Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidovci těsně odhlasovali volební spolupráci se Starosty. Ale není hotovo

Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) jsou zase o krok blíž společné volební dvojkoalici. Finální slovo budou mít celostátní sjezdy obou uskupení...
Petr Gazdík (STAN) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) jsou zase o krok blíž společné volební dvojkoalici. Finální slovo budou mít celostátní sjezdy obou uskupení...  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
18. března 2017
19:40

Volební dvojkoalice lidovců se Starosty je o krok blíž realitě. Po souhlasu vedení Starostů a nezávislých se pro v sobotu rozhodli také lídři KDU-ČSL poměrem hlasů 39:31. Koalice tak ve volbách bude potřebovat získat minimálně 10 procent hlasů oproti tradičním pěti procentům, aby se dostala do Sněmovny. Potvrdí ji definitivně celostátní sjezdy obou uskupení.

Nijak přesvědčivé nebylo lidovecké „ano“ pro STAN Petra Gazdíka. Pro volební koalici zvedlo ruku v tajné volbě 39 členů nejvyššího vedení KDU-ČSL, zatímco proti bylo hned 31 z nich. Především šlo prý o zástupce Moravy, tedy tradiční bašty lidovců, informovala Česká televize.

„Shodli jsme se na prioritách programu. Shodli jsme se na tom, že v osmi krajích by měl být lídr za KDU-ČSL a v šesti krajích lídr za Starosty,“ uvedl během soboty Gazdík. Subjekt, který by v konkrétním kraji neměl lídra, by tam dostal na kandidátce druhé místo.

Možnost, že by v případě krachu jednání o volební koalici členové STAN vstupovali na kandidátky lidovců, označil Gazdík za nepřijatelnou variantu. Příští týden to ještě musí potvrdit celostátní sněm hnutí.

„Máme v ruce návrh koaliční smlouvy a se základními parametry jsme vyslovili dneska souhlas,“ řekl novinářům předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Obsahuje i návrh lídrů za jednotlivé subjekty a finanční vyrovnání. Zdůraznil, že KDU-ČSL má se STAN společný pohled na většinu věcí i základní hodnoty. Možnost, že by lidovci mohli od dohody s hnutím STAN odstoupit, je podle názoru Bělobrádka v rovině teorie. „Samozřejmě nejvyšším orgánem strany je celostátní sjezd. Ale já to nepředpokládám,“ řekl.

Rozhodnutí lidovců označil jejich předseda za velmi významný krok. „Rozhodli jsme, že chceme společně se starosty vytvořit předvolební koalici a v této koalici se ucházet o přízeň těch 30 procent voličů, kteří nechtějí ani pravicový liberalismus, nechtějí ani levici, nechtějí ani nestandardní populisty,“ řekl.

Místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová má za to, že ambicí dvojkoalice by mělo být alespoň 15 % hlasů. „Obavy o to, že bychom nepřekročili desetiprocentní hranici, jsou liché,“ řekla Roithová. Uvedla, že po sečtení hlasů v posledních sněmovních volbách a určitých propočtech hlasů z krajských voleb mohou oba subjekty dohromady počítat s 500.000 voličskými hlasy. „I to samo o sobě stačí bohatě na překročení té desetiprocentní hranice. My ale míříme výš,“ řekla.

Koalice potřebuje pro vstup do Sněmovny nejméně deset procent voličských hlasů. Kdyby strany kandidovaly jednotlivě, stačilo by jim pět procent. Předvolební průzkumy přisuzují lidovcům zhruba šest procent hlasů, Starostům kolem dvou procent. Výsledky výzkumů se ale různí i podle agentur.

Lidovci jednají se STAN o volební spolupráci od loňského prosince. Dnešní celostátní konference lidovců se sešla po dvoudenním zasedání předsednictev KDU-ČSL a STAN v Lipnici nad Sázavou, jehož se zúčastnili také předsedové krajských organizací. Celostátní konference je nejvyšším stranickým orgánem KDU-ČSL v době mezi sjezdy. V jihlavském hotelu Gustav Mahler lidovci jednali zhruba pět hodin.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek kromě politiky hraje na kytaru a bojuje s vážnou nemocí. Podívejte se:

Video  Rozhovor s Pavlem Bělobrádkem o hraní na kytaru i nemoci.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
borjar ( 8. dubna 2017 18:42 )

Gazdíkovi se poctivě pracovat evidentně nechce , holobrádek mu naletěl . Dobře jím tak .

joudajoudovy ( 19. března 2017 08:10 )

korytnici nasli posledni moznost jak se udrzet u mlaskani. hlavy pomazane se daji na prvni mista kandidatek, aby se zachranili a po zadech ostatnich stranickych kolegu se do parlamentu ci vlady vysplhali. tak hloupou stranickou zakladnu jsem nevidel! co od zradcu ocekavat jineho, ze pani velkomozny? radeji si indiansky stan rozvinte na cirkevnim poli, dejte se na bio zemedelstvi, badejte jak znicit mandelinku bramborovou, elektrinu si berte ze solarnich panelu a vecer pomodlit a spat.

kapturek ( 19. března 2017 06:38 )

 kdyz vidim Gazdika tak se mi chce zvracet, odporny smejd ktery by se spojil i s Buresem, ale je to fuk zrudy jako ty svaty kur.vy a starosty muze volit jen dem.ent

borjar ( 19. března 2017 05:15 )

Gazdik se bojí toho , že by konečně musel do práce za průměrnou mzdu .

al.bunda ( 18. března 2017 22:05 )

rovná cesta do ***e ale starostové našli skratku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa