Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na moři u Turecka se převrhl člun s migranty. 11 se jich utopilo

Autor: ČTK, mah - 
24. března 2017
14:45

Na moři u tureckých břehů zahynulo v pátek 11 migrantů, převrátil se s nimi člun. Další čtyři lidé se pohřešují. Informovala o tom turecká televize NTV.

Člun s uprchlíky se potopil nedaleko tureckého přístavního města Kuşadasi. Sedm lidí se z něj podařilo zachránit. Plavidlo zřejmě směřovalo na některý z nedalekých řeckých ostrovů v Egejském moři.

Masový příliv migrantů a uprchlíků, pocházejících z Blízkého východu a Asie, se cestou přes Turecko do Řecka v posledním roce zastavil díky loňské dohodě s Ankarou. Několik desítek denně jich ale nyní opět připlouvá. Počty se začaly zvyšovat v posledních dnech díky lepšímu počasí.

Naproti tomu se od loňska zdvihla vlna migrantů cestou z Afriky do Itálie. Podle údajů římského ministerstva vnitra se loni do Itálie dostalo více než 181 000 migrantů a uprchlíků. Letos jich připlulo už asi 20 tisíc.

Ve vodách Středozemního moře letos zahynulo již na 560 lidí, oznámila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Celkem do Evropy letos připlulo přes Středomoří podle IOM asi 25 170 lidí, z toho 80 procent do Itálie, zbytek do Řecka a Španělska. Loni se při pokusu dostat se do Evropy utopilo 7 763 osob, v roce 2015 jich bylo 6 107.

Podívejte se, jak vypadá záchrana uprchlíků z přeplněných člunů ve Středozemním moři:

Video  Uprchlíci riskují své životy i životy svých dětí. Takto jim z přeplněných člunů pomáhají záchranáři.  - Reuters
Video se připravuje ...