Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egypt bombardoval tábory teroristů v Libyi. Vrací úder za mrtvé křesťany

Autor: mah, ČTK - 
27. května 2017
08:40

Egyptské letectvo provedlo nálety v Libyi. Cílem byly tábory, ve kterých se cvičili teroristé, kteří v pátek útočili na koptské křesťany nedaleko Káhiry. Při nich zemřelo 29 lidí a dalších 24 bylo zraněno. Egyptské letectvo se soustředilo na oblast kolem libyjského města Derna. S odvoláním na egyptské vojenské zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v televizním projevu oznámil, že nařídil letecké útoky na tábory teroristů. „Státy, které podporují terorismus, budou potrestány,“ prohlásil.

Podle agentury Reuters bylo v pátek večer uskutečněno šest náletů poblíž Derny ve východní Libyi. Egyptská armáda sdělila, že operace stále probíhá. Armáda k ní prý přistoupila poté, co se ukázalo, že z táborů vzešli ozbrojenci, kteří zaútočili na koptské křesťany v provincii Mínja jižně od Káhiry.

Východolibyjské síly oznámily, že se na leteckých útocích rovněž podílejí. Podle nich byly nálety namířeny na extremisty napojené na síť Al-Káida, pozemní operace bude následovat.

Jeden z obyvatelů z města Derna agentuře Reuters řekl, že nálety směřovaly na tábory, které v okolí Derny využívají bojovníci patřící k radikální skupině Madžlis aš-Šúrá.

Muže zabíjeli, ženy a děti stříleli do nohou

K útoku na kopty, který si podle nové bilance vyžádal 29 mrtvých, se zatím nikdo nepřihlásil. Odpovědnost za předchozí atentáty na křesťanské kostely v Egyptě v letošním roce přijala již dříve teroristická organizace Islámský stát. Ta také vyzývala k dalším útokům na kopty v Egyptě.

Kopty přepadli v pátek na pouštní cestě, po níž mířily autobusy a další vozidla s věřícími do kláštera svatého Samuela. Útočníků bylo osm až deset, bezpečnostní složky po nich pátrají. Ozbrojenci prý pozabíjeli všechny muže, ženy a děti stříleli do nohou. Ženám pak uloupili zlaté šperky.

Koptská menšina, která tvoří asi deset procent z 94 milionů obyvatel Egypta, je největším křesťanským společenstvím na Blízkém východě. Menšina si stěžuje na pronásledování dlouhodobě, v posledních měsících ale počet smrtících útoků vůči koptům výrazně vzrostl. Od prosince bylo při útocích na kostely v Káhiře, Alexandrii a Tantě zabito asi 70 lidí, napsala agentura Reuters.

Velký útok na koptské křesťany se v Egyptě odehrál i o Velikonocích:

Video  Útok na křesťany o svatém týdnu: V Egyptě zabíjely bomby  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi