Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Na moři zachránili 6 tisíc migrantů. Lepší počasí jich přivádí víc i do Řecka

Autor: ČTK, bk - 
21. března 2017
15:24

Za několik posledních dní záchranáři ve Středomoří vyzvedli přes 6 000 migrantů, kteří se z Libye plavili do Itálie. V úterý o tom podle agentury Reuters informovala Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Více běženců vlivem zlepšeného počasí přichází i do Řecka.

„Čísla za březen ještě nejsou konečná, ale tempo příchodů ve Středomoří překročilo vše, co jsme v minulosti zažili,“ prohlásil mluvčí IOM Joel Millman a dodal s tím, že nárůst migračního proudu je díky teplejšímu počasí typický pro jaro. „Ale není typické, že čísla jsou tak brzy tak vysoká,“ dodal.

Millman rovněž řekl, že od počátku roku do Evropy, především do Itálie, přišlo přes 20 000 migrantů. Dalších 500 lidí se podle odhadů IOM při pokusu přeplout Středozemní moře utopilo.

Nárůst běženců hlásí i Řecko. Zlepšilo se počasí

Výrazný nárůst počtu migrantů, kteří na lodích připlouvají na východní ostrovy v Egejském moři, ohlásilo i Řecko. Od pátku do pondělního rána úřady zaznamenaly 443 běženců, zatímco na začátku března činil denní průměr 35 případů.

Pobřežní stráž aktuální vývoj přisuzuje dobrému počasí, které nyní v oblasti panuje, napsala agentura DPA. Atény však denní vývoj migrace bedlivě sledují i v reakci na výhrůžky tureckých politiků, kteří v posledních dnech varovali Evropskou unii, že do Evropy začnou masově vpouštět uprchlíky.

Prudké zhoršení vztahů s Ankarou nastalo poté, co Německo a Nizozemsko zakázaly tureckým politikům v tamních diasporách agitace za podporu pro změny turecké ústavy posilující pravomoci prezidenta.

EU loni s Tureckem uzavřela dohodu, která prakticky zastavila masovou migraci do Evropy. Například v lednu 2016 přišlo z Turecka do Řecka téměř 67 500 migrantů a uprchlíků, kteří pak cestovali dál do střední Evropy. Letos v lednu to bylo už jen 1393 běženců, z nichž většina setrvává dohromady s dalšími asi 62 500 lidmi v uprchlických táborech na ostrovech a na řecké pevnině.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi