Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Češi se staví do role oběti.“ Vášáryová s Horáčkem řešila odpor k EU i Rusko

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. března 2017
20:08

Češi si nejsou vždy schopni uvědomit, kam vlastně patří. Staví se do role obětí a podobně jako další členové V4 jsou málo ochotní řešit společné evropské problémy. Přitom mají být právem na co hrdí, právem ambiciózní. S kritikou českého přístupu vystoupila Magda Vášáryová v debatě, kterou svolal prezidentský kandidát Michal Horáček. Nebuďme ustrašení, poraženečtí, vyzývali další řečníci.

Bývalá herečka, ale též zkušená diplomatka Magda Vášáryová začala vtípkem. Nejprve promluvila ve slovenštině, pak upozornila, že bude mluvit pouze česky. „To bych skutečně nechtěla, abych to spojila do nějaké česko-slovenštiny. Té tu máte dost,“ říkala s narážkou na Andreje Babiše a sklidila potlesk Image Theatre na Národní třídě v Praze, kam Michal Horáček svolal první debatu svých poradců – na téma zahraniční politika.

Vášáryová na ní kritizovala neschopnost Čechů pochopit, kam patří. „Je to problém politický, civilizační, kulturní,“ míní. „My se strašně chválíme tím, že jsme malí – hlavně když po nás někdo něco chce,“ dodala Vášáryová, bývalá velvyslankyně v Rakousku či Polsku. „Nejsme ochotni spolupodílet se na řešení problémů,“ vytkla Česku, Slovensku, Polsku či Maďarsku. Vedle ní je však ještě další problém. Stavíme se do role obětí. Dochází k tzv. viktimizaci.

VIDEO: Češi i Slováci se staví do role obětí, míní Vášáryová

Video  Magda Vášáryová na Horáčkově debatě: Děláme ze sebe oběti. Máme být přitom na co hrdí.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Rouček: Část Čechů si chybně přeje, aby EU zanikla

Zatímco Vášáryová řešila uskupení V4, jedním z témat byla i Evropská unie. „Když vyjdete na ulici, bavíte se s lidmi, mnozí vůbec nechápou, proč tady ta Unie je, přejí si, aby zanikla,“ uvedl někdejší europoslanec za ČSSD Libor Rouček.

A snažil se vyzdvihnout přínosy EU. Jedním z nich je mír. V evropské historii nikdy nebylo sedmdesátileté období míru, což je zásluha evropské integrace a EU, upozornil Rouček. Vedle toho poukázal na 7,5 miliardy lidí na Zemi a jejich zvyšující se počet, na který se však váže snižující se podíl Evropanů ve světě.

I proto je nutné držet při sobě. Jenže český vztah k Unii je často rezervovaný a využívají toho různí populisté. „Mnozí z nich jsou i podporováni ze strany našeho největšího východního souseda,“ podotkl. Špatné však je, že někteří politici vidí EU jen jako penězovod a podle Roučka natvrdo říkají: „Až vydojíme EU, tak z té Unie odejdeme.“

VIDEO: Rouček o vztahu Čechů k EU

Rouček varoval, že se však může stát i něco jiného. A to i kvůli různorodosti Evropy. „EU tady samozřejmě nemusí být navěky, není to nějaký superstrát, nejsou to Spojené státy evropské. Je to dobrovolné společenství 28, po pravděpodobném odchodu Británie 27 států. Když někdo chce odejít, odejít může,“ varoval Rouček před dalšími brexity.

EU jako supermarket, Putinovo Rusko jako monolit

Rouček však otevřel i pohled na EU jako na „supermarket“. „Supermarket je přesně to, jak EU v zahraničí působí. Je to největší trh na světě, což s sebou nese určití problémy, ale i příležitosti,“ souhlasil politický geograf Michal Romancov.

Otevřel otázku Ruska, které působí dojmem velkého „monolitu“, jako byl Sovětský svaz. „Nestvůrná rozloha, obrovské množství obyvatel, ničivý jaderný arzenál, všechny tyto mocenské atributy zůstaly na místě, nikdo je nezničil,“ uvedl. Země se však zhroutila sama do sebe a Rusko se snaží najít nové místo ve světě. Drží se proto síly ve fyzickém slova smyslu. A nechce připouštět konkurenci v politickém slova smyslu.

Vedle toho je však dle něj Rusko zemí, která je v „dezolátní stavu“ a „vymírá“ – má demografické problémy. A další vnitřní potíže, od nichž se však Vladimir Putin snaží odvrátit pozornost zahraničními akcemi, míní Romancov.

VIDEO: Rusko je země, která vymírá, uvedl Romancov

Vášáryová: Brexit je protest proti nám

„Dnes v dumě vznikají plány, jak vytáhnout ČR, Slovensko, Maďarsko z EU a z NATO,“ upozornila Vášáryová, která čelila i úsměvnému dotazu, zda by právě ona nechtěla kandidovat na prezidenta České republiky.

Řešil se však i brexit. „Brexit není kvůli Indům… Je to protest proti nám, je to protest proti rozšíření EU a proti tomu, že přestala být ta opona, která je chránila před problémy, kterých my jsme nositelé,“ říkala Vášáryová.

Zmínila i roli Německa. „Po odchodu Velké Británie hlavní tíha všeho – od bezpečnosti, přes ekonomiku po finance, hlavní tíha bude na Německu. Ať Německo chce, a nebo nechce,“ podotkl Rouček.

Vedle toho však došlo i na rady budoucímu prezidentovi, na nějž Michal Horáček kandiduje. „Sledovat diskusi, která probíhá v Evropě o budoucnosti EU, a do diskuse se zapojovat, přinášet nápady. Ne v tom ustrašeném, poraženeckém smyslu, jak zmínila Magda Vášáryová,“ upozornil Rouček.

Nejsme schopni myslet celoevropsky, ale přemýšlíme jen na malém, českém, uzavřeném a neinformovaném prostoru, míní bývalý europoslanec. „I ta nejmenší země má obrovské možnosti vývoj ovlivnit,“ dodal. Dnes je pro Českou republiku klíčové, aby po dvou prezidentech, kteří v podstatě jsou antievropané, získalo Česko Evropana, dodala Vášáryová.

11karel11 ( 22. března 2017 20:31 )

Slušní? Slušný člověk nebude pomlouvat prezidenta ČR. Má kolem sebe lidi, tak jak měl kolem sebe Havel, opilce , komedianty a žvanily, nyní se cpe k moci podobný hráč, který zbohatl z neštěstí druhých.

11karel11 ( 22. března 2017 20:25 )

Známé firmy Vašárka a Horáček - Vašárko starejte so o Slováky, nejsme na vás zvědaví a Horáčku, vy když otevřete tu svoji klapačku, tak se nám dělá špatně. Stále se opíráte o našeho pana prezidenta, nesaháte mu ani po p..., jen samé pomluvy, pomluvy, pomluvy..... Běžte už do pr.... a neotravujte.

starena ( 21. března 2017 12:05 )

 Magduška milá, z 10,8 mil. obyvatel Česka už je jen něco přes polovinu Čechů, stejně jako třeba romové chtějí zůstat romy tak i Češi by rádi zůstali Čechy, i kdyby byli za pár let minoritou.

taha ( 21. března 2017 11:20 )

TVL to je pareček, "napravený" vexlák a heeeeeeeeerečka o kterou už nikdo nestijí. Tohle přeci lidi nemůžeme dovolit,živit takové Jidáše.NEVOLIT!!!!!!!!!!!!!!

iFender ( 15. března 2017 13:11 )

To je jejich nazor at ho maji,ale at z nas kdo ma jine mineni nedelaji blbce.70 let miru diky evropske integraci to se musi clovek smat.Dale k Babisovi je to vedlejsi,ale o te cestine.Mluvi velice dobre a od Vasaryova bych toto necekal takova UBOHOST!Co se tyce Horacka? Jako prezidentem to byl ucineny HAZARD! Neni nad naseho Milos von und zur Zeman!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa