříme, že těch poslanců budeme mít dostatek,“ uzavřel sněm Starostů staronový šéf hnutí Gazdík. 

sairait ( 27. března 2017 08:32 )

starostové na vesnicích to je nejhorší odpad, nevolte je

moiaza ( 25. března 2017 21:56 )

Byl by nejvýšší čas poslat tu nevěstu pro všechny z kola ven. Doufám, že udělali všechno pro zdarný propadák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa