Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Robejšek popsal schůzku s Babišem, podporu miliardářů i smělý cíl voleb

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. února 2017
05:20

Ohlásili se loni s velkou pompou a tvrdili, že si ve volbách věří až na 20 procent hlasů. Realisté pod vedením Petra Robejška své cíle nesnižují. Jejich lídr a mentor v 1. části rozhovoru pro Blesk.cz promluvil o tom, jak vnímá současnou českou politickou scénu, v čem se od ní chce lišit i proč se sešel s Andrejem Babišem. Politolog Robejšek se pozastavil i u miliardářů Dospivy a Passera, kteří Realistům vyjádřili podporu. A to i finančně.

Pane Robejšku, jak vnímáte současné dění na české politické scéně, přestřelky ANO versus ČSSD, kterých bude s blížícími se volbami ještě přibývat?

Zažíváme krizi stran, které jsou už příliš dlouho u moci. I těch opozičních, které se u moci střídají. Jsou to strany, které špatně vybírají své členy a vůdce, jejich styl vládnutí je chybný, protože zaměňují vládnutí za produkci zákonů. Důsledkem toho je, že zbývající čas musí věnovat novelizaci zákonů, které nefungují.

Nejsou ochotni respektovat to, co si přeje velká část, často většina národa. Dokonce ani nejsou schopni to vnímat. Poslední bod je, že situace ve světě a u nás je výjimečně chaotická, nepřehledná. A jak já posuzuji chování stran nejen u nás, ale v Evropě vůbec, tak oni si to vůbec neuvědomují, a když si to uvědomí, jsou bezmocní. Nejsou schopni reagovat tak, jak by měli. To je rovina dlouhodobější, obecnější.

A aktuální česká politická realita?

Aktuální přestřelky nepostrádají určité komičnosti. Některé věci souvisí s osobou pana Babiše. Sám se vmanipuloval do situací, ve kterých je napadnutelný, ale na druhou stranu není úplně spravedlivé vytvářet cosi jako lex Babiš. To je chybná strategie. Další skrytá tragédie současnosti je pomalý, ale zřetelný zánik TOP 09, o které si myslíme, že se udržuje při životě v podstatě jenom tím, že má poměrně silné zastoupení v Praze. I tady je ale jejich budoucnost, jemně řečeno, velmi nejistá.

Na straně ČSSD máme co dělat s předsedou, který zůstává pravděpodobně jenom proto, že vůči němu neexistuje žádná skutečně silná alternativa. Je to jistě slušný člověk, ale ne ten správný vůdce, kterého by si představovala sociální demokracie pro sebe a my pro tuto zemi. ODS stagnuje na úrovni devíti, desíti procent. To není zrovna pěkná perspektiva.

Co z toho vyplývá pro vás?

Že spousta lidí nemá koho volit. To je hlavní důvod, proč si Realisté vypočítali ani ne tak početně, jako vědomě, že je doba pro vznik nové strany. Jsme strana, která se ty bolístky, jež ostatní strany mají, snaží nemít. Třeba i to, že v programech je spousta krásných slibů, v realitě se neobjeví vůbec nic. My jsme jiní i v tomto ohledu. Popisujeme naše plány velmi konkrétně, jednoznačně.

Během oznámení vašeho vstupu na politickou scénu jste mluvili dosti sebevědomě. Padaly i zmínky o 20 procentech hlasů. Stále očekáváte takový úspěch, nebo to již nevidíte tak růžově?

Není důvod se nějakým způsobem zpochybňovat. Těch až 20 procent bylo vypočítáno našimi analytiky. Situace se od té doby vůbec nezměnila. Naopak. Změnila-li se, tak v náš prospěch – právě těmi fenomény, které jsem popsal, nevidím důvod, proč bychom měli svoje očekávání nějakým způsobem omezovat.

SANEP vám v lednu přisoudil podporu 1,3 procenta voličů...

My jsme tenkrát ještě vůbec nebyli zmiňováni, lidé, kteří nám chtěli projevit svůj zájem, nás museli vědomě jmenovat. To je samo o sobě velmi přijatelné. Je to začátek a počítám, že v brzké době budeme jmenováni mezi ostatními stranami. A pak se ty věci budou měnit. My máme každopádně jenom tu jednu perspektivu – přibývat, stoupat, sílit.

Lídr realistů Petr Robejšek během rozhovoru pro Blesk.cz Lídr realistů Petr Robejšek během rozhovoru pro Blesk.cz | Foto CNC - Jakub Poláček

Jaká jsou pro vás hlavní témata, se kterými chcete oslovit voliče?

Máme naše volební, zájmové priority. Jsou to témata, která jsou na vyšší úrovni, než je obvykle v politickém boji zvykem. Abych byl konkrétní – naše hlavní, vše propojující téma, jsou národní zájmy. Rozvíjí se v jednotlivých oblastech do konkrétních vyjádření. Aktuální situace si vynucuje hovořit o tématu bezpečnosti, máme program 123, což je první nárys toho, co chceme dělat. Jeden obranný spolek NATO, dvě procenta výdajů na naši armádu, tříměsíční povinná vojenská služba.

Jde o náznaky toho, kterým směrem naše myšlení jde. Považujeme bezpečnost za klíčovou nejenom kvůli migrační krizi, ale také kvůli migrační krizi, která ani zdaleka nekončí. Naopak – očekáváme eskalaci. Tím spíše, že se poměrně velmi nepřehledně chová Turecko.      

Další témata Realistů?

Pro nás je také velmi důležitá tematika rodiny a pak to jsou otázky týkající se podpory hospodářství, podnikatelů, to znamená daňové otázky. Nedávno jsme vystoupili s návrhem rovné daně 15 procent. Z toho se odvíjí celá řada zajímavých otázek a možností. To budeme rozpracovávat v příštích týdnech.  

Chystáte se oslovit pro volby ještě nějaké známé osobnosti, tváře, které by přitáhly voliče?  

Je to spíše naopak, my jsme oslovováni. Jistě pochopíte, že vám nemohu jmenovat žádná konkrétní jména, dokud není vše úplně dohodnuté. Ale mohu vás ujistit, že jsme oslovováni velmi zajímavými lidmi, často i právě z těch stran, o kterých jsem hovořil jako o stranách v krizi. To jsou vlastně víceméně všechny ostatní.

Realisté mají šarm, zajímavost i pro potenciální přeběhlíky, i když to není úplně hezké slovo, zejména v tom, že je to strana, která zřetelně přináší nový vítr do české politické arény, strana, která se vědomě odklání od klasického způsobu vládnutí, který jsem charakterizoval jako produkci zákonů a revizi zákonů. Je to strana, která zřetelně poslouchá, co se děje ve společnosti. A chce tomu, co ve společnosti slyší, také vyhovět tím, že zvedá témata, které ostatní strany buď neřeší vůbec, a nebo jen tak opatrně, že se prostý občan vlastně v těch jejich odpovědích nevyzná. Proto nás oslovují jak občané, kteří s politikou neměli nic společného, tak i lidé s politickou minulostí. Jsem si jist, že náš tým bude velmi zajímavý.

U nově vzniklé strany, která roste na zelené louce, platí to, že lidi zajímá, kdo ji podporuje. S Realisty je spojováno jméno miliardáře Marka Dospivy. Jaký vztah k němu máte?  

Je poměrně dlouhodobý a je to vztah osobnosti Marka Dospivy a jeho zájmu o moje, potažmo naše myšlení. To se projevilo už v době, kdy podporoval Institut 2080. Často se účastnil našich debat a to se přeneslo i do fáze politické existence Realistů. Je to člověk, který vystupuje sám za sebe, jako osobnost, jako někdo, kdo má zájem a chce jej nějakým způsobem projevit v rozměru „pomohu“. Není to Penta, je to pan Dospiva.

Právě pan Dospiva sjednal vaši schůzku s Andrejem Babišem. Proč se odehrála, o co v ní šlo?

Já měl dojem, že mě pan Babiš chce poznat, což z jeho pozice samozřejmě chápu. Neumím si představit, že jedna schůzka stačila k tomu, aby si o mně udělal úplný obrázek. Ale nešlo vůbec o nic jiného. Přijeli jsme s panem Dospivou do restaurace, povečeřeli jsme a na okraj večeře jsme si povídali o všem možném, politice i obecně lidských otázkách. Byl to velmi zajímavý rozhovor, ale dále se z něj neodvinulo nic, co by stálo za zájem vašeho listu.

Jste označován jako mentor, máte ve straně Sbor zakladatelů, Sbor rozhodců. Jak Realisté vůbec fungují, jak se domlouvají? Tohle jsou označení, která nejsou úplně zvyklá v české politice…

A my jsme na to hrdí, že nejsou obvyklá. Je to důkaz toho, že jsme strana, která je trošku jiná než ty etablované strany. Právě to, že sledujeme jiné cíle a jinou metodou, to se odráží i ve vnitřní struktuře. Já jsem ten, který s troškou přehánění je autor metodiky, a mám uvnitř strany velmi velkou moc ohledně toho, jak metoda bude uplatňovaná a kterými směry se bude ubírat naše politika. Zároveň jsem se vědomě zřekl podílu na nějaké organizační moci. Protože jsem realista. Vždy jsem byl svou povahou a teď jsem i svou stranickou příslušností člověk, který dobře ví, že je třeba pracovat s rovnováhou.

Protože jsme strana, která organicky vzniká, rozvíjí se a její aparát teprve musí růst, zdá se nám Sbor zakladatelů jako struktura, která je nejschůdnější. Má určitá dočasná, ale výjimečná práva. A je i zárukou toho, že naše strana bude fungovat tak, jak jsme si v našich koncepcích představovali. A že se úspěšně ubrání možným pokusům ji nějakým způsobem zneužít pro zájem jednotlivců, kteří by mohli být mezi těmi, kteří se uchází o to, aby s námi mohli spolupracovat..   

Zázemí vám poskytl miliardář Passer. Sedíme v komplexu, který jeho společnost vlastní. Proč jste se usídlili u něj?

Pan Passer se vyjádřil velice lichotivě o mojí osobě a této straně. Jeho názor se materializoval v tom, že nám nabídl zde za výhodných podmínek otevřít své kanceláře. Jsme mu za to velmi vděčni a doufáme, že se objeví i další sponzoři, kteří tou či onou formou budou podporovat naši stranu. Jsme v jednání s mnoha osobnostmi.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
borjar ( 12. dubna 2017 13:52 )

Dost bylo ČSSD , ODS , TOP 09 , KDU i Gazdíka . Je třeba zastavit církevní restituce , doložit majetkové přiznání politiků .

jjjvvv ( 13. února 2017 10:23 )

Záměry strany Realisté jsou mnohem, mnohem konkrétnější než u jiných "zavedených" stran typu ANO, které udělají doslova cokoliv jen když se dostanou k moci. Je to subjekt, který osloví i lidi, kteří si o věcech rádi přemýšlejí. Líbí se mi strukturovaný přístup téhle strany a jak vidí naše centrální problémy: http://www.realiste.cz/priority Tam, kde už předložili konkrétní záměry jako imigrace nebo státní správa navrhují velice konkrétní a rozumné kroky, které povedou k cíli.

Fsiska ( 12. února 2017 13:26 )

 flesh2z: ani v jednom nemas pravdu, troubo...

zednik ( 11. února 2017 10:46 )

Popisujeme naše plány velmi konkrétně, jednoznačně. Naše perspektiva je přibývat, stoupat, sílit... Pak padly dvě otázky na volební program . Nic konkretního tam tedy nevidím, je mlácení předvolební slámy . Jediné konkretní je, že ho ještě budou rozpracovávat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa