Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Společná kazajka pro Starosty a lidovce. Na volby jim musí stačit 90 milionů

Autor: Zuzana Štíchová, Jakub Veinlich - 
10. února 2017
20:50

Pro vstup do Sněmovny potřebuje případná koalice lidovců se Starosty deset procent hlasů, tedy dvakrát tolik co jednotlivé strany. Strop pro náklady na kampaň se jim dvakrát nezvýší. Novela volebního zákona stanovila mez na 90 milionů za kampaň do sněmovních voleb a to bude platit i pro koalice. Kromě KDU-ČSL a STAN by to mohl být případ také vyjednávané koalice ODS se Soukromníky, kde figuruje loterijní magnát Ivo Valenta.

Zákon o volbách do Parlamentu ČR myslí také na financování předvolebních kampaní stran a na jejich kandidaturu v koalici. I když musejí získat pro vstup do Poslanecké sněmovny v tomto případě dvakrát vyšší počet hlasů. Náklady na kampaň mají ale limitované podle zákona stejně jako jednotlivá uskupení – maximálně na 90 milionů.

„Výdaji na volební kampaň se rozumí součet všech peněžních prostředků nebo jiných plnění ocenitelných v penězích, které kandidující politická strana, politické hnutí, koalice nebo nezávislý kandidát vynaloží na úhradu nákladů volební kampaně,“ stojí v zákonu.

Kolik dají do kampaně lidovci a kolik STAN, to zatím nemají ve vznikající koalici vydiskutované. Strop na kampaň bude ale podle předsedy STAN Petra Gazdíka bohatě stačit: „Strop nám rozhodně nedělá potíže. Nám bude stačit i jako koalici těch 90 milionů korun.“ Peníze na kampaň navíc dají také SNK – ED a další regionální sdružení, které STAN do koalice přizval.

Kdo s koho: Mladý europoslanec versus vyjednavač matador

O tom, že s vyjednáváním koalic mají lidovci bohaté zkušenosti, svědčí nasazení do vyjednávacího týmu. Kromě předsedy Pavla Bělobrádka a jeho pravé ruky Mariana Jurečky se KDU-ČSL zřejmě vytasí také se Zuzanou Roithovou, bývalou europoslankyní a neúspěšnou kandidátkou na post prezidenta.

„Oni (STAN) včera rozhodli. Klíčová jednání se odehrají v následujících 14 dnech. Vyjednávací tým – pověřeno bylo předsednictvo. Ale ten užší tým je určitě předseda, první místopředseda, myslím, že padlo jméno Zuzany Roithové,“ prozradil místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola.

Zuzana Roithová ve volebním štábu KDU-ČSL. Měla být tváří společné nové strany lidovců a Starostů. Zuzana Roithová ve volebním štábu KDU-ČSL. Měla být tváří společné nové strany lidovců a Starostů. | Foto Blesk - Dan Černovský

Roithová měla být původně tváří nové společně strany lidovců a Starostů. Obě strany se ale nakonec dohodly, že budou jednat místo toho o klasické dvojkoalici. Do jednání by mohl za stranu, jejíž dominantní barvou je žlutá, i bývalý dlouholetý poslanec Jan Kasal. Ten pomáhal vyjednat například stávající vládní koaliční smlouvu a v minulosti byl i u vzniku dalších projektů lidovců.

„Kasal má na starosti programovou radu, tak z hlediska programových priorit je to možné. To záleží na předsedovi. Nejdřív se budou řešit programové priority, aby byly ve shodě, a potom technické záležitosti, včetně obsazení kandidátek,“ konstatoval Mihola.

Šéf KDU-ČSL Bělobrádek pak Blesk.cz napsal: „Jistě využijeme zkušeností kolegů, kteří byli u Čtyřkoalice a koalice s US-DEU.“ A to přesně je Kasalův případ, protože v té době působil v nejužším vedení strany.

Předseda STAN Petr Gazdík k tomu později pro Blesk.cz uvedl, že vyjednávání bude na kolika úrovních. Začít by mělo mezi ředitelkou hlavní kanceláře Starostů Lucií Krejčovou a generálním sekretářem KDU-ČSL. Dále budeme jednat o programových bodech a jednat budeme také na úrovni vedení obou stran – tedy předsedů a místopředsedů, dodal Gazdík. 

Osobnosti a program do konce února

Konkrétní osobnosti a rámcový program koalice by měl být znám do konce února. Podle prvního místopředsedy STAN Víta Rakušana chce do té doby hnutí představit své odborníky pro jednotlivé oblasti. „Bude to probíhat intenzivně. Jsou schopni se sejít i přes víkend. Příští týden máme být nějaké dny v zahraničí,“ potvrdil šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Zatímco v programu se nejmenší vládní strana i hnutí, které zatím prorazilo především na regionální úrovni, zřejmě shodnou, boj o posty na kandidátkách budě tvrdší. Tradiční baštou lidovců je Zlínsko, odkud ale pochází také předseda STAN Petr Gazdík. Ten by mohl kandidovat případně i v Praze, kde chce ale zase být lidoveckou jedničkou ministr kultury Daniel Herman.

„Osobně vnímám jako důležité, aby oni zabírali kandidáty tam, kde mají výsledky, my také máme kraje, kde jsme silní. To by mělo být v souladu. My jsme měli včera nominační konferenci jako Jihomoravský kraj, kde jsme zvolili našich prvních pět kandidátů. Já mám být lídr a předpokládám, že při případné spolupráci se STAN bude na jižní Moravě lídrem lidovec,“ má jasno Mihola. Zda ho strana v boji o číslo jedna na kandidátní listině proti STAN podpoří, se teprve uvidí.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 13. února 2017 08:58 )

Že by se na ČR usmálo štěstí a tento slepenec křiváků a prospěchářů se nedostal do Parlamentu?

aaobcanka ( 11. února 2017 00:56 )

„Rokem 2016 končí období nadřazenosti, peněz, globálního řízení médií a světa, ale také otevřené společnosti. V mnoha zemích už toho mají dost,“ dodal Orbán. Premiér tvrdil, že Maďaři byli první, kdo se vzepřeli Mezinárodnímu měnovému fondu, zdanili banky a podobně. „Za úspěchy země je maďarský model, jehož charakteristikou je odvaha,“ řekl. Volme ANO, SPD, ale i KSČM je lepší než ODS, TOP, STAN+KDU !

aaobcanka ( 11. února 2017 00:49 )

Z IN : Podle Orbána změna vlády v Itálii, Brexit, maďarské referendum o uprchlických kvótách a americké prezidentské volby jednoznačně dokazují, že rok 2016 přinesl konec globalisticko-liberální hegemonie. Volme ANO, SPD, ale i KSČM je mnohem lepší než ODS, TOP, STAN, KDU !

boxer ( 11. února 2017 00:17 )

Nikdy bych tady tady ten" HNŮJ" nevolil a doufám,že většina lidí také ne.Jeden větší vych..canec než druhej.

rescarot ( 10. února 2017 22:15 )

Tak tohle je fakt super dvojka... Blbý a blbější 5????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa