Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vášáryová: S uprchlíky nejsme pašáci, pomohli bychom spíš psům než dětem

Autor: simao - 
21. března 2017
05:22

Když máte jen chléb, tak je jednoduché ho rozlomit a dát hladovému. Ale když máte bazén... Bývalá herečka a diplomatka Magda Vášáryová promluvila pro Blesk.cz o tom, že migrační téma dál straší lidi, i když u nás uprchlíci nejsou. Pokud člověk lidi dostatečně vystraší, jsou manipulovatelnější, varuje. Proč použila v minulosti příměr s uprchlíky a psy? Dovede si prý představit, že pro 6 tisíc opuštěných psů by se lidé více přetrhli, než kolik udělali pro 10 tisíc dětí migrantů.

Volby v Česku se blíží, migrační téma však poněkud utichlo. Stejně jako proud uprchlíků mířících do Evropy přes zavřenou balkánskou trasu, na jejímž konci stojí vyhrožující Turecko.

To s Evropskou unií uzavřelo křehkou dohodu a příval běženců ustal. V Česku přitom nejsou uprchlíci žádní, upozorňuje diplomatka a herečka Magda Vášáryová. Ta se stala poradkyní Michala Horáčka, prezidentského kandidáta, který by rád dobyl Pražský hrad.

O psy by se lidé postarali raději?

Problém s migranty však neutichl zcela a i Česka se týká nadále znepokojující situace ve Středozemním moři. Se zlepšeným počasím míří další běženci nejen do Itálie, ale i do Řecka. Na migrační krizi má přitom Vášáryová jasný názor. V minulosti o uprchlících říkala, že kdyby u italských břehů přistálo 6 tisíc psů, lidé by je přijali raději, zato uprchlíci je tolik nezajímají.

Proč takto drsné přirovnání? „Přišlo mi to nelidské. Dovedu si představit, že pro 6 tisíc opuštěných psů by okamžitě vzniklo 20 různých asociací a spolků, které by ty psíky zachraňovaly, protože podívejte se na ta očička apod. Ale když se ztratí a možná bylo zotročených nebo použitých na nějaké orgány 10 tisíc dětí, tak mi babička ve slovenské vsi řekne: ‚chvála bohu, aspoň jich bolo meněj‘. A tu už je morální problém,“ řekla Blesk.cz Vášáryová.

Vášáryová, někdejší velvyslankyně v Rakousku a Polsku, radí Horáčkovi s oblastí zemí V4, které se ostře stavěly proti migračním kvótám. „Jsem zásadním odpůrcem kvót. Není moudré přijímat ty, které nechceme, a ani oni k nám nechtějí – jak by se na takovém základě dalo něco dobrého vystavět?“ míní ostatně i Horáček.

Horáček: Příliš častá panika

On sám upozorňuje, že lidí na cestě do Evropy je příliš mnoho a jde o fenomén, který svým rozsahem mnohé šokoval. Ale vyvolal i přespříliš strachu.

„Jsem svědkem strachu a paniky až příliš často. Jako antropolog vím, že je to nevyhnutelné, obavy tohoto druhu jsou v nás hluboce uloženy, a proto se jim nedivím ani je neodsuzuji. Nikdy bych je ale sám nepřiživoval nepodloženými prognózami na téma, kolik milionů muslimů se převalí přes naše území,“ uvádí Horáček na svých stránkách, kde shrnuje důvody, proč kandiduje, i názory na různá témata.

Upozorňuje, že se někteří snaží „hazardovat s prohlubováním paniky s vidinou snadného zisku politických bodů“, a na to, že uprchlická vlna „se nás prozatím prakticky nedotkla“.

VIDEO: Takhle mluvil Michal Horáček o uprchlické krizi před oznámením své kandidatury
Video  Michal Horáček ve studiu Blesku: O uprchlické krizi  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vášáryová: Nesnáším manipulaci

Bude však téma migrační krize rezonovat i během prezidentských voleb? Tématem se staly už i jiné problémy, které problémem ve skutečnosti nebyly, podotýká Vášáryová.

Svou roli totiž hraje právě strach. „Můžete lidi strašit, a pokud je vystrašíte, tak jsou manipulovatelnější. O nic jiného nejde,“ varuje Vášáryová.

Připomíná, že v roce 1992 bylo tehdejší Československo či Maďarsko „zaplaveno migranty v desetitisících z Kosova, Bosny a Albánie“. „I spolu s albánskou mafií a několika desítkami mudžahedínů. Tehdy se neříkalo teroristé. Někdo se tím zabýval? Byli lidé přestrašeni? Ne, měli jiná témata,“ řekla Blesk.cz Vášáryová.

„Ti lidé se tu většinou rozptýlili, lidé je přijali, prodávají, dělají byznys, platí daně. Je to jenom otázka manipulace, a jelikož jsem člověk – jako bývalá herečka – který dovede lidmi manipulovat, nesnáším tenhleten typ manipulace. Pokud mohu, vždy proti němu vystoupím,“ doplnila Vášáryová.

VIDEO: Magda Vášáryová na Horáčkově akci: Mluvila i o tom, že ze sebe Češi a Slováci dělají oběti
Video  Vášáryová o Češích a Slovácích: Nevěříme si a děláme ze sebe neschopné oběti.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zúčastnila se přitom první debaty Horáčkových poradců – právě na téma zahraniční politiky. Mluvilo se o V4, Evropské unii, Rusku... Migranti však zůstali stranou. Vášáryová po konci debaty označila problém strachu z uprchlíků za problém církví, které včas nezareagovaly, i problém vysokých škol či akademické sféry.

Ale samozřejmě i politiků. „Mohli jsme říct: Teď máme takovou a takovou situaci, můžeme vzít tolik a tolik uprchlíků. Vezmeme je a postaráme se. To jsme mohli udělat. Víte, co udělalo Maďarsko v roce 92, když jich měli 200 tisíc? Tehdy se jich ptalo Evropské hospodářské společenství, jestli nepotřebují pomoct. Maďaři řekli: My to zvládneme. Pašáci. Dnes už pašáci nejsme,“ míní Vášáryová.

A přidává jiné přirovnání s narážkou na ochotu některých zemí pomoci v uprchlické otázce: „Když máte jen chléb, tak je velice jednoduché rozlomit ten chléb a dát tomu, co má hlad, ale když máte bazén, tak už je to těžké.“

Poslechněte si také protiuprchlické názory prezidenta Miloše Zemana, jak o nich mluvil v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz:

Video  Zeman o migrační vlně: Deportace jsou nutné  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Video Zeman a pohádka o jezinkách - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Zeman: Gott má právo na kritiku uprchlíků, snad nepotřeboval tahák  - Pořad S prezidentem v Lánech
Video se připravuje ...

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa